Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει από την κυκλοφορία τις επόμενες 72 ώρες τα χαρτονομίσματα με την υψηλότερη ονομαστική αξία της χώρας, ως μέτρο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, όπως μετέδωσε το BBC.
Η Κεντρική τράπεζα δεδομένων της χώρας υποστηρίζει ότι υπάρχουν περισσότερα από έξι δισ. χαρτονομίσματα των 100-Μπολιβάρ σε κυκλοφορία, τα οποία αποτελούν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των νομισμάτων.
Οι πολίτες της Βενεζουέλας θα έχουν 10 ημέρες από την Τετάρτη προκειμένου να ανταλλάξουν τα χαρτονομίσματα αυτά για κέρματα και νέα, υψηλότερης αξίας χαρτονομίσματα, με τον πρόεδρο Nicolas Maduro να δηλώνει ότι η κίνηση αυτή θα σταματήσει την κερδοσκοπία από συμμορίες.
Πιο αναλυτικά, σε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση, ο κ. Maduro δήλωσε την Κυριακή ότι το χαρτονόμισμα των 100 Μπολιβάρ, αξίας περίπου 2 σεντς ΗΠΑ στη μαύρη αγορά, θα αποσυρθεί από την κυκλοφορία την Τετάρτη.
Ο πρόεδρος είπε ότι ο στόχος ήταν να αντιμετωπιστούν οι διεθνείς συμμορίες που συσσωρεύουν χαρτονομίσματα της χώρας στο εξωτερικό, μια κίνηση που έχει στο παρελθόν περιγραφεί ως μέρος του «οικονομικού πολέμου» που διεξάγεται εναντίον της κυβέρνησής του.
Επιπλέον είπε ότι συμμορίες κατέχουν ποσά αξίας πάνω από 300 δισ. Μπολιβάρ, το μεγαλύτερο μέρος τους σε χαρτονομίσματα των 100-Μπολιβάρ.
Ο πρόεδρος Maduro δήλωσε ότι υπάρχουν «ολόκληρες αποθήκες γεμάτες χαρτονομίσματα των 100 Μπολιβάρ στις πόλεις Κουκούτα, Καρταχένα, Μαϊκάο και Μπουαραμάνγκα, της Κολομβίας».
Κλείσιμο των συνόρων
«Έχω δώσει εντολή για να κλείσουν όλες οι επίγειοι, θαλάσσιοι και εναέριοι δίαυλοι μεταφοράς ώστε τα χαρτονομίσματα αυτά να μην μπορούν να επιστραφούν και να παραμείνουν στα χέρια των απατεώνων στο εξωτερικό», είπε ο N. Maduro μιλώντας στην τηλεόραση.
Η αξία του νομίσματος της Βενεζουέλας έχει μειωθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα λόγω πληθωρισμού. Στη μαύρη αγορά, η τιμή του μειώθηκε μόνο τον περασμένο μήνα κατά 55% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι οι τιμή του το επόμενο έτος θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 2.000%.
Οι συμμορίες μπορούν επομένως να αγοράσουν χαρτονομίσματα της Βενεζουέλας φτηνά στη μαύρη αγορά σε αντάλλαγμα για δολάρια ή πέσος Κολομβίας.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιούν το νόμισμα της Βενεζουέλας ώστε να αγοράσουν επιδοτούμενα αγαθά στη Βενεζουέλα, τα οποία πωλούν με τη σειρά τους με κέρδος στη γειτονική Κολομβία.
Πολλοί κάτοικοι της Βενεζουέλας που ζουν κοντά στα σύνορα αγοράζουν πέσος Κολομβίας για να προμηθευτούν αγαθά στην Κολομβία τα οποία δεν μπορεί να πάρουν στη Βενεζουέλα λόγω χρόνιων ελλείψεων.
Ο πρόεδρος Maduro κατηγορεί τόσο για τις ελλείψεις όσο για τον πληθωρισμό ρεκόρ της Βενεζουέλας τις «ιμπεριαλιστικές δυνάμεις» που, όπως λέει, προσπαθούν να αποδυναμώσουν την κυβέρνησή του.
Όπως είπε, ο σκοπός αυτών των «δυνάμεων» ήταν «να αποσταθεροποιήσουν την οικονομία και την κοινωνία μας, αφήνοντας τη χώρα χωρίς χαρτονομίσματα των 100-Μπολιβάρ».
Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή είναι πιθανό να επιδεινώσει την κρίση μετρητών στη Βενεζουέλα, όπου οι άνθρωποι έχουν ήδη περιορισθεί στο ποσό που μπορούν να πάρουν σε αυτοματοποιημένα ταμεία.
Οι πολίτες της βενεζουέλας έχουν μόλις 10 ημέρες για να ανταλλάξουν τα 100-Μπολιβάρ τους με νέα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα, που κυμαίνονται από 500 έως 20.000 μπολιβάρ και πρόκειται να ξεκινήσουν να κυκλοφορούν από τις 15 Δεκεμβρίου.
Οι επικριτές του κ. Maduro προβλέπουν να επικρατεί χάος και αμφιβάλλουν ότι οι εγκαταστάσεις του κράτους θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τον κόσμο να ανταλλάξει όλα τα χαρτονομίσματα των 100-Μπολιβάρ.
«Όταν ανικανότητα κυβερνά! Ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί να κάνει κάτι τέτοιο, το Δεκέμβριο, εν μέσω όλων των προβλημάτων μας;» έγραψε στο Twitter ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Henrique Capriles.