Την θέμα των περιορισμών που έχει θέσει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας στη διανομή των τροφίμων εξετάζει ρεπορτάζ του Guardian, το οποίο ξεκινά από την υπόθεση του Alexis Camascaro, ενός πολίτη της χώρας ο οποίος συνελήφθει για παραβίαση «άμεσα ή έμμεσα» των νόμων περί παραγωγής, διανομής, ή πώλησης τροφίμων.
Όπως αναφέρει ο δικηγόρος του Al. Camascaro, ο πελάτης του είχε σηκωθεί στις 4 το πρωί για να πάει σε σουπερμάρκετ και συνελήφθει περιμένοντας στην ουρά ενώ μπροστά του βρίσκονταν ήδη εκατό άλλοι άνθρπωποι. «Πήγα στους εισαγγελείς και είπα ότι απλώς περίμενε να αγοράσει φαγητό για την οικογένειά του», είπε η δικηγόρος.
Η σύλληψή του έγινε στο πλαίσιο των νέων κατασταλτικών μέτρων της Βενεζουέλας κατά των αγοραστών, μέρος της προσπάθειας της προέδρου Nicolas Maduro να διεκδικήσει μεγαλύτερο έλεγχο της διανομής και της κατανάλωσης τροφίμων.
O N. Maduro κατηγορεί για τις χρόνιες ελλείψεις τροφίμων, της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας, τον «οικονομικό πόλεμο» εναντίον της κυβέρνησής του που διεξάγεται από ξένους εχθρούς, τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και τις συμμορίες του λαθρεμπορίου.
Πολλοί οικονομολόγοι αποδίδουν τις ελλείψεις σε απλούστερες και λιγότερο συνωμοτικές αιτίες, όπως ο έλεγχος των τιμών και η υπερβολική ρύθμιση, που όπως σημειώνουν, έχουν αποθαρρύνει την εγχώρια παραγωγή, καθιστώντας τη Βενεζουέλα ολοένα και περισσότερο εξαρτώμενη από εισαγόμενα τρόφιμα. Με τις τιμές του πετρελαίου να κατρακυλούν όμως, το σκληρό νόμισμα που απαιτείται για τις εισαγωγές λείπει, αφήνοντας ράφια των σούπερ μάρκετ άδεια.
Μεγάλες εξεγέρσεις για την προμήθεια τροφίμων έχουν σημειωθεί φέτος σε διάφορες πόλεις της Βενεζουέλας, με τον N. Maduro να αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες θύελλα διαμαρτυριών.
Τον Ιούλιο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας παρέδωσε στον υπουργό άμυνα έκτακτες εξουσίες ώστε να επιβλέπει το πολύπλοκο σύστημα ελέγχου των τιμών και κανονισμών καταναλωτών, που συμπεριλαμβάνουν σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να εξασφαλιστεί ότι οι αγοραστές δεν υπερβαίνουν τα όρια αγορών της κυβέρνησης.
Η εκστρατεία επιβολής φαίνεται να απειλεί ένα σημαντικό αριθμό κοινών αγοραστών, πολλοί εξ αυτών φτωχοί, ενώ επιτυγχάνει παράλληλα ένα είδος κάθετης απονομής των οικονομικών ευθυνών.
Τουλάχιστον 9.400 άτομα έχουν κρατηθεί ή συλληφθεί φέτος για φερόμενες παραβιάσεις των νόμων κατά της αποθησαύρισης, μεταπώλησης αγαθών ή της προσπάθειας να αναμένουν εκτός του κανονικού ωραρίου καταστημάτων, σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Movimiento Vinotinto. Πολλοί συνελήφθησαν από στρατεύματα της χώρας, στα οποία έχει ανατεθεί να αστυνομεύουν τα ταμεία και τις μεγάλες ουρές στα σούπερ μάρκετ.
Ο Ismary Quiros, αναπληρωτής διευθυντής του Movimiento Vinotinto, λέει ότι ο νόμος δεν ορίζει τι ακριβώς συνιστά παράνομη αποθησαύριση, λαθρεμπόριο ή μεταπώληση προϊόντων, ενώ θεωρεί ότι πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να βρει αποδιοπομπαίους τράγους για τις ελλείψεις.
Μεγάλες ουρές σχηματίζονται κυρίως όταν φθάνουν στα καταστήματα υψηλής ζήτησης προϊόντα που επιδοτούνται από την κυβέρνηση, όπως το καλαμπόκι ή η ζάχαρη. Πρόκειται για τα λίγα βασικά προϊόντα που παραμένουν προσιτά στους απλούς πολίτες, οι οποίοι πληρώνονται σε Μπολιβάρ, το ολοένα και πιο υποτιμημένο νόμισμα της χώρας.
Σύμφωνα με την ομάδα για τα δικαιώματα PROVEA του Καράκας, εθνικά στρατεύματα διενεργούν συχνά διαδικασίες μαζικών συλλήψεων για τους πολίτες της Βενεζουέλας που περιμένουν στην ουρά κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ψωνίσουν, μία απαγορευμένη πλέον πρακτική. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι φορτώθηκαν σε λεωφορεία σε τέτοιες επιχειρήσεις το περασμένο έτος κατηγορούμενοι ότι είναι μαυραγορίτες, δήλωσε ο ερευνητής του PROVEA Intis Rodriguez.
Παράλληλα οι επιχειρήσεις φαίνεται να επεκτείνονται. Περισσότερα από 3.800 άτομα συνελήφθησαν σε ένα Σαββατοκύριακο στο Barquisimeto, μια πόλη δυτικά του Καράκας, για την προσπάθεια να περάσουν τη νύχτα έξω από σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Αξιωματούχοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Βενεζουέλας δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για πληροφορίες σχετικά με την καταστολή, σημειώνει ο Guardian.