Με ρύθμιση που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, η γερμανική κυβέρνηση ενίσχυσε σήμερα τις εξουσίες αναφορικά με την άσκηση βέτο σε επιθετικές προσφορές εξαγοράς φαρμακευτικών εταιρειών από ξένους επενδυτές. Στόχος του μέτρου είναι να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διάθεση υγειονομικού υλικού στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, όπως αναφέρει το Reuters.
Έτσι, η γερμανική κυβέρνηση θα μπορεί πλέον να μπλοκάρει τις εξαγορές κατασκευαστών εμβολίων, χημικών ουσιών, φαρμάκων, προστατευτικού εξοπλισμού ή ιατρικών μηχανημάτων όπως οι αναπνευστήρες.
Από δω και πέρα η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να εξετάζει τις τυχόν συνέπειες για την εθνική ασφάλεια των προσφορών εξαγοράς φαρμακευτικών εταιρειών από επενδυτές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη στιγμή που ο αγοραστής θα κατέχει πάνω από το 10% των μετοχών της εταιρείας. Το όριο ως τώρα ήταν το 25%.
Το μέτρο έρχεται μετά την κούρσα για προμήθειες υγειονομικού εξοπλισμού που παρατηρήθηκε κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας, και τις φήμες για την απόπειρα εξαγοράς από την αμερικανική κυβέρνηση της εταιρείας CureVac, που εργάζεται για τη δημιουργία εμβολίου. Η CureVac διαψεύδει ότι δέχτηκε προσφορές από τις ΗΠΑ.
Η κίνηση αυτή θυμίζει παλιότερες αποφάσεις του Βερολίνου για να προστατεύσει τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, που χάρισαν τεράστια εξαγωγική δύναμη στη γερμανική οικονομία, από Κινέζους ανταγωνιστές.
Ωστόσο κάποιοι εκφράζουν αντιρρήσεις για αυτή την κίνηση προστατευτισμού. “Σε μια περίοδο κρίσης είναι πιο σημαντικό από ποτέ να υπερασπίζεται κανείς τις ανοιχτές αγορές”, δήλωσε ο Στέφαν Μάιρ, μέλος της Ομοσπονδίας Γερμανών Βιομηχάνων.