Bloomberg: Πέντε οι προκλήσεις για την ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Bloomberg: Πέντε οι προκλήσεις για την ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Καθώς το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του, η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικά θέματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση και λύση. Σύμφωνα με το Bloomberg, πέντε είναι συνολικά οι σημαντικές προκλήσεις για την ΕΕ: οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι παραβιάσεις του νόμου -ήτοι φαινόμενα πολιτικής επιρροής στο δικαστικό σύστημα όπως για παράδειγμα στην Πολωνία- η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και ο έλεγχος των επενδύσεων στην ΕΕ από τρίτες χώρες, -μετά και την απόφαση Macron να προστατεύσει τις εγχώριες βιομηχανίες σε στρατηγικούς τομείς από εξαγορές ξένων.

Μεταξύ των πέντε προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η ΕΕ είναι και η Ελλάδα, καθώς εντός του έτους αναμένεται να αρχίσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, με την ελπίδα, όπως λέει, να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και να δοθούν νέα δάνεια έως τον Ιανουάριο. 

Ωστόσο, και αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων δεν αναμένεται να κλείσει σύντομα. Όπως τονίζει το Bloomberg, ενώ οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις δεν είναι τόσο επίπονες όσο οι προηγούμενες, εντούτοις η διαπραγμάτευση θα διαρκέσει πολύ, κυρίως όσον αφορά θέματα, όπως η μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και οι κυβερνητικές δαπάνες για κοινωνικά επιδόματα.

Μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, το ερώτημα που θα επανέλθει πιθανότατα στο προσκήνιο είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ενώ το ΔΝΤ έχει καταρχήν συμφωνήσει σε επέκταση των δανείων προς την Αθήνα, έχει ισχυριστεί ωστόσο πως δεν πρόκειται να το πράξει εάν η Ελλάδα δεν πάρει επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους από τους πιστωτές της Ευρωζώνης. Κάτι στο οποίο η Γερμανία αντιστέκεται σθεναρά μέχρι στιγμής.

Άλλο ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί είναι εάν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστεί να περάσουν και άλλη αξιολόγηση για την ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων τους καθώς και νέο stress test, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες έως το τέλος του προγράμματος. Κάτι που απαιτεί το ΔΝΤ.

Συνεπώς, όπως τονίζει το Bloomberg, έχοντας διανύσει περισσότερο από τα δύο τρίτα της διαδρομής στο τριετές πρόγραμμα διάσωσης, η Ελλάδα ελπίζει ότι θα είναι ικανή να αποχωρήσει με επιτυχία τον επόμενο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την πιθανή έξοδο και να καθοριστεί το τι μέλλει γενέσθαι.