Αμείωτο παραμένει το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που εξακολουθεί να καταγράφεται στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, ενώ η πληρότητα των ΜΕΘ σε συνδυασμό την αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία δημιουργεί προβληματισμό στους ειδικούς.
Ανησυχία επικρατεί, ωστόσο, και για την εικόνα της Θεσσαλονίκης, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία αργή αλλά σταθερή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, θέτοντας σε επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό και τις υγειονομικές υπηρεσίες.
Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων, είναι και οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος υπογράμμισε πως το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων στην Θεσσαλονίκη είναι ορατό, καθώς η πόλη δεν διαφέρει ουσιαστικά από την Αθήνα ως προς τα κρούσματα, αναλογικά με τον πληθυσμό.
«Η Θεσσαλονίκη εμφανίζει μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση των κρουσμάτων και δεν θα ήταν καλό όταν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου στην Αττική να δημιουργηθεί πρόβλημα στο δεύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος, ενώ αναφερόμενος στην παράταση του lockdown σημείωσε «τα μέτρα αποδίδουν αλλά όχι στον ίδιο χρόνο», αποκλείοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα ενός νέου αυστηρού lockdown την άνοιξη.
«Αυτό το lockdown θα είναι το τελευταίο, καθώς αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των 60 δεν θα χρειάζεται πλέον αυτός ο περιορισμός.
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 869 νέα κρούσματα της νόσου στο Λεκανοπέδιο. Για μια ακόμη ημέρα, το κέντρο της Αθήνας καταγράφει περισσότερες από 200 μολύνσεις (235), ενώ τριψήφιο αριθμό περιστατικών καταγράφουν τόσο τα δυτικά (134), όσο και τα βόρεια (106) και νότια προάστια των Αθηνών (104). Η Θεσσαλονίκη καταγράφει 200 κρούσματα κορονοϊού.
Από την πλευρά του ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σημείωσε πως «από τη στιγμή που η διαχείριση αποφασίστηκε να γίνει μέσω lockdown, δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση. Ελπίζω ότι αυτό θα δουλέψει κάποια στιγμή».
Σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων ενώ είμαστε σε καθεστώς lockdown, ο κ. Δερμιτζάκης υπογράμμισε πως αυτό οφείλεται στο ότι γίνονται πολλές επαφές σε "παρανομία".
«Όταν κλείνουμε όλες τις διαδικασίες κοινωνικοποίησης, οι πολίτες βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους. Ουσιαστικά, όσο πιο παράνομο είναι κάτι, τόσο πιο ανεξέλεγκτο μπορεί να γίνει μέσα σε κλειστούς χώρους. Η ψυχολογία των πολιτών έχει αλλάξει και λόγω της κούρασης και λόγω της δυνατότητας να ξεφύγουν από το lockdown. Αν δίναμε δυνατότητες να αποσυμπιεστεί κάπως η κοινωνία, θα μπορούσαμε ίσως να βρούμε ένα μοντέλο ισορροπίας», σημείωσε ο καθηγητής.
Θωμαΐδης: Μόλις 20% η μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής
Μείωση στα λύματα κατά 20% παρατηρείται στην Αττική, όπως είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. Εξήγησε παρόλα αυτά, ότι παρά τα αυστηρά μέτρα ακόμη δεν έχει παρατηρηθεί η απαιτούμενη μείωση και επιπλέον, συνυπολογίζεται με ένα υψηλό ιικό φορτίο που παρατηρείται και στα λύματα αλλά και στα κλινικά δείγματα, που είναι υψηλότερο από ό,τι ήταν τον Νοέμβριο.
Σημείωσε ότι ενδεχομένως η επιθυμητή μείωση να μην έχει έρθει, επειδή οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μετάδοση αλλά και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων, ενώ επισήμανε πως «αν δεν τηρηθούν τα μέτρα θα έχουμε περαιτέρω διάδοση».
Εξέφρασε παράλληλα, ότι οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι οι μεγαλύτεροι υπερμεταδότες και φαίνεται να οφείλεται σε εκείνους η αύξηση του ιικού φορτίου στην κοινότητα.
Διαβάστε ακόμα:
- Δημήτρης Παρασκευής: Είμαστε ακόμη μακριά από την άρση του lockdown