Πέρα από την ανακούφιση για την επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στη Γαλλία, έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν, η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν θεωρείται από τις Βρυξέλλες ότι θα φυσήξει αέρα ανανέωσης στη διχασμένη και ταλαιπωρημένη, τελευταία, Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μια κατάσταση ακόμα εύθραυστης ανάκαμψης από την οικονομική κρίση, με το Brexit να έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την εικόνα ενότητας της ΕΕ και την εκλογή Τραμπ να απειλεί να εκτροχιάσει τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις, οι Βρυξέλλες περιμένουν από το νέο πρόεδρο της Γαλλίας, όχι μόνο συμβολισμούς αλλά και πράξεις προς την κατεύθυνση της θεσμικής ανανέωσης της ΕΕ.
«Πρώτα-πρώτα θα ενισχυθεί και πάλι ο Γαλλογερμανικός άξονας» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος, αποδεικνύοντας πόσο σημαντικό είναι αυτό το στοιχείο για τις Βρυξέλλες, οι οποίες ευελπιστούν ότι επιτέλους θα ανοίξει ο δρόμος για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το πρόβλημα μέχρι σήμερα ήταν ότι οι γαλλογερμανικές σχέσεις δεν ήταν ισορροπημένες, με τη συνεργασία μεταξύ Μέρκελ και Ολάντ να «γέρνει» προς τη γερμανική μεριά. Ο Μακρόν, αντίθετα, εκτιμούν οι Βρυξέλλες πως θα είναι ισότιμος, καθώς έχει δεσμευτεί ότι θα μεταρρυθμίσει τη γαλλική οικονομία -κάτι που απέφευγε να κάνει ο προκάτοχός του-, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του Βερολίνου. Ως εκ τούτου, ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνει ότι θα έχει και μεγαλύτερες πιθανότητες να συμφωνήσει με το Βερολίνο σε μια σειρά βημάτων για την εμβάθυνση της ευρωζώνης, κάτι για το οποίο οι Βρυξέλλες «παλεύουν» εδώ και καιρό.
Στο Μακρόν έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για να κάμψει τις γερμανικές αντιστάσεις και οι περισσότεροι παρατηρητές στις Βρυξέλλες, θεωρώντας ότι μόλις περάσει ο σκόπελος των γερμανικών εκλογών, η νέα κυβέρνηση θα είναι πιο ευέλικτη. «Διανύοντας προεκλογική περίοδο είναι πολύ δύσκολο για τη Γερμανία και ειδικά για το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αλλάξει στάση» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ζιλ Μερίτ, ιδρυτής και επικεφαλής του think tank των Βρυξελλών, Friends of Europe, προσθέτοντας ότι μετά τις εκλογές «θα δούμε αλλαγή στις προτεραιότητες της Γερμανίας». Όπως εξηγεί, το βασικό ζήτημα που απασχολεί τη Γερμανία είναι το μεταναστευτικό και επομένως θα είναι σε θέση να βοηθήσει αυτούς που την βοηθούν, με αποτέλεσμα να καταστεί δυνατή μια πιο «ευέλικτη προσέγγιση» στον τομέα της οικονομίας.
Πέρα όμως από την εμβάθυνση της ευρωζώνης, οι Βρυξέλλες θεωρούν πως ο «σοσιαλφιλελεύθερος» Μακρόν μπορεί να συμβάλλει θετικά στο διάλογο τόσο για την «κοινωνική Ευρώπη» όσο και για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, στον οποίο η Γερμανία δεν ήταν πολύ αποτελεσματική.
Τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως στο πλαίσιο των τελευταίων αποφάσεων που έχουν πάρει οι Ευρωπαίοι ηγέτες για μεγαλύτερη συνεργασία στην άμυνα, η εκλογή Μακρόν είναι επίσης θετική, καθώς έχει ταχθεί υπέρ.
Σε κάθε περίπτωση, παρ'' όλες τις ελπίδες που εναποθέτουν οι Βρυξέλλες, στο «νεαρό» και «φιλοευρωπαίο» Μακρόν, είναι προφανές ότι τηρείται ακόμα στάση αναμονής μέχρις ότου δείξει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας τις πραγματικές του προθέσεις. Κοινοτική πηγή έλεγε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι σε ορισμένους ιθύνοντες υπάρχει ανησυχία για ορισμένες μεταρρυθμίσεις που ο Μακρόν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι συζητά, όπως είναι μια «μικρότερη Επιτροπή» ή η ενοποίηση της προεδρίας του Συμβουλίου και της Επιτροπής.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ