Βουλγαρία: Μετανάστες που συμμετείχαν σε επεισόδια σε καταυλισμό θα απελαθούν

Βουλγαρία: Μετανάστες που συμμετείχαν σε επεισόδια σε καταυλισμό θα απελαθούν

Η Βουλγαρία θα μεταφέρει σε κλειστούς καταυλισμούς τους μετανάστες που συγκρούστηκαν με την αστυνομία σ'' έναν προσφυγικό καταυλισμό και ελπίζει ότι θα αρχίσει να απελαύνει ορισμένους απ'' αυτούς στο Αφγανιστάν, απ΄όπου προέρχονται, τον επόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Περισσότεροι από 400 αιτούντες άσυλο, θυμωμένοι για τον περιορισμό τους στον καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στην πόλη Χαρμανλί (νότια), κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, μετά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για ξέσπασμα επιδημίας στην περιοχή, συνελήφθησαν έπειτα από συγκρούσεις με την αστυνομία αργά χθες.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και πλαστικές σφαίρες για να καταστείλει τις ταραχές κατά τις οποίες 25 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Τρεις μετανάστες χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια μετά τις συγκρούσεις, πρόσθεσε.

Σήμερα το πρωί ο προσφυγικός καταυλισμός, που είναι ο μεγαλύτερος της Βουλγαρίας και στεγάζει κάπου 3.000 αιτούντες άσυλο, έμοιαζε με πολεμική ζώνη, με σπασμένα τζάμια, αναποδογυρισμένους κάδους σκουπιδιών και μπάζα.

"Είμαι πολύ ανήσυχος... Όπως βλέπετε δεν έχει μείνει τζάμι που να μην έχει σπάσει. Εκείνοι που διέπραξαν αυτούς τους βανδαλισμούς θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης", δήλωσε ο Μπορίσοφ, που ακύρωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ουγγαρία εξαιτίας των ταραχών.

"Στη βάση μιας συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Αφγανιστάν έχουμε ζητήσει [να μας στείλουν] ένα αεροπλάνο για να αρχίσουμε να απελαύνουμε τους ανθρώπους που προέρχονται από η χώρα αυτή στις αρχές Δεκεμβρίου. Όσο για τους υπόλοιπους, όλοι εκείνοι που προέβησαν σε βίαιες ενέργειες και παραβίασαν τη δημόσια τάξη θα μεταφερθούν σε άλλους καταυλισμούς", δήλωσε ο Μπορίσοφ στους δημοσιογράφους.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάστημα 15 μηνών, πολλοί από τους οποίους φεύγουν για να γλιτώσουν από τους πολέμους στο Αφγανιστάν, στη Συρία και στο Ιράκ. Ορισμένοι εισήλθαν στη Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ, από την Τουρκία με την ελπίδα ότι θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς πιο πλούσιες χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπου οι περισσότεροι επιθυμούν να εγκατασταθούν και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή.

"Ο καταυλισμός πρέπει να κλείσει"

Ο Μπορίσοφ κάλεσε τους κατοίκους του Χαρμανλί να παραμείνουν ήρεμοι και να αποφύγουν να προκαλούν τους αιτούντες άσυλο. Μια μικρή ομάδα ντόπιων που ανέμιζαν βουλγαρικές σημαίες απαίτησαν το κλείσιμο του καταυλισμού.

"Αυτός ο καταυλισμός πρέπει να κλείσει. Πρέπει να δείτε πώς είναι εδώ τα Σαββατοκύριακα. Περιφέρονται σε μεγάλες ομάδες και παίρνουν φρούτα και λαχανικά από την αγορά χωρίς να πληρώνουν", δήλωσε ένας κάτοικος, ο Ρούζι Σόεφ.

Την περασμένη εβδομάδα, κάτοικοι της πόλης, με την παραίνεση εθνικιστικών κομμάτων, διαδήλωσαν ζητώντας να κλείσει ο καταυλισμός. Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι μετανάστες πάσχουν από μεταδοτικές δερματικές ασθένειες.

Οι διαδηλώσεις οδήγησαν στο προσωρινό κλείσιμο του καταυλισμού προκειμένου οι ισχυρισμοί να διερευνηθούν από υγειονομικούς αξιωματούχους. Είπαν πως οι πληροφορίες ήταν υπερβολικές και πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Η Βουλγαρία ύψωσε έναν φράχτη στα σύνορά της με την Τουρκία και ενίσχυσε τους μεθοριακούς ελέγχους για να περιορίσει την είσοδο παράτυπων μεταναστών. Περίπου 17.000 μετανάστες έχουν συλληφθεί τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, αριθμός μειωμένος κατά το ένα τρίτο και πλέον σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2015. Παρά τους μειούμενους αριθμούς των μεταναστών που φθάνουν στη Βουλγαρία, τους τελευταίους μήνες βούλγαροι εθνικιστές έχουν οργανώσει διαδηλώσεις ζητώντας να κλείσουν άμεσα όλα τα κέντρα φιλοξενίας στη Βουλγαρία και να απελαθούν οι μετανάστες πίσω στην Τουρκία ή στις χώρες καταγωγής τους.

Πολλοί από τους μετανάστες στον καταυλισμό Χαρμανλί έχουν ζητήσει να μεταβούν στη Σερβία –θέλοντας να κατευθυνθούν προς τη δυτική Ευρώπη– όμως ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως κάτι τέτοιο είναι πολιτικά ανέφικτο και έχει στείλει περισσότερους αστυνομικούς στο Χαρμανλί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ