Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέκρινε έντονα τη Ρωσία τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι δεν φροντίζει να συνετίσει τον σύμμαχό της, τον πρόεδρο της Συρίας Bashar al-Assad, το καθεστώς του οποίου κατηγορήθηκε για μια νέα επίθεση με χημικά όπλα εναντίον ενός θύλακα των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 21 κρούσματα ανθρώπων που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως παιδιών, αναφέρθηκαν σε μια πόλη στην Ανατολική Γούτα, τον θύλακα των ανταρτών που τελεί υπό πολιορκία, ανατολικά της πρωτεύουσας της Συρίας.
Η Ουάσινγκτον, παρότι αναγνώρισε πως δεν ήταν σε θέση τη Δευτέρα να επιβεβαιώσει την κατηγορία αυτή, επέκρινε την παρακώλυση από μέρους της Μόσχας των προσπαθειών του ΟΗΕ να ερευνήσει τις επιθέσεις που φέρονται να έχουν διαπραχθεί με χημικά όπλα στη Συρία.
«Σκοτώνονται άμαχοι κι αυτό δεν είναι αποδεκτό», σημείωσε ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Steve Goldstein. «Η Ρωσία απέτυχε να πείσει τη Συρία να απαλλαγεί από τα χημικά της όπλα» και «εμπόδισε» τους ειδικούς του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ να ερευνήσουν τις επιθέσεις που έχουν γίνει με όπλα τέτοιου είδους, υποστήριξε. «Αρκετά, αυτό παραπάει», πρόσθεσε.
«Θα δούμε αύριο (σ.σ. σήμερα Τρίτη) εάν οι ΗΠΑ θα φέρουν τις νέες καταγγελίες ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ, συμπλήρωσε ο Goldstein.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας να ξαναρχίσει τις προσπάθειες για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις με χημικά όπλα που έχουν διαπραχθεί στη Συρία, μετά το ρωσικό βέτο τον Νοέμβριο που απέτρεψε τη συνέχιση των ερευνών.
Οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων είχαν επιρρίψει στο συριακό καθεστώς την ευθύνη για μια επίθεση με αέριο σαρίν στην κοινότητα Χαν Σεϊχούν, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 80 ανθρώπους, τον Απρίλιο του 2017. Η επίθεση εκείνη εξώθησε τις ΗΠΑ να εξαπολύσουν μια πυραυλική επίθεση χωρίς προηγούμενο εναντίον μιας αεροπορικής βάσης στη Συρία.
Το συριακό καθεστώς είχε ήδη κατηγορηθεί για τη διάπραξη επιθέσεων με χημικά όπλα εναντίον περιοχών που κατείχαν αντάρτες και τζιχαντιστές το 2013, πριν υπογράψει μια αμερικανορωσική συμφωνία για την καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου. Παρά τη συμφωνία, καταγγέλθηκαν νέες επιθέσεις με χημικά όπλα το 2014 και το 2015.
Η Ουάσινγκτον απαιτεί εξάλλου από τη Μόσχα να πείσει τον Bashar al-Assad να δεσμευθεί στην ειρηνευτική διαδικασία με τους αντάρτες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 340.000 ανθρώπους από το 2011. Η Ρωσία όμως σε συντονισμό με το Ιράν και την Τουρκία οργανώνει παράλληλες διαπραγματεύσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ