Περισσότεροι από 11 εκατομμύρια μαθητές και φοιτητές της Βενεζουέλας επέστρεψαν σήμερα στα θρανία αφού τα δημόσια σχολεία και τα πανεπιστήμια επαναλειτούργησαν, έπειτα από πολλούς μήνες που έμειναν κλειστά λόγω της πανδημίας, αν και ορισμένα από αυτά είχαν αναγκαστεί να κλείσουν για άλλους λόγους, όπως για συντήρηση ή λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο είχε αναβάλει πολλές φορές τη δια ζώσης διδασκαλία, εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων και επειδή καθυστερούσε η εκστρατεία εμβολιασμού.
Ο υπουργός Νεολαίας Μέρβιν Μαλδονάδο είπε ότι 8,7 εκατομμύρια παιδιά θα επιστρέψουν στις τάξεις τους και περίπου 3,1 εκατομμύρια φοιτητές θα μπορέσουν και πάλι να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.
Από τις 7 το πρωί, παιδιά ντυμένα με τις σχολικές στολές, φορώντας μάσκες, συνέρρεαν στα σχολεία του Καράκας. Οι δάσκαλοι είχαν αναλάβει να μοιράζουν αντισηπτικά τζελ.
Μια μητέρα, η Τζένι Μπεχαράνο, είπε ότι αισθάνεται «κάποια νευρικότητα» καθώς ανησυχεί μήπως μολυνθεί ο γιος της, ο Φάμπιαν, που φοιτά στο Πειραματικό Σχολείο του κεντρικού Καράκας. «Το σύστημα υγείας, δεν είναι μυστικό, έχει ελλείψεις» είπε η Μπεχαράνο, η οποία εργάζεται σε ιδιωτική κλινική.
Ο 8χρονος Φάμπιαν πάντως ήταν ενθουσιασμένος που θα ξανάβλεπε τους συμμαθητές του της τρίτης τάξης.
Περίπου το 40% των 1.700 εγγεγραμμένων μαθητών του σχολείου επέστρεψε σήμερα στις τάξεις, είπε ένας εκπρόσωπος, ο Πέδρο Ζαμπράνο.
«Για εμάς, η επιστροφή στις τάξεις είναι σημαντική αλλά έχουμε αμφιβολίες», σχολίασε η Μαρία Κλεμέντε, στέλεχος της Ομοσπονδίας Δασκάλων της Βενεζουέλας που αριθμεί περίπου 325.000 μέλη. Ορισμένοι δάσκαλοι δεν θα πάνε στη δουλειά τους γιατί φοβούνται μήπως ασθενήσουν ενώ άλλοι διαμαρτύρονται για τους χαμηλούς μισθούς, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι ο ανώτατος μηνιαίος μισθός για τα μέλη της Ομοσπονδίας ανέρχεται στα 118 μπολίβαρ, δηλαδή περίπου 27 δολάρια.
Το παλαιότερο σχολείο του Καράκας, το Άντρες Μπέλο, θα παραμείνει κλειστό για άλλες δύο εβδομάδες, καθώς γίνονται ακόμη εργασίες συντήρησης.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το 56% του πληθυσμού των 28,7 εκατομμυρίων είναι πλήρως εμβολιασμένο. Ωστόσο ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι μόνο το 21,6% είναι πλήρως προστατευμένο από τον κορονοϊό.