Βελτιωμένη η εικόνα σε Άγναντα και Τραγανό - Σε εξέλιξη η φωτιά στη Βάρδα
Ηλεία

Βελτιωμένη η εικόνα σε Άγναντα και Τραγανό - Σε εξέλιξη η φωτιά στη Βάρδα

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στα δύο από τα τρία μέτωπα της φωτιά στην Ηλεία. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Γιαννόπουλου στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καλύτερη είναι η κατάσταση στην Άγναντα και το Τραγανό. 

Όσον αφορά στο τρίτο πύρινο μέτωπο στην περιοχή της Βάρδας, ο αντιπεριφερειάρχης είπε  ότι εκεί επιχειρούσαν συνεχώς τα εναέρια μέσα μέχρι τη δύση του ηλίου για να περιορίσουν τη φωτιά ώστε να διευκολυνθεί το έργο των επίγειων δυνάμεων που θα επιχειρούν όλη τη νύχτα.  Και γι' αυτό το μέτωπο, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπάρχει αισιοδοξία. 

Στο σημείο επιχειρούν 32 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ δύο ελικόπτερα πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Άγναντα Ηλείας, ενώ εστάλη μήνυμα 112 για το μέτωπο στο Πηγάδι. Μεγάλη κινητοποίηση από αέρος και απ' το έδαφος με 41 οχήματα, 80 πυροσβέστες, ένα Πεζοπόρο Τμήμα από την Πάτρα, δύο ελικόπτερα και τέσσερα Canadair. 

Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή Άγναντα του Δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Στο μεταξύ, τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες στην επιχείρηση της κατάσβεσης, ενώ και τρίτος πυροσβέστης που έκανε χρέη οδηγού, ένιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε εκτός της ζώνης επιχειρήσεων.

Η φωτιά έχει φτάσει κυριολεκτικά δίπλα από τις αυλές των σπιτιών του χωριού Άγναντα ενώ έχουν καεί ήδη πολλά στρέμματα με καλλιέργειες και αγροτικές εκτάσεις, καθώς και δασική περιοχή. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι το ψηλότερο σημείο του χωριού, απειλώντας την εκκλησία που βρίσκεται εκεί, η έγκαιρη επέμβαση των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων όμως, την έσωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μεταδίδει το ertnews.

Από πλευράς Δήμου, υπήρξε παρότρυνση για την απομάκρυνση των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων από το χωριό με λεωφορείο του Δήμου, όμως οι κάτοικοι παραμένουν στα σπίτια τους.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν συνεχώς νέες εστίες λόγω των ισχυρών ριπών ανέμου που εκδηλώνονται στην περιοχή.

Η πυρκαγιά στα Αγνάντα Ηλείας είναι αρκετά δύσκολη και έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση από αέρος και απ' το έδαφος (41 οχήματα, 80 πυροσβέστες, ένα Πεζοπόρο Τμήμα από την Πάτρα, ένα ΕΠ Erickson, ένα ΕΠ ΑΒ214 2 CL 215 και 2 CL 415). Το θετικό είναι ότι το δάσος στα ανατολικά, νοτιοανατολικά είναι δρυς και όχι πεύκα.

Πριν από λίγη ώρα, έγινε γνωστό πως την ώρα που η φωτιά ήδη κινούνταν προς τους οικισμούς Λουκά και Καρυά, ένα δεύτερο πύρινο μέτωπο εκδηλώθηκε εκεί, σύμφωνα με το patrisnews.gr. 

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κάνουν πολύ δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ οι κάτοικοι είναι πολύ ανήσυχοι, εξαιτίας του ότι οι φλόγες είναι πολύ κοντά στα σπίτια τους, και προσπαθούν να βοηθήσουν στην επιχείρηση κατάσβεσης, με όποιο τρόπο μπορούν. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη δεν έχει δοθεί εντολή για εκκένωση των οικισμών, ωστόσο δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., βρίσκονται σε επιφυλακή. Παράλληλα λεωφορεία του δήμου είναι έτοιμα να μεταφέρουν κατοίκους, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.