"Δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε βιαστικές αποφάσεις" σχετικά με την επαναφορά της θανατικής ποινής, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, Binali Yildirim, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που έλαβε χώρα την Παρασκευή.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η χώρα δεν μπορεί "να αγνοήσει τα αιτήματα του λαού μας", ωστόσο δήλωσε πως η επαναφορά της θανατικής ποινής απαιτεί την τροποποίηση του Συντάγματος.
Οι πραξικοπηματίες θα λογοδοτήσουν, αλλά αυτό θα γίνει "εντός του πλαισίου του νόμου", δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.
"Θα ζητήσουμε να λογοδοτήσουν για κάθε σταγόνα αίματος που χύθηκε", δεσμεύτηκε ο Γιλντιρίμ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Άγκυρα "θα ενεργήσει εντός του πλαισίου του νόμου", ενώ μόλις λίγο πριν η ΕΕ και οι ΗΠΑ την είχαν καλέσει να σεβαστεί το κράτος δικαίου.
Αυτήν την στιγμή περισσότεροι από 7.500 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση στην Τουρκία στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για το αποτυχημένο πραξικόπημα, διευκρίνισε εξάλλου ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Μεταξύ των 7.543 υπόπτων που έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση βρίσκονται κυρίως 6.038 στρατιωτικοί, 755 δικαστικοί και 100 αστυνομικοί, επισήμανε.
Αναφερόμενος στο θέμα της θανατικής ποινής, ο Γιλντιρίμ υπογράμμισε ότι δεν είναι σωστό να ληφθεί βιαστικά μια απόφαση και ότι η επαναφορά της θα απαιτούσε αλλαγή του Συντάγματος, αλλά σημείωσε ταυτοχρόνως ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αγνοήσει τα αιτήματα του λαού.
Τα πλήθη που μετέχουν στις διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης της Τουρκίας έχουν ζητήσει επανειλημμένως την επιβολή της θανατικής καταδίκης στους πραξικοπηματίες. Η Τουρκία έχει καταργήσει την θανατική ποινή στο πλαίσιο των προσπαθειών της να ενταχθεί στην ΕΕ.
"Είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να σκεφτούμε ενδελεχώς, να συζητηθεί στο κοινοβούλιο, το οποίο απαιτεί μια αλλαγή του Συντάγματος", σημείωσε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι "δεν είναι καλό να λαμβάνεται μια απόφαση εσπευσμένα (...) αλλά το αίτημα του λαού δεν μπορεί να αγνοηθεί".
Στις δηλώσεις αυτές που έκανε μετά την σύνοδο του υπουργικού του συμβουλίου, ο Τούρκος πρωθυπουργός ενέτεινε επίσης τις πιέσεις προς τις ΗΠΑ να εκδώσουν τον εξόριστο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα.
"Θα απογοητευτούμε αν οι (Αμερικανοί) φίλοι μας πουν να παρουσιάσουμε αποδείξεις την ώρα που μέλη της οργάνωσης δολοφόνων προσπαθούν να καταστρέψουν μια εκλεγμένη κυβέρνηση υπό τις οδηγίες αυτού του προσώπου", δήλωσε ο Γιλντιρίμ αναφερόμενος στον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του στην Τουρκία και στο εξωτερικό.
"Σε αυτό στο στάδιο θα μπορούσε ακόμη και να αμφισβητηθεί η φιλία μας", πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Ο Γκιουλέν έχει απορρίψει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι η Άγκυρα πρέπει να παρουσιάσει "στοιχεία, όχι ισχυρισμούς" όσον αφορά το αίτημά της για την έκδοση του Γκιουλέν.
Η Τουρκία έχει έγγραφα στα οποία καταγράφονται λεπτομερώς οι πλευρές που ευθύνονται για το αποτυχημένο πραξικόπημα, υπογράμμισε παράλληλα σήμερα ο Γιλντιρίμ.
Οι συνωμότες είχαν λεπτομερή σχέδια όσον αφορά το ποιος θα καταλάμβανε υπουργικές θέσεις και ποιος θα ενεργούσε ως επικεφαλής του στρατιωτικού νόμου που θα επέβαλαν, σημείωσε.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες, όπως και οι προσαγωγές στους κόλπους των σωμάτων ασφαλείας, πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις ένοπλες δυνάμεις και τους στρατιώτες της χώρας.
Τέλος ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας σημειώνοντας ότι λειτουργεί ομαλά και ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει ό,τι μέτρα χρειάζονται για να διασφαλιστεί η σταθερότητα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ