Μπορεί η κίνηση για την πρόκληση δημοψηφίσματος για την ανάκληση του προέδρου της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο να πραγματοποίησε χθες ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα για την υλοποίησή του, εξακολουθεί να βρίσκεται όμως ενώπιον μίας διπλής απειλής: είτε κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί «νόθο», είτε να ανασταλεί σε περίπτωση ανάφλεξης της βίας.
«Η κύρωσή του θα πραγματοποιηθεί στα τοπικά γραφεά (των εφορευτικών επιτροπών) από τη Δευτέρα 20 έως την Παρασκευή 24 Ιουνίου», ανακοίνωσε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρόεδρος της Εθνικής Εφορευτικής Επιτροπής (CNE) Τιμπισάι Λουσένα.
Μολαταύτα, η ίδια έσπευσε ταυτόχρονα να προειδοποιήσει πως η διαδικασία θα διακοπεί σε περίπτωση που υπάρξουν βιαιοπραγίες. Η παράμετρος τούτη αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα σε μία χώρα που χαρακτηρίζεται ως μία από τις βιαιότερες στον κόσμο κι όπου τον τελευταίο καιρό έχουν πολλαπλασιασθεί οι συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης.
«Θέλουμε να είμαστε σαφείς: η παραμικρή επίθεση, διασάλευση (της τάξης), ή παρακίνηση σε βιαιοπραγίες θα προκαλέσει την άμεση αναστολή της διαδικασίας έως ότου αποκατασταθεί η τάξη», πρόσθεσε.
Εντούτοις, αρκετοί είναι εκείνοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι το δημοψήφισμα αποτελεί τη μοναδική «βαλβίδα ασφαλείας», που θα μπορέσει να ανακουφίσει λίγο την πίεση στην κοινωνία.
Μετά την επικύρωση, την περασμένη Τρίτη, του 1,3 εκατ. υπογραφών (από το 1,5 εκατ. που είχαν συγκεντρωθεί και κατατεθεί στις αρχές Μαΐου από την αντιπολίτευση), που υπερβαίνουν σε κάθε περίπτωση το όριο για την πρόκληση δημοψηφίσματος, οι πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στον Μαδούρο αναμένουν πλέον την τυπική ανακοίνωση από την Εφορευτική Επιτροπή των ημερομηνιών που οι υπογράφοντας θα προσέλθουν να επιβεβαιώσουν τη βούλησή τους, προσωπικά και με τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.
Εν συνεχεία η διαδικασία προβλέπει πως η αντιπολίτευση θα πρέπει να συγκεντρώσει 4 εκατ. υπογραφές ώστε να είναι σε θέση να οργανώσει αφ' εαυτού της το δημοψήφισμα, το αριθμητικό αποτέλεσμα του οποίου θα πρέπει να ξεπερνά τις ψήφους (7,5 εκατ.) που είχε συγκεντρώσει ο Μαδούρο για να αναδειχθεί πρόεδρος στις εκλογές του 2013.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Εφορευτικής Επιτροπής, ο αντιπρόσωπος του Μαδούρο στην εξέταση της νομιμότητας των υπογραφών Χόρχε Ροδρίγες ανακοίνωσε πως προτίθεται να καταθέσει ένσταση στο Ανώτατο Δικαστήριο για «νοθεία». Κατά τον ίδιον, έχουν διαπιστωθεί πλείστες παρατυπίες κατά τη διαδικασία της συλλογής των υπογραφών, καθώς στους καταλόγους έχουν καταμετρηθεί και ανήλικοι, ή αποβιώσαντες.
Χθες εξάλλου, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ) συνεκάλεσε για τις 23 Ιουνίου έκτακτη σύνοδο προκειμένου να εξετασθεί η κατάσταση στη Βενεζουέλα και στην οποία θα τεθεί για διαβούλευση η πρόσφατη έκθεση του ΓΓ του Οργανισμού Λουΐς Αλμάγρο, όπου τονίζεται πως η χώρα βιώνει «μία αλλοίωση στην συνταγματική της τάξη», που επηρεάζει το δημοκρατικό της πολίτευμα. Το Μόνιμο Συμβούλιο του οργανισμού μπορεί επί τη βάσει αυτή να αποφασίσει την αποπομπή της Βενεζουέλας από τον ΟΕΑ.
Πριν την έκτακτη συνέλευσή του, οι 34 του ΟΕΑ οργανώνουν την Γενική Συνέλευσή τους στις 13-14 Ιουνίου στη Δομηνικανή Δημοκρατία, στην οποία έχει ανακοινώσει ότι θα παραστεί κι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι. Μολονότι, το θέμα της Βενεζουέλας δεν αναφέρεται στην ημερήσια διάταξη της ΓΣ, είναι βέβαιο πως θα θιγεί, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάρκ Τόουνερ.