Βιέννη: Χωρίς την Ελλάδα η διάσκεψη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Βιέννη: Χωρίς την Ελλάδα η διάσκεψη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

Διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, με θέμα την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, ερήμην, όμως, της άμεσα ενδιαφερόμενης Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκαλεί στις 8 Φεβρουαρίου στη Βιέννη, ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, το οποίο ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Η διάσκεψη, στην οποία έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας από την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, την Κροατία, τη Σλοβενία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, πραγματοποιείται ακριβώς έναν χρόνο μετά την επίσης εξωθεσμική Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, που είχε πραγματοποιηθεί σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Σε αυτήν την αμφιλεγόμενη διάσκεψη, με θέμα τη μείωση της προσφυγικής ροής, οι προερχόμενοι από το Λαϊκό Κόμμα, Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ (σσ την οποία στο μεταξύ έχει διαδεχθεί ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα) και Σεμπάστιαν Κουρτς, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, με εξαίρεση της Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία των δύο Αυστριακών υπουργών, που επανειλημμένα στο παρελθόν είχαν εκτοξεύσει ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας σχετικά με το προσφυγικό- είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, η οποία προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας, σε έντονη κριτική από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και σε ανάκληση στην Αθήνα της Ελληνίδας πρέσβεως στην Αυστρία.

Σε σημερινές δηλώσεις του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραιχ», ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας ισχυρίζεται πως «από την πλευρά της ΕΕ, δυστυχώς, δεν γίνονται και πολλά στο θέμα της προστασίας των συνόρων, γι'' αυτό και θα το ρυθμίσουμε τώρα διμερώς».

Στη Διάσκεψη της 8ης Φεβρουαρίου προβλέπεται η συζήτηση ενός «συνολικού πακέτου μέτρων» με τρεις άξονες, όπως φέρεται να προτείνει ο κ. Ντόσκοτσιλ, με πρώτο την αποσαφήνιση ως προς το τι χρειάζονται τα κράτη για την προστασία των συνόρων, κάτι που αφορά το προσωπικό και τον εξοπλισμό, όπως συσκευές νυκτερινών παρακολουθήσεων.
Ο ίδιος προτίθεται να διαθέσει προσωπικό (σσ αποστολή στρατιωτών) και γι'' αυτό επιθυμεί να υπάρξει αλλαγή στον σχετικό αυστριακό νόμο, αναφέροντας πως «αυτήν τη στιγμή μάς επιτρέπεται η προσφορά μόνο βοηθητικών υπηρεσιών σε διμερές επίπεδο. Θα αλλάξουμε τον νόμο, ώστε μελλοντικά να μπορούμε να προστατεύουμε τα σύνορα εκτός Αυστρίας, χωρίς να υπάρχει μία αποστολή της ΕΕ».

Δεύτερον, οι συμμετέχουσες χώρες θέλουν να υπάρξει πίεση στις Βρυξέλλες για τη σύναψη συμφωνιών επαναπροώθησης με τις χώρες προέλευσης όπου η αίτηση χορήγησης ασύλου έχει απορριφθεί, όπως είναι το Μαρόκο, που, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Άμυνας, γίνονται σχετικές διαπραγματεύσεις εδώ και 17 χρόνια, «κάτι που μιλάει από μόνο του».

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης ο ίδιος θέλει να υποστηρίξει τη δημιουργία κέντρων διαδικασίας εξέτασης αιτήσεων ασύλου εκτός της ΕΕ, όπου αιτούντες άσυλο θα μπορούν, για παράδειγμα, σε ένα τέτοιο κέντρο στον Νίγηρα να υποβάλουν αίτηση και να έρχονται στην Ευρώπη εάν τους αναγνωρισθεί το καθεστώς του πρόσφυγα.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο κ. Ντόσκοτσιλ είχε συνομιλίες στη Βιέννη, με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, με τον οποίο είχαν συζητήσει, μεταξύ άλλων, και την πρόταση δημιουργίας κέντρων στην Τουρκία με την εγγύηση της ΕΕ, ως λύση για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των μεταναστών, αλλά και για να διαφυλαχθεί η ασφάλεια της ΕΕ. Επίσης, είχαν συμφωνήσει ότι λύση στο προσφυγικό θα είναι η επιστροφή των προσφύγων στη Συρία, σε ασφαλείς περιοχές, ιδιαίτερα στον νότο, με την εγγύηση διεθνών οργανισμών.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Καμμένος- ο οποίος ανταπέδιδε την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στις 6 Απριλίου στην Αθήνα ο Αυστριακός ομόλογός του- είχε επισημάνει πως η Ελλάδα, εν μέσω μίας μεγάλης οικονομικής κρίσης, πέρασε τα τελευταία χρόνια και μία σημαντική κρίση σχετικά με το μεταναστευτικό, όπου μπόρεσε να φιλοξενήσει πρόσφυγες, αλλά παράλληλα δέχθηκε και δέχεται ένα πολύ μεγάλο βάρος λόγω της μετανάστευσης από την Ανατολή.

«Έχουμε δύο εντελώς ξεχωριστά θέματα, το θέμα των προσφύγων και της ανάγκης παροχής της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους πρόσφυγες, και από την άλλη μεριά το θέμα της παράνομης μετανάστευσης που χρησιμοποιεί το προσφυγικό για να περάσουν πολίτες τρίτων χωρών προς την Ευρώπη, η οποία δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί άλλους μετανάστες», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας. Όπως σημείωσε, με τον Αυστριακό ομόλογό του συζήτησαν, επιπλέον, για τις διμερείς αμυντικές σχέσεις, οι οποίες χτίζονται μέρα με τη μέρα και είναι στενές για θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της ΕΕ αλλά και της Μεσογείου, ενώ θεωρούν πως είναι πάρα πολύ χρήσιμο να αποκτηθεί μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, χτίζοντας μία πολιτική στα σύνορα της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ