Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό

Βουλή: Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής το πρωί της Τετάρτης η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις».

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου θα διεξαχθεί σε δύο συνεδριάσεις, προκειμένου να μπορέσουν να τοποθετηθούν όσο περισσότεροι βουλευτές, ενώ αύριο αναμένεται να τοποθετηθούν και πολιτικοί αρχηγοί. Η ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Υπέρ του σχεδίου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή τάχθηκε η ΝΔ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια κατέθεσε αίτημα αντισυνταγματικότητας και η συζήτησή του θα διεξαχθεί μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων.

Στο νομοσχέδιο, επίσης, έχουν κατατεθεί, έως αυτή τη στιγμή, για συζήτηση και ψήφιση δύο υπουργικές τροπολογίες και πέντε βουλευτικές τροπολογίες από το Κίνημα Αλλαγής.

Η μία υπουργική τροπολογία έχει κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2021 για τα ακίνητα πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23η και 24ης Ιουλίου 2018 - τροποποίηση της παρ.7 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013, καθώς και για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020- τροποποίηση της παρ.64 και αντικατάσταση της παρ.65 του άρθρου 72 του ν.4172/2013.

Η δεύτερη υπουργική τροπολογία αφορά «Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων», μεταξύ των οποίων και η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών -για εργοδότες και εργαζομένους- κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (από το ύψος που είχαν διαμορφωθεί την 1η Ιουνίου 2020) έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι περιορίζεται το μισθολογικό κόστος από την διατήρηση των μειωμένων εισφορών έως το τέλος του επόμενου έτους. Η μείωση επιμερίζεται σε -1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και -1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους.

Οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, παράλληλα, έχουν καταθέσει πέντε τροπολογίες στο νομοσχέδιο. Η πρώτη αφορά τη «θεμελίωση δικαιώματος πλήρους και μειωμένης σύνταξης γήρατος ασφαλισμένων γυναικών του πρώην ΙΚΑ- ΕΤΑΜ», η δεύτερη την «κατάργηση μείωσης της Εθνικής Σύνταξης των μελών της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και των ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», η τρίτη την «κατάργηση του αυτόματου μηχανισμού αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση το προσδόκιμο ζωής», η τέταρτη «τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος άνευ ορίων ηλικίας μετά από 40 έτη υποχρεωτικής πραγματικής απασχόλησης» και η πέμπτη, για « την τροποποίηση του άρθρου 1 του ΠΔ 35/1988 (ΦΕΚ Α' 14/27.01.1988)»