Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ δήλωσε χθες ότι ορισμένα στελέχη της κυβέρνησής του ενδέχεται να παραιτηθούν μετά την έναρξη επίσημων ερευνών σε βάρος τους για μια υπόθεση διαφθοράς τεραστίων διαστάσεων, καθώς πασχίζει να αντιπαρέλθει το σκάνδαλο, το οποίο θέτει υπό αμφισβήτηση τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί.
Την περασμένη εβδομάδα, ένας δικαστής του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου έθεσε υπό επίσημη έρευνα οκτώ υπουργούς, σχεδόν το ένα τρίτο των μελών της κυβέρνησης του Τέμερ, σε βάρος των οποίων προέκυψαν στοιχεία από τις ομολογίες στελεχών της κατασκευαστικής εταιρείας Οντεμπρέχτ.
Ανάμεσα στους υπουργούς που βρίσκονται υπό έρευνα είναι στενοί συνεργάτες του Τέμερ, όπως ο Ελιζέου Πατζίλια, ο προσωπάρχης του, που έχει ρόλο-κλειδί στην μεταρρύθμιση του συστήματος των συντάξεων, η οποία θεωρείται κομβικής σημασίας από τον συντηρητικό πρόεδρο για να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες και το χρέος.
Ο Τέμερ δήλωσε σε μια συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό δίκτυο ότι το σκάνδαλο έχει «ντροπιάσει» στελέχη της κυβέρνησής του και ορισμένοι υπουργοί ενδέχεται να αποχωρήσουν.
«Είναι πολύ πιθανό ορισμένοι υπουργοί να αισθανθούν (...) ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν», ανέφερε ο Τέμερ, ωστόσο τόνισε πως το έργο της κυβέρνησής του «δεν θα σταματήσει».
Ο Τέμερ δεσμευόταν στο πρόσφατο παρελθόν ότι θα απομάκρυνε όποιον υπουργό αντιμετώπιζε ποινική δίωξη για διαφθορά ή ενεχόταν στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της Βραζιλίας, που έχει επιδεινώσει τη χειρότερη ύφεση στην οποία έχει περιέλθει τον τελευταίο αιώνα η οικονομία της χώρας.
Και ο ίδιος ο πρόεδρος κατηγορήθηκε σε μία από τις ομολογίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα ότι είχε πρωτοστατήσει σε μια συνάντηση το 2010 κατά την οποία ζητήθηκε από ένα στέλεχος της Οντεμπρέχτ να φροντίσει να δοθούν παράνομα στο κόμμα του 40 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Τέμερ έχει για την ώρα ασυλία για υποθέσεις που εκτυλίχθηκαν πριν αναλάβει την προεδρία. Ο ίδιος και οι υπουργοί του διαψεύδουν τις κατηγορίες σε βάρος τους.
Μέλη του Κογκρέσου που συμμετείχαν σε μια συνάντηση με τον Τέμερ την Κυριακή σημείωσαν ότι επιμένει στο σχέδιό του να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι τον Ιούλιο.
Το ένα τρίτο των μελών της Γερουσίας και δεκάδες μέλη της Βουλής αντιμετωπίζουν επίσης έρευνες για την ίδια υπόθεση διαφθοράς από την περασμένη εβδομάδα, ενώ σύντομα θα αρχίσουν εκστρατείες ενόψει των εκλογών του 2018, κάτι που ωθεί πολιτικούς παρατηρητές στην εκτίμηση ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα δείχνουν στο εξής πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία στις ενδείξεις για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης.
Η πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος εντάσσεται στο σχέδιο του Τέμερ για την επιβολή αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών ώστε να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας. Αλλά οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι τάσσονται εναντίον της, καθώς πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να εργάζονται για πολλά περισσότερα χρόνια πριν να μπορούν να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και οι συντάξεις που θα παίρνουν θα είναι χαμηλότερες.
Η κυβέρνηση του Τέμερ αναμένεται να αμβλύνει κάποια από τα πιο σκληρά μέτρα που προέβλεπε η αρχική πρότασή της ώστε να εξασφαλίσει την υποστήριξη περισσότερων μελών του Κογκρέσου.
Ο συντηρητικός πρόεδρος αρχικά έλεγε ότι ο στόχος του ήταν να επιλύσει το πρόβλημα του ελλείμματος των ασφαλιστικών φορέων για τις επόμενες τρεις ως τέσσερις δεκαετίες. Όμως χθες παραδέχτηκε πως η Βραζιλία πιθανόν θα χρειαστεί κι άλλες μεταρρυθμίσεις σε 10 ή 15 χρόνια.
Ο υπουργός Οικονομικών Ενρίκε Μεϊρέλες είπε στους δημοσιογράφους ότι συζητείται ένα νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
«Η πολιτική ηγεσία είναι δεσμευμένη να προωθήσει τη μεταρρύθμιση στις συντάξεις το ταχύτερο δυνατόν», επέμεινε.
Οι καταθέσεις στελεχών της Οντεμπρέχτ έριξαν κι άλλο λάδι στη φωτιά του σκανδάλου διαφθοράς το οποίο ήλθε στην επιφάνεια πριν από τρία χρόνια, στο πλαίσιο της έρευνας για τις δωροδοκίες με αντάλλαγμα κρατικές συμβάσεις της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου Πετρομπράς, και προκαλεί κλυδωνισμούς σε όλο το βραζιλιάνικο πολιτικό κατεστημένο.
Η έρευνα πλέον συμπεριλαμβάνει 76 υποθέσεις σε βάρος εκλεγμένων πολιτικών οι οποίες στοιχειοθετήθηκαν από τις καταθέσεις των στελεχών της Οντεμπρέχτ και μόνο.
Ο Ζιλμάρ Μέντζις, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου, δήλωσε στο Ρόιτερς χθες ότι οι υποθέσεις αυτές μπορεί να μοιραστούν, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία που για την ώρα χειρίζεται ο Έντισον Φακίν.
Στο Ανώτατο Δικαστήριο εκκρεμοδικεί ένας τεράστιος αριθμός υποθέσεων σε βάρος μελών του ομοσπονδιακού Κογκρέσου, υπουργών και κυβερνητών, που μπορούν να δικαστούν μόνο από αυτό, κάτι που εγείρει φόβους ότι θα μείνουν ατιμώρητοι πολλοί ενεχόμενοι σε σκάνδαλα διαφθοράς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ