Κανένα αντιικό χάπι δεν μπορεί να υποκαταστήσει το εμβόλιο, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των αντιικών φάρμακων που ανακοινώνονται από εταιρείες, με πρόσφατο αυτό της Merck.
«Δεν πρόκειται να βρεθεί χάπι που με το που θα το πάρεις θα γίνεσαι 100% καλά. Κανένα από τα αντιικά που έχουν ανακοινωθεί δεν έχει κριθεί με αναλυτικό και επιστημονικό τρόπο από εμπειρογνώμονες. Είναι ανακοινώσεις εταιρειών. Το χάπι βοηθάει εκείνους που το εμβόλιο δεν έχει πετύχει να μπλοκάρει τελείως τη νόσο, στο να μην χειροτερέψουν», είπε χαρακτηριστικά
«Μονοκλωνικά αντισώματα έχουν δοθεί πάρα πολλά στην Ελλάδα. Τα δίνουμε όταν επιδεινώνεται η κατάσταση του ασθενούς και προσπαθούμε να αποφύγουμε τη διασωλήνωση. Είναι φάρμακα που μπλοκάρουν τον καταιγισμό της φλεγμονής. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο», πρόσθεσε.
Ο παθολόγος Βασίλης Ανδρεάδης μίλησε στην ΕΡΤ για τη δική του περιπέτεια με τον κορονοϊό, καθώς νόσησε από ενδοοικογενειακή μετάδοση και νοσηλεύτηκε για 10 ημέρες στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, όπου και εργαζόταν. Ο κ. Ανδρεάδης περιγράφει ως πρωτόγνωρη ακόμη και γι' αυτόν την κατάσταση στη ΜΕΘ, καθώς, όπως ανέφερε, ήταν σε μεγάλη απομόνωση και άσχημη ψυχολογική κατάσταση.
«Κυρίως από την πρώτη έως την 8η ημέρα οπότε και κατάλαβα ότι έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος διασωλήνωσής μου», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Την 4η με 5η ημέρα της νοσηλείας μου μάζεψα τα προσωπικά μου αντικείμενα και ζήτησα από νοσηλεύτρια που γνώριζα να τα επιστρέψει στους οικείους μου γιατί δεν ήξερα πως θα ήταν η επόμενη ημέρα», πρόσθεσε.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ Μαρία Τσολιά, επίσης μιλώντας στην ΕΡΤ, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι δεν πρόκειται να παρουσιαστεί αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία τον Οκτώβριο, επισημαίνοντας ότι «ο συνδυασμός της χρήσης μάσκας με τα συχνά self test, έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματικός για τον έλεγχο της μετάδοσης της λοίμωξης στα σχολεία».
Τόσο η κ. Τσολιά όσο και ο κ. Βασιλακόπουλος φάνηκαν επιφυλακτικοί στην πραγματοποίηση παρελάσεων την 28η Οκτωβρίου. «Όλες οι μαζικές εκδηλώσεις είναι επικίνδυνες», επισήμανε ο καθηγητής.
«Χάνουμε κάθε μέρα ένα λεωφορείο γεμάτο με ανθρώπους και δεν πάει η ελληνική κοινωνία να εμβολιαστεί. Πρέπει να έχουμε γίνει αναίσθητοι στο θάνατο»., τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά ως κοινωνία η εκπαίδευση που πήραμε τα τελευταία 50 χρόνια και δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τα ευρήματα της επιστήμης».