Με πολύ έντονο τρόπο θα αποτυπωθεί η ενεργειακή κρίση και η πολεμική σύρραξη στο προϊόν της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο καθώς το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αναμένεται να εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα. Με το φυσικό αέριο πάνω από τα 200 ευρώ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και το πετρέλαιο στην περιοχή των 130 δολαρίων το βαρέλι, μια ανάσα από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Ιουνίου του 2008, το μηνιαίο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο είναι πιθανό να ξεπεράσει ακόμη και το 1,5 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση.
Ουσιαστικά, ζούμε ξανά την αγωνία του 2020. Τότε, μέσα Φεβρουαρίου άρχισε να ξεσπά η πανδημία και αρχές Μαρτίου η οικονομία έμπαινε σε κάτι πρωτοφανές: πλήρη αναστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων. Δύο χρόνια αργότερα, και πάλι 35-40 ημέρες πριν τελειώσει το τρίμηνο, η οικονομία κλυδωνίζεται αυτή τη φορά από έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος και έναν οικονομικό πόλεμο ο οποίος έχει λάβει πλέον παγκόσμια χαρακτηριστικά. Το να επιδιώξει το οικονομικό επιτελείο να ποσοτικοποιήσει τις επιπτώσεις σε αυτή τη φάση είναι μάταιο. Κάθε μέρα, τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά και ουδείς μπορεί να προδικάσει το τι πρόκειται να συμβεί.
To ερώτημα πλέον είναι αν το πρώτο τρίμηνο θα κλείσει με θετικό πρόσημο. Οι ελπίδες δεν έχουν εξανεμιστεί. Πρώτον διότι η σύγκριση γίνεται με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο που είχαμε περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα λόγω covid. Έτσι, παρά την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους που πλήττει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, είναι πιθανό η κατανάλωση να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αυξημένες αναμένεται ότι θα είναι και οι επενδύσεις κάτι που είναι εμφανές και δια γυμνού ειδικά στον χώρο της οικοδομής.
Η συμμετοχή του τουρισμού είναι περιορισμένη στο α’ τρίμηνο στη διαμόρφωση του ΑΕΠ ενώ τα έσοδα από τις μεταφορές αναμένεται ότι θα είναι αυξημένα. Όλα λοιπόν θα κριθούν στο κατά πόσο η κατανάλωση και οι επενδύσεις θα καλύψουν την τεράστια «τρύπα» που θα δημιουργηθεί στο εμπορικό ισοζύγιο. Μια πρώτη εικόνα για το ξεκίνημα της χρονιάς θα πάρουμε την Πέμπτη. Είναι η ημέρα που θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ τόσο ο πληθωρισμός (σ.σ εκεί θα δούμε ένα ποσοστό της τάξεως του 7%) όσο και το εμπορικό ισοζύγιο του Ιανουαρίου. Το άνοιγμα αναμένεται να είναι πρωτοφανές αλλά δυστυχώς οι επιδόσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου θα είναι ακόμη χειρότερες καθώς πέρα από τις υψηλές τιμές, θα αποτυπωθούν και οι μεγάλες παραγγελίες για να δημιουργηθούν ενεργειακά αποθέματα.