Οι δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Sinovac Biotech Ltd. στη Βραζιλία και την Τουρκία έδειξαν μεν ότι έχει αποτελεσματικότητα, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη τελική αξιολόγηση για την πραγματική προστασία που μπορεί να προσφέρει.
Η Sinovac ολοκληρώνει τα αποτελέσματα των δοκιμών φάσης III που διεξήχθησαν στη Βραζιλία, την Τουρκία, την Ινδονησία και τη Χιλή, σύμφωνα με ένα άτομο εξοικειωμένο με τις δοκιμές το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Αυτές οι δοκιμές είναι σχετικά ανεξάρτητες η μία από την άλλη και διεξάγονται σύμφωνα με διαφορετικά πρωτόκολλα, αντί να υπόκεινται σε ενοποιημένους κανόνες που συνήθως διέπουν τέτοιες διαδικασίες.
Το εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από την κινεζική Sinovac Biotech, έδειξε αποτελεσματικότητα μεταξύ 50% και 90% σε δοκιμές που έγιναν στη Βραζιλία, σύμφωνα με τον πολιτειακό υπουργό Υγείας του Σάο Πάολο, μετά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετικά με την αποτυχία της διάθεσης στοιχείων.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών στη Βραζιλία γίνονται γνωστά αποκλειστικά από το κέντρο βιοϊατρικής έρευνας του ινστιτούτου (Butantan Institute) το οποίο έχει συμφωνήσει με τη Sinovac για την παραγωγή του εμβολίου.
«Δεν γνωρίζουμε πόσο παραπάνω από το 50% ήταν, είτε ήταν 60%, 70% είτε 80%, αλλά είναι σε επίπεδα που μας επιτρέπουν να μειώσουμε τον αντίκτυπο της νόσου στον πληθυσμό μας», δήλωσε o πολιτειακός υπουργός Υγείας Ζαν Γκοριντστέιν σε συνέντευξη με το ραδιόφωνο CBN της Βραζιλίας. «Γνωρίζαμε ότι η αποτελεσματικότητα δεν θα φτάσει ποτέ το 90%».
Την ίδια ώρα, Τούρκοι ερευνητές, που απαρτίζουν το κυβερνητικό επιστημονικό συμβούλιο, ανακοίνωσαν πως το εμβόλιο Sinovac έχει 91,25% αποτελεσματικότητα, βασιζόμενοι όμως σε μόνο 29 περιπτώσεις. Η Τουρκία έγινε η δεύτερη χώρα που ανακοίνωσε αποτελέσματα του κινεζικού υποψήφιου εμβολίου μετά από κλινικές δοκιμές.
Οι ερευνητές ανέφεραν πως δεν εντοπίστηκαν κύρια συμπτώματα της νόσου κατά τις κλινικές δοκιμές του CoronoVac, εκτός από την περίπτωση ενός ατόμου που εμφάνισε αλλεργική αντίδραση.
Eντούτοις, η καθυστέρηση στην ανακοίνωση οριστικών αποτελεσμάτων, τα διαφοροποιημένα πρωτόκολλα και η έλλειψη πλήρους διαφάνειας έχουν δημιουργήσει σύγχυση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου του Sinovac.