Βραζιλία: Οι πρόωρες εκλογές είναι μια κάποια λύση

Βραζιλία: Οι πρόωρες εκλογές είναι μια κάποια λύση

Είτε καθαιρεθεί η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ, είτε όχι, οι πρόωρες εκλογές είναι η μόνη λύση για κάθαρση της πολιτικής ζωής στη Βραζιλία, όπως υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, προκειμένου να δωθεί κάποια διέξοδος στο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα;

Τα συμπεράσματα είναι σαφή: το 68% των Βραζιλιάνων επιθυμεί την αποχώρηση της προέδρου, συνάμα όμως μόλις το 16% εμπιστεύεται και μία κυβέρνηση υπό τον κεντρώο αντιπρόεδρο Μισέλ Τέμερ, ο οποίος θα τη διαδεχόταν έως τις νέες εκλογές του 2018, σε περίπτωση καθαίρεσής της, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Νταταφόλια.

«Ούτε Ντίλμα, ούτε Τέμερ», τονίζει σε πρόσφατό άρθρο της η μεγάλης εμβέλειας εφημερίδα Φόλια, επικαλούμενη τη σχετική δημοσκόπηση. «Όσο η Ρούσεφ παραμένει στην κυβέρνηση, η χώρα θα παραμείνει καθηλωμένη, σε παραλυσία». Ωστόσο, ο Τέμερ «δεν έχει την υποστήριξη της κοινωνίας», συνοψίζει η εφημερίδα.

Ο Γερουσιαστής Βαλντίρ Ράουπ, του κεντρώου κόμματος PMDB του οποίου ηγείται ο αντιπρόεδρος, πρότεινε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, οι οποίες θα συνέπιπταν με τις προγραμματισμένες δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο. «Υπό ποίες συνθήκες πρόκειται ν' αναλάβει τα ηνία ο αντιπρόεδρος. Εγώ, ναι μεν έχω δηλώσει ότι θα ψηφίσω υπέρ της καθαίρεσης, όμως δεν πιστεύω πως αυτό αποτελεί λύση για τη χώρα», πρόσθεσε ο γερουσιαστής.

Η Ρούσεφ, που υποστηρίζει ότι είναι θύμα μίας απόπειρας θεσμικού «πραξικοπήματος» υπό το πρόσχημα της χειραγώγησης των δημοσίων ισολογισμών, μπορεί να διασωθεί πολιτικά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αρκεί να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης από μόλις το ένα τρίτο των βουλευτών για να μπορέσει ν' αποτρέψει τη διαδικασία. Όμως αυτό φαντάζει δύσκολο.

Για πολλούς, η Ρούσεφ πλέον έχει απωλέσει τη δυνατότητα και την πολιτική νομιμοποίηση για να κυβερνήσει. Η κοινοβουλευτική της συμμαχία έχει διαρραγεί. Οι οικονομικοί κύκλοι δεν την εμπιστεύονται. Η Αριστερά, καίτοι την υποστηρίζει στη γραμμή 'κατά του πραξικοπήματος', απορρίπτει το οικονομικό της πρόγραμμα για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού.

Αλλά και η εναλλακτική λύση μίας προεδρίας υπό τον Τέμερ δεν προξενεί μεγάλο ενθουσιασμό. Ακόμη κι οι πιο διαπρύσιοι εχθροί της Ρούσεφ διαβλέπουν σε αυτήν την προοπτική απλώς μία προσωρινή λύση. Το κεντρώο κόμμα PMDB τύποις θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με μία φιλελεύθερου προσήμου οικονομική πολιτική, που θα μπορούσε να καθησυχάσει τους οικονομικούς κύκλους και να εξασφαλίσει την υποστήριξη της δεξιάς παράταξης, αλλά μέχρι πότε;

Εξάλλου, και για τον ίδιο τον Τέμερ υπάρχουν υποψίες ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο Petrobras που έχει κηλιδώσει το κυβερνών Κόμμα των Εργατών (ΡΤ) κι έχει υποσκάψει τα πολιτικά θεμέλια της Ρούσεφ. Στα ανακριτικά έγγραφα αναφέρεται επίσης το όνομά του χωρίς να έχει ασκηθεί έως τώρα δίωξη εναντίον του, αλλά ωστόσο μπορεί –έστω και σ' εμβρυακό στάδιο—να κριθεί υπόλογος για τις ίδιες κατηγορίες με τη Ρούσεφ.

Αλλά και σε περίπτωση που ο τεχνοκράτης Τέμερ διαδεχθεί τη Ρούσεφ στην προεδρία, σε περίπτωση εκλογών θα χρειασθεί να αποσείσει από πάνω του τον χαρακτηρισμό του 'πραξικοπηματία' σε ένα στερούμενο νομιμοποίησης Κοινοβούλιο, που ήδη του έχει κολλήσει η αριστερά.

«Ούτε Ρούσεφ, ούτε Τέμερ» είναι και το σύνθημα της Οικολόγου Μαρίνα Σίλβα, που αποσκίρτησε από το ΡΤ, που είχε προκαλέσει την έκπληξη στις προεδρικές εκλογές του 2014, όπου για μεγάλο διάστημα προηγείτο στις δημοσκοπήσεις.

Η Σίλβα ευελπιστεί ότι το Ανώτατο Εκλογοδικείο θα ακυρώσει την εκλογή των Ρούσεφ-Τέμερ κρίνοντας πως η εκστρατεία τους και οι λίστες τους είχαν διαφθαρεί από τις παράνομες επιχορηγήσεις από εταιρείες με κεφάλαια που προέρχονταν από την υπόθεση Petrobras. Απόφαση που θα επέσυρε νέες εκλογές. Ωστόσο, παρότι η προσφυγή έχει κατατεθεί ήδη, η απονομή της δικαιοσύνης αργεί, κι η σχετική απόφαση θα μπορούσε εκδοθεί και το 2017.

«Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει», διατείνεται ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης Αέσιου Νέβες, που ηττήθηκε από τη Ρούσεφ στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2014.

Το Σύνταγμα της χώρας, που χρονολογείται από το 1988, δεν προβλέπει την αυτόματη προκήρυξη πρόωρων εκλογών, μέσα σε 90 ημέρες, παρά μόνον στην περίπτωση ταυτόχρονης παραίτησης προέδρου και αντιπροέδρου. Πράγμα απίθανο στην παρούσα συγκυρία.

Η μόνη λύση θα ήταν «η αναθεώρηση του Συνταγματος, που θα απαιτούσε ψήφο εμπιστοσύνης από τα 2/3 των βουλευτών» (342 στους 513) κι όχι μόλις του 1/3, εξηγεί Τομάζ Περέιρα, καθηγητής Δικαίου στο Ίδρυμα Ζετούλιου Βάργκας του Ρίο. Κι ο πρόεδρος της Γερουσίας Ρενάν Καλιέριους, καίτοι μέλος του PMDB, δηλώνει έτοιμος να συστήσει μία επιτροπή που θα αναλύσει τις προτάσεις για αναθεώρηση του Συντάγματος, προτείνοντας μάλιστα να διεξαχθεί και σχετικό δημοψήφισμα.

Στις προτάσεις αυτές δηλώνει ανοικτή, όχι χωρίς κάποια δόση ειρωνείας, κι η ίδια η Ρούσεφ: «δεν απορρίπτω, ούτε αποδέχομαι. Όμως, πρώτα πηγαίνετε να πείσετε τους βουλευτές και τους Γερουσιαστές να συντομεύσουν τη θητεία τους και μετά ελάτε να με βρείτε…..»

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ