Βουλγαρικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, αρθρογράφοι και ένας εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού του Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ εξέφρασαν την οργή τους για την είδηση της έκδοσης στην Τουρκία ενός φερόμενου ως υποστηρικτή του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Ο Αμπντουλάχ Μπουγιούκ, Τούρκος επιχειρηματίας ο οποίος είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Βουλγαρία, εκδόθηκε με διακριτικό τρόπο στην Τουρκία στις 11 Αυγούστου στο σημείο διέλευσης των συνόρων Kapiatan Andreevo – Kapikule. Η είδηση ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τουρκικές πηγές, και οι βουλγαρικές αρχές την επιβεβαίωσαν.
Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, ο Μπουγιούκ είναι υποστηρικτής του Γκιουλέν και έπαιξε ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι δύο δικαστήρια – το Δικαστήριο και το Εφετείο της Σόφια είχαν αρνηθεί την έκδοση λόγω έλλειψης εγγυήσεων για δίκαιη δίκη.
Η απέλαση του Τούρκου επιχειρηματία παραβαίνει το Σύνταγμα, καθώς και τη βουλγαρική και διεθνή νομοθεσία, δήλωσε η Εθνική Διαμεσολαβητής της Βουλγαρίας Μάγια Μανόλοβα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσάροβα δήλωσε ότι ο Μπουγιούκ ζούσε στη Βουλγαρία χωρίς να έχει έγκυρα έγγραφα και εξακολουθούσε να διαμένει και μετά την απόρριψη της αίτησής του για πολιτικό άσυλο.
Η Αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, Μαργκαρίτα Πόποβα, δήλωσε ότι οι αρχές ασύλου δεν ήταν σε θέση να συλλέξουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι Μπουγιούκ χρειαζόταν πολιτικό άσυλο.
Ο Μπορίσοφ παραδέχτηκε στο κανάλι NOVA TV στις 13 Αυγούστου ότι η έκδοση του Τούρκου επιχειρηματία ήταν μια πράξη «στα όρια του νόμου», για την οποία πρόβαλε ως δικαιολογία τον κίνδυνο μιας μαζικής εισροής προσφύγων προερχόμενων από την Τουρκία.
Ο Μπορίσοφ ανέφερε ότι η Βουλγαρία θα είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, εάν η Άγκυρα αποφάσιζε να «πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες», απειλή την οποία ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα εξαπολύσει.
Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία έχει επιστρέψει 25.000 λαθρομετανάστες στην Τουρκία από την αρχή του έτους.
«Εστιάζουμε μόνο σε μία περίπτωση μεταξύ 25.000», είπε ο Μπορίσοφ, αναφερόμενος στην υπόθεση Μπουγιούκ.
«Ανησυχώ πολύ για το τι μπορεί να συμβεί στη Βουλγαρία. Με την Τουρκία θα πρέπει να οικοδομήσουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις. Ακόμα κι αν τους πήραν τα κεφάλια, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να έρθει το κύμα μετανάστευσης στη Βουλγαρία», δήλωσε ο Μπορίσοφ. Αργότερα, ο ίδιος διόρθωσε τη δήλωσή του, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει θανατική ποινή στην Τουρκία.
Επεσήμανε, ακόμα, ότι από την πλευρά της Άγκυρας υπάρχουν πολλά περισσότερα αιτήματα για έκδοση καταζητούμενων.
Το δεξιό «Μπλοκ των Μεταρρυθμιστών», ο μικρότερος εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Βουλγαρίας, απαίτησε να δοθούν εξηγήσεις στο κοινοβούλιο για την έκδοση Μπουγιούκ από τον Υπουργό Εσωτερικών.
«Το Μπλοκ των Μεταρρυθμιστών εκφράζει τη διαφωνία του για την παραβίαση των βασικών αρχών που καθοδηγούν τη συμμαχία. Για μας αυτές είναι το κράτος δικαίου και ο ευρωατλαντικός προσανατολισμός της χώρας», ανέφερε σε δήλωσή του.
Ο αρθρογράφος Σβέτοσλαβ Τερζίεφ έγραψε στην καθημερινή εφημερίδα Sega ότι με την απέλαση του Μουγιούκ, η Βουλγαρία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ η οποία παραβίασε, μετά από αίτημα της Άγκυρας, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είναι εξαιρετικά απίθανο να εμποδίσει ο Μπορίσοφ τον Ερντογάν, αν θέλει να κατακλύσει την Αυστρία και τη Γερμανία με πρόσφυγες. Το πιο πιθανό είναι ότι η Ευρώπη θα χάσει την αλληλεγγύη της προς τη Βουλγαρία λόγω της δειλής συμπεριφοράς της και θα την αφήσει να πνιγεί μόνη της», έγραψε ο Τερζίεφ.
Η Βουλγαρία παρέδωσε δύο άνδρες ύποπτους για συμμετοχή σε «τρομοκρατική ομάδα στην Τουρκία» στην Άγκυρα, όπως αποκάλυψε το ειδησεογραφικό δίκτυο BGNES την Κυριακή (14 Αυγούστου), επικαλούμενο τουρκικά μέσα ενημέρωσης
Πολλά από τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι η Ελλάδα δεν έχει υποκύψει στις πιέσεις της Άγκυρας για έκδοση των οκτώ στρατιωτών, οι οποίοι κατέφυγαν στη γειτονική χώρα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Κληθείσα να σχολιάσει, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό δήλωσε ότι οι αποφάσεις έκδοσης είναι αρμοδιότητα των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών.
«Αυτό σημαίνει ότι, όταν σταλεί μια αίτηση έκδοσης σε ένα κράτος μέλος, είναι μεμονωμένη περίπτωση η οποία εξετάζεται από την ορισθείσα αρμόδια αρχή. Ωστόσο, όλα τα κράτη μέλη και η Τουρκία δεσμεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου η οποία θέτει όρια στις εκδόσεις καταζητούμενων. Η Επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρέμβει και, ως εκ τούτου, δεν θα σχολιάσω αυτές τις περιπτώσεις», δήλωσε η Μπερτό.
Πηγή: skai.gr