Στις 19 Φεβρουαρίου η Βουλγαρία τίμησε τη συμπλήρωση 149 ετών από τον θάνατο του Βασίλ Λέφσκι, του αποκαλούμενου «Αποστόλου της Ελευθερίας», με καταθέσεις στεφάνων και τελετές σε όλη τη χώρα.
Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ και η αντιπρόεδρος Ιλιάνα Ιοτόβα κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Βασίλ Λέφσκι στη Σόφια. Αμέσως μετά ο αρχηγός του κράτους είπε στους δημοσιογράφους ότι η απόδοση τιμών στον Λέφσκι απαιτεί όχι μόνο ταπεινοφροσύνη για τον θάνατό του αλλά και τόλμη για να ακολουθήσει κανείς τις πράξεις του. Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει εάν δεν επιστρέψουμε στην οδό της αγνής και ιερής δημοκρατίας που μας κληροδότησε ο Λέφσκι, πρόσθεσε.
Ο Λέφσκι αφιερώθηκε στην πατρίδα του και θυσιάστηκε για την απελευθέρωσή της. Αντιλήφθηκε ότι η εθνική επανάσταση της Βουλγαρίας θα μπορούσε να πετύχει μόνο εάν παρέμενε καθαρά εθνική πράξη που δεν μπορεί να βασιστεί σε εξωτερικές υποσχέσεις και εξαρτήσεις, σημείωσε ο πρόεδρος Ράντεφ.
Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ έγραψε στη σελίδα του υπουργικού συμβουλίου στο Facebook ότι η 19η Φεβρουαρίου είναι μια από τις ημερομηνίες κατά τις οποίες αισθάνεται μεγαλύτερη υπερηφάνεια που είναι Βούλγαρος. «Σχεδόν ενάμιση αιώνα από τον θάνατο του Αποστόλου, η κληρονομιά και η διαθήκη του έχουν μετατραπεί στο πιο αληθινό εγχειρίδιο για τον πατριωτισμό και την τιμιότητα» ανέφερε. Ο Λέφσκι είναι ένα σύμβολο αγνότητας αλλά και το σύμβολο που ενώνει τους Βούλγαρους, πρόσθεσε ο Πέτκοφ.
Ο πρωθυπουργός, που σήμερα μετείχε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, μίλησε για τον Λέφσκι στους μαθητές του Κυριακάτικου Σχολείου Ντόρα Γκάμπε στην πόλη αυτήν, όπως ανέφερε η Κυβερνητική Υπηρεσία Πληροφόρησης. «Ο Βασίλ Λέφσκι πίστευε ότι η ελευθερία πρέπει να είναι πράξη των Βουλγάρων, όχι των ξένων μεγάλων δυνάμεων. Επομένως, σήμερα είναι δική μας ευθύνη να κάνουμε τη Βουλγαρία όπως θέλουμε να γίνει: μια ευημερούσα χώρα που λειτουργεί με βάση τους ίδιους κανόνες για όλους», είπε στους μαθητές.
Το Κυριακάτικο Σχολείο Ντόρα Γκάμπε ιδρύθηκε το 2013 και σήμερα έχει 160 Βούλγαρους μαθητές ηλικίας από 4 μέχρι 16 ετών.