Τους ιούς που τρέφονται από μικρόβια, μελετούν τώρα οι επιστήμονες προκειμένου να τους "επιστρατεύσουν" στην αντιμετώπιση της COVID - 19, για ασθενείς, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί από τον νέο κορονοϊό, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται αντιμέτωποι και με βακτηριακές λοιμώξεις.
Ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και το Μητρώο Καρκίνου της Νορβηγίας παρουσίασε μελέτη του στο επιστημονικό περιοδικό Phage σύμφωνα με την οποία, οι βακτηριοφάγοι ιοί, είναι αβλαβείς για τον άνθρωπο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση και την εξάλειψη συγκεκριμένων βακτηρίων.
Η χρήση των ιών αυτών προβάλλει στη συγκεκριμένη περίπτωση ως μια πιθανή εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά.
Ο συγγραφέας δρ Marcin Wojewodzic, προτείνει δύο στρατηγικές χρήσης των βακτηριοφάγων για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων σε ορισμένους ασθενείς με COVID-19.
Θεραπεία με ιούς αντί αντιβιοτικών
Στην πρώτη προσέγγιση, οι βακτηριοφάγοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στόχευση δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων στα αναπνευστικά συστήματα των ασθενών. Αυτές οι δευτερογενείς λοιμώξεις αποτελούν πιθανή αιτία για υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ασθενείς. Ο στόχος είναι η χρήση των βακτηριοφάγων για τη μείωση του αριθμού των βακτηρίων και τον περιορισμό της εξάπλωσής τους, δίνοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών περισσότερο χρόνο για την παραγωγή αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2.
Σύμφωνα με τον ειδικό, "με την εισαγωγή βακτηριοφάγων, μπορεί να είναι δυνατόν να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος για το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών και να υπάρξει ταυτόχρονα μια διαφορετική ή συμπληρωματική στρατηγική από τις τυπικές αντιβιοτικές θεραπείες".
Η καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λάιτσεστερ και αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Martha R.J. Clokie εξήγησε γιατί αυτή η μελέτη είναι σημαντική : «Με τον ίδιο τρόπο που έχουμε συνηθίσει την έννοια των« φιλικών βακτηρίων», μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τους φιλικούς ιούς «ή« βακτηριοφάγους»για να μας βοηθήσουν να στοχεύσουμε και να σκοτώσουμε δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις που προκαλούνται από εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μετά από ιογενή επίθεση από ιούς, όπως στην COVID-19".
Ο Δρ Antal Martinecz, ειδικός στην υπολογιστική φαρμακολογία στο Αρκτικό Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας, σύμβουλος της μελέτης σημείωσε ότι "δεν πρόκειται μόνο για μια διαφορετική στρατηγική σε σχέση με τις κλασικές αντιβιοτικές θεραπείες, αλλά, το πιο σημαντικό, είναι ότι αποτελεί εξαιρετική λύση απέναντι στο πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά".
Αντισώματα με ψεκασμό
Στη δεύτερη στρατηγική θεραπείας, ο ερευνητής προτείνει ότι συνθετικά τροποποιημένοι βακτηριοφάγοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή αντισωμάτων κατά του ιού SARS-CoV-2 τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε ασθενείς μέσω ρινικού ή στοματικού ψεκασμού. Αυτά τα αντισώματα που δημιουργούνται από τους βακτηριοφάγους, θα μπορούσαν να παραχθούν γρήγορα και φθηνά χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα τεχνολογία.
"Εάν αυτή η στρατηγική λειτουργήσει, θα κερδίσει χρόνο για τον ασθενή, ώστε να παράγει τα δικά του ειδικά αντισώματα κατά του ιού SARS-CoV-2 και έτσι να μειώσει τη ζημιά που προκαλείται από την υπερβολική ανοσολογική αντίδραση", σημείωσε ο Δρ Wojewodzic.
Η καθηγήτρια Clokie εστιάζει με την έρευνά της στην ανάπτυξη βακτηριοφάγων που σκοτώνουν παθογόνους οργανισμούς, σε μια προσπάθεια να αναπτύξει νέα αντιμικροβιακά σκευάσματα. Και επισημαίνει ότι στην κατεύθυνση αυτή, "θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τις γνώσεις μας για τους βακτηριοφάγους , να τους τροποποιήσουμε και να δημιουργήσουν νέα και φθηνά αντισώματα για να στοχεύσουν το COVID-19".
Ο Δρ Wojewodzic ξεκινά κλινικές μελέτες για τη δοκιμή αυτών των δύο προσεγγίσεων.
Όπως καταλήγει ο ίδιος, "αυτή η πανδημία μας έδειξε ότι οι ισχυροί ιοί προκαλούν βλάβη. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας ευεργετικούς ιούς ως έμμεσο όπλο κατά του ιού SARS-CoV-2 και άλλα παθογόνα, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν τη δυνατότητα για καλό σκοπό και για να σώσουμε ζωές. Η ομορφιά της φύσης είναι ότι ενώ μπορεί να μας σκοτώσει, μπορεί επίσης να μας βοηθήσει.
Είναι σαφές ότι καμία μεμονωμένη παρέμβαση δεν θα εξαλείψει το COVID-19. Προκειμένου να σημειώσουμε πρόοδο, πρέπει να προσεγγίσουμε το πρόβλημα από όσο το δυνατόν περισσότερες οπτικές".