Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την εννεάμηνη ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού για όσους ταξιδεύουν εντός των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μεταδίδει το Bloomberg, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ενισχυτική δόση μετά το πέρας του 9μηνου θα είναι απαραίτητη.
Πληροφορίες του πρακτορείου κάνουν λόγο για πρόταση προς τις ευρωπαϊκές χώρες να ανοίξουν από τις 10 Ιανουαρίου τα σύνορά τους για όλους όσοι θα έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Επιπλέον, οδηγίες για τα ταξίδια εκτός ΕΕ, αναμένονται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πιέζουν ώστε να εξομαλυνθούν οι διαφορές στα μέτρα που έχουν ληφθεί ανά κράτος αναφορικά με τη διάρκεια των εμβολιασμών και τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο υποχρεωτικών εμβολιασμών για ευάλωτες ομάδες, η Ιταλία έχει επιβάλει περιορισμούς στους ανεμβολίαστους και η Δανία εξετάζει το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η Αυστρία έχει περιορίσει τα ταξίδια αναψυχής ως μέρος του γενικού lockdown τριών εβδομάδων.
Η αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη αναμένεται να γίνει αναθεώρηση των κανόνων που ισχύουν και να οδηγήσει την ΕΕ στην κατάργηση από 1ης Μαρτίου της λεγόμενης «λευκής λίστας», δηλαδή του καταλόγου των χωρών από όπου μπορούν να εισέρχονται στην ομάδα των 27 κρατών ταξιδιώτες ανεξάρτητα από το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Οι νέοι, αναθεωρημένοι κανόνες αναμένεται επίσης να επιτρέψουν στα παιδιά ηλικιών από 6 ως 17 ετών να ταξιδεύουν με αρνητικό μοριακό τεστ λίγο πριν την αναχώρηση, ακόμα και αν δεν έχουν εμβολιαστεί.
Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόταση, όσοι ταξιδιώτες έχουν κάνει εμβόλιο το οποίο δεν έχει την έγκριση του ΠΟΥ, καθώς και εκείνοι που έχουν νοσήσει, θα χρειάζονται απόδειξη αρνητικού τεστ PCR.
Σημειώνεται πως το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει και το Reuters το οποίο επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ σημειώνει πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19 να έχουν ισχύ για εννέα μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό» και συμπληρώνει πως «η απόφαση ελήφθη έπειτα από μακρά συζήτηση σχετικά με το αν η ισχύς των πιστοποιητικών θα πρέπει να είναι οκτάμηνη ή εννεάμηνη». Αξίζει να σημειωθεί πως η σύσταση δεν είναι δεσμευτική, αλλά αναμένεται ότι θα συμβάλει στην διαμόρφωση κοινής προσέγγισης μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού για ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά σε άτομα των 60 ετών μόνο μετά τη λήψη και της ενισχυτικής δόσης.
Διαβάστε ακόμη: Επιστολή Μητσοτάκη σε ντερ Λάιεν: Πιστοποιητικό εμβολιασμού για ταξίδια εντός ΕΕ στους άνω των 60 μόνο με 3η δόση