Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου ηγήθηκε διαδήλωσης κατά των μέτρων καραντίνας που έχουν λάβει κυβερνήτες της χώρας με τους οποίους έχει έρθει σε σφοδρή σύγκρουση.
"Η καταστροφή των θέσεων εργασίας εκ μέρους κάποιων κυβερνητών είναι ανεύθυνη και απαράδεκτη. Θα πληρώσουμε βαρύ τίμημα στο μέλλον" είπε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, ενώ η διαδήλωση μεταδιδόταν ζωντανά από το Facebook.
Στη διαδήλωση που έγινε στην πρωτεύουσα Μπραζίλια οι συμμετέχοντες κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα εναντίον του Ροντρίγκο Μάια, του προέδρου του κοινοβουλίου και του Σέρζιο Μόρου, του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Ο Ροντρίγκο Μάια είχε χαρακτηρίσει τον πρόεδρο "ανεύθυνο" και την πολιτική του "καταστροφική".
Ο εξαιρετικά δημοφιλής Υπουργός Δικαιοσύνης Σέρζιου Μόρου ανακοίνωσε την παραίτησή του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατηγορώντας τον Μπολσονάρου για πολιτική παρέμβαση στο έργο και τις εξουσίες της δικαιοσύνης και στην επιβολή του νόμου. Η αποχώρηση Μορου ακολούθησε την απόλυση-- ενός άλλου δημοφιλούς μέλους της κυβέρνησής του, του Υπουργού Υγείας Λουίζ Ενρίκε Μαντζέτα, ο οποίος τασσόταν υπέρ των μέτρων περιορισμού του πληθυσμού, σε αντίθεση με τον πρόεδρο, που δεν ήθελε να σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα.
Από τα μέσα Μαρτίου οι 25 από τους 27 κυβερνήτες με πρώτον αυτόν του Ρίο ντε Τζανέιρο Ουίλσον Βιτζελ, από το κόμμα του Μπολσονάρου, συμφώνησαν από κοινού να αγνοούν τις εντολές του προέδρου όσον αφορά τον κορονοϊό και να ακολουθούν τα μέτρα που λαμβάνουν οι περισσότερες χώρες του πλανήτη. Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν και οι δήμαρχοι ανά την επικράτεια της Βραζιλίας.
Από την αρχή της πανδημίας, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος αρνείται να πάρει περιοριστικά μέτρα, αποκαλώντας μάλιστα τον ιό "μια απλή γρίπη."
Προ ημερών μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Estado De Minas όταν ο Μπολσονάρου ρωτήθηκε για τους νεκρούς από κορονοϊό οι οποίοι ξεπέρασαν αυτούς της Κίνας, απάντησε "Ε και τι θέλετε να κάνω;"
Στη Βραζιλία ξεπεράστηκε χθες Κυριακή το συμβολικό όριο των 100.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 7.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, που ωστόσο πολλοί ειδικοί τονίζουν πως πιθανότατα είναι χονδροειδώς υποτιμημένα.
AP Photo / Eraldo Peres