Πληθαίνουν καθημερινά τα νέα κρούσματα του κορονοϊού, τείνοντας να επιβεβαιώσουν τους φόβους των ειδικών που βλέπουν το πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας, να έρχεται πριν το φθινόπωρο, όπως αρχικά αναμενόταν.
Τα φαινόμενα χαλάρωσης στο εσωτερικό της χώρας, οι συνωστισμοί που παρατηρούνται σε πλαζ και πανηγύρια, ο διψήφιος αριθμός κρουσμάτων εκ των οποίων πολλά εισαγόμενα που καταγράφεται πλέον καθημερινά και το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται μέσα σε ένα βαλκανικό κλοιό κρουσμάτων, έχουν σημάνει συναγερμό.
Σε αυτή την φάση τα περισσότερα περιστατικά είναι ή συνδέονται με επισκέπτες από το εξωτερικό, γεγονός που επιτρέπει στις αρχές να εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ακόμη μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Αλλά καθώς τα σημεία διασποράς στη χώρα πληθαίνουν, υπάρχει ο φόβος ότι αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός διάδοσης, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή, όπως δείχνει και η έκτακτη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη σύσκεψη που θα λάβει χώρα σήμερα, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Την ίδια στιγμή που οι ειδικοί αποδύονται σε έναν αγώνα δρόμου για την ιχνηλάτιση των επαφών όσων επιβεβαιώνονται ότι είναι θετικοί, εκείνο που τους ανησυχεί περισσότερο είναι η υπερβολική χαλάρωση του πληθυσμού. Συνωστισμοί σε πλαζ, πανηγύρια και πλατείες, μη τήρηση των αποστάσεων, μη τήρηση της χρήσης μάσκας εκεί όπου αυτή επιβάλλεται, εξηγούν την ανησυχία των ειδικών και την επιφυλακή στην οποία βρίσκεται οι αρμόδιες αρχές.
Επιστροφή στην καραντίνα
Η απομάκρυνση από τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα έχει τις επιπτώσεις της και διεθνώς, ακόμη και με επαναφορά της καραντίνας.
Συγκεκριμένα, η Μελβούρνη μπήκε σε δεύτερο lockdown για 6 εβδομάδες και η πολιτεία της, Βικτώρια έκλεισε τα σύνορά της για πρώτη φορά μετά από 102 χρόνια, με την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου βρίσκεται το Σίδνεϊ.
Ταυτόχρονα ολόκληρο το Καζακστάν βρίσκεται ήδη σε 15νθήμερο lockdown, η Ιαπωνία βλέπει άνοδο των κρουσμάτων αποκλείοντας όμως νέα καραντίνα στο Τόκιο, ενώ με το ερωτηματικό του lockdown βρίσκεται το Ισραήλ. Η χώρα βλέπει επισήμως ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας τον τελευταίο μήνα, με τα κρούσματα να έχουν διπλασιαστεί, ενώ τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται ημερησίως περίπου 1.000 - 1.200 νέα.
Στις ΗΠΑ, ο Άντονι Φάουτσι σύμβουλος υγείας του Λευκού Οίκου, έχει προτείνει lockdown στις πολιτείες που παρουσιάζουν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τους, αφήνοντας την απόφαση στις τοπικές κυβερνήσεις.
Η γειτονική Σερβία παρότι δεν προχωρεί σε lockdown του Βελιγραδίου, λόγω εσωτερικών αντιδράσεων, εντούτοις αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το σύστημα υγείας της, καθώς δεν έχουν ούτε μία ελεύθερη κλίνη για τους ασθενείς.
Σωρευτικά τις τελευταίες ημέρες τα νέα κρούσματα ξεπερνούν διεθνώς τα 210.000 ημερησίως από περίπου 170.000, αν και οι θάνατοι έχουν μειωθεί από τις 8.000 και πλέον, σε 5.500 περίπου.
Η άνοδος στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, η άνοδος των κρουσμάτων είναι σταθερή μεταξύ 20-30 κρουσμάτων καθημερινά το τελευταίο 10ήμερο, με δύο κορυφώσεις χθες και προ τριημέρου, όπου καταγράφηκαν 50 και 43 κρούσματα, αντίστοιχα.
Επιτελείς του ΕΟΔΥ επισημαίνουν ότι τα περισσότερα νέα κρούσματα προέρχονται από ταξιδιώτες ή συνδέονται με αυτούς, ενώ παραμένουν και σποραδικά κρούσματα ανά τη χώρα.
Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Ξάνθη, Λάρισα, Κοζάνη, Καστοριά και Αργολίδα, ενώ ακολουθούν οι υπόλοιποι νομοί της Θράκης, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, Πιερία και Φλώρινα, η Κέρκυρα, η Θεσπρωτία και η Πρέβεζα, η Ηλεία και η Αχαΐα, καθώς επίσης και τα νησιά του Αιγαίου, όμως τα τελευταία σε μικρότερο βαθμό.
Μιλώντας στο Liberal.gr ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, επεσήμανε ότι «οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις πύλες εισόδου, γίνονται βάσει ενός "έξυπνου" αλγορίθμου, ο οποίος απ΄ ό,τι φαίνεται λειτουργεί, καθώς εντοπίζονται κρούσματα ταξιδιωτών, κάτι που είναι και το ζητούμενο, ώστε να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η μετάδοση του ιού. Βέβαια, η επιτήρηση είναι συνεχής, ημερησίως διενεργούνται περί τα 6.000-7.000 τεστ, ενώ αντίστοιχα, γίνεται και αξιολόγηση των δεδομένων, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τα απαιτούμενα μέτρα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάγκη για τοπικά lockdown, καθώς ακόμη μπορούμε να εκτιμούμε ότι τα κρούσματα είναι σποραδικά ή σε συγκεκριμένες εστίες».
Κίνδυνος η χαλάρωση - Όλα αλλάζουν
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΔΥ, η κατάσταση παραμένει δυναμική. Και το πιο επίφοβο σημείο, είναι η εξαιρετική χαλάρωση του πληθυσμού. Η μεταδοτικότητα του ιού παραμένει, αυτός δεν έχει εξαλειφθεί, εντούτοις εικόνες από γεμάτες πλαζ ή πλατείες, συνωστισμοί σε κλαμπ και πανηγύρια, βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.
Όπως αντίστοιχα στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται και ο κίνδυνος - με τους φορείς χωρίς συμπτώματα να φτάνουν περίπου το 80% όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό - να «περάσει» ο ιός σε μετάδοση όχι μέσω των γνωστών μας, αλλά μέσω της γειτονιάς ή της ευρύτερης κοινωνίας στην οποία ζούμε.