Βέτο στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προυπολογισμό των ΗΠΑ, ύψους 740 δισ δολαρίων, όπου περιλαμβάνεται και η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την απόκτηση του αντιεροπορικού συστήματος ρωσικής κατασκευής S-400, θα ασκήσει ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι μέσα από μια τέτοια κίνηση, θα βγει κερδισμένη η Κίνα, χωρίς να εξηγεί τι ακριβώς εννοεί.
THE BIGGEST WINNER OF OUR NEW DEFENSE BILL IS CHINA!. I WILL VETO!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 13, 2020
Η διαδικασία ορίζει ότι μετά την έγκριση από τη Γερουσία, ο Τραμπ έχει 10 ημέρες για να αποφασίσει αν θα υπογράψει το νομοσχέδιο ή θα ασκήσει βέτο.
Ακόμη και αν ασκήσει βέτο, όπως προειδοποιεί ότι θα κάνει, αυτό μπορεί να ανατραπεί από τα δύο τρίτα των ψήφων τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στη Γερουσία. Σε αυτή τη περίπτωση, το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος των ΗΠΑ.
Σημειωτέον πάντως ότι ο Τραμπ δεν απειλεί να θέσει βέτο για τους S- 400, παρά αντιδρά για το ζήτημα κατάργησης του τμήματος 230 του Communications Decency Act του 1996 σχετικά με το διαδίκτυο. Συγκεκριμένα διαφωνεί με την προστασία διαδικτυακών εταιριών από αγωγές που σχετίζονται με θέματα ελευθερίας του λόγου.
Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η έγκριση του επίμαχου νομοσχεδίου από την αμερικανική Γερουσία, με συντριπτική πλειοψηφία, 84 υπέρ έναντι 13 κατά, ενώ προ ημερών αντίστοιχη έγκριση είχε λάβει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οπως ακριβώς συνέβη στην Γερουσία, όπου το νομοσχέδιο έλαβε πλειοψηφία δύο τρίτων, έτσι είχε συμβεί προ ημερών και με το άλλο νομοθετικό Σώμα, δηλαδή την Βουλή των Αντιπροσώπων.
Στο δια ταύτα, ο συγκεκριμένος νόμος απαιτεί μεταξύ άλλων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλει κυρώσεις σε κάθε άτομο που εμπλέκεται στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία εντός 30 ημερών από την υπογραφή του.
Η επίμαχη διάταξη αναφέρει ότι «το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου (αμυντικός προϋπολογισμός για το 2021) , ο πρόεδρος των ΗΠΑ οφείλει να επιβάλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 235 του νόμου εναντίον των εχθρών της Αμερικής (CAATSA) σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει του ασχολείται με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που αναφέρεται στο εδάφιο (β)».
Εδώ και καιρό τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές είχαν αναφερθεί στο θέμα των κυρώσεων με πλέον χαρακτηριστική τη περίπτωση του προέδρου της επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις ο οποίος είχε ζητήσει την άμεση επιβολή τους μετά τις δοκιμές της Άγκυρας τον Οκτώβριο.
Πρόσφατα το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί με ψήφους 335-78 και από την Βουλή των Αντιπροσώπων, πλειοψηφία που επίσης θα δυσκολέψει τον πρόεδρο Τραμπ, στον οποίο και περνά τώρα η σκυτάλη, να την υπερκεράσει.
Το ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνει και την απόσυρση 12.000 στρατιωτών από τη Γερμανία, ενώ προβλέπει περαιτέρω πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία, καθώς και την απαγόρευση της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ.