Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο ενώ ο κορονοϊός δοκιμάζει ολόκληρο τον πλανήτη, δήλωσε η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου , κατά την ενημέρωση για την πανδημία της νόσου covid-19.
Έκανε λόγο για μεγάλη διασπορά του ιού στην επικράτεια αλλά και για στοιχεία σταθεροποίησης. Ο αριθμός των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα άγγιξε τα 19.000 νέα κρούσματα, με το δείκτη θετικότητας να φτάνει το 6,8%. Τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 27.000, με τα μισά να βρίσκονται στην Αττική. Χαρακτηριστικά είπε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στην Νότια Ελλάδα και αύξηση κρουσμάτων στην Βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Θεσσαλονίκη η αύξηση άγγιξε το 28% και τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 2.000.
Επίσης έκανε λόγο για συστηματική αύξηση σε νησιωτικές περιοχές. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει παρόλο που παρατηρείται σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές. Αυτή τη στιγμή στην επικράτεια νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 5.200 ασθενείς. Αυξητική τάση παρατηρείται στην Μακεδονία στις εισαγωγές ασθενών. Η καθηγήτρια είπε ότι η σταθεροποίηση θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης της πίεσης του ΕΣΥ.
Μίλησε για σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με στόχο την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων. Αναφέρθηκε στα ατομικά τεστ ως το νέο όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά όπως τόνισε κυρίαρχο όπλο παραμένει η ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας.
Η ίδια είπε ότι καταγράφεται σημαντική μείωση κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, ενώ όπως είπε, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και «στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 ετών έχουν μειωθεί οι νοσηλείες σε ΜΕΘ, μόλις ένα μήνα μετά από την έναρξη των εμβολιασμών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα». Ο εμβολιασμός δεν μπορεί ακόμα να μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, τα οποία αφορούν κυρίως άτομα τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 45 έτη, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι «όσο ο εμβολιασμός προχώρα και στους νεότερους, θα δούμε όπως και σε άλλες χώρες τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων».
Αναφερόμενη στα μέτρα- ανάσες που δίνονται στην κοινωνία, είπε ότι με την μετακίνηση των δραστηριοτήτων στους εξωτερικούς χώρους για άσκηση, οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί και «να επιλέξουν μέρη για την άσκηση, στα οποία δεν θα υπάρχει πολύς κόσμος».
«Δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να δούμε φίλους που έχουμε να τους δούμε μήνες και μένουν σε διαφορετικούς δήμους. Να διατηρήσουμε την κοινωνική μας φούσκα», επισήμανε.
Στη συνέχεια η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στα ατομικά διαγνωστικά τεστ, τονίζοντας ότι «πρόκειται για σημαντικό όπλο για την μείωση της διασποράς από τους ασυμπτωματικούς ασθενείς». Όπως είπε, η έγκαιρη διάγνωση βοηθά εμάς τους ίδιους, αλλά με αυτήν προστατεύουμε τους συναδέλφους, τους φίλους και την οικογένειά μας. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι στη φάση αυτή, είναι πιο χρήσιμα από ποτέ, καθώς όπως είπε, έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς φορείς ανάμεσα μας. Ωστόσο επισήμανε ότι όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ, δεν θα πρέπει να καθησυχάζεται και να χαλαρώνει όσον αφορά τα μέτρα προστασίας. Αναφορά επίσης έκανε και για την χρησιμότητα των ατομικών τεστ κατά τους θερινούς μήνες, τονίζοντας πως «το καλοκαίρι και αφού θα έχει ελεγχθεί η πανδημία, θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε πριν από την συμμετοχή σε μαζικές εκδηλώσεις».
Ο αριθμός των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα άγγιξε τα 19.000 νέα κρούσματα, με το δείκτη θετικότητας να φτάνει το 6,8%. Τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 27.000, με τα μισά να βρίσκονται στην Αττική. Χαρακτηριστικά είπε, ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στην Ν. Ελλάδα και αύξηση κρουσμάτων στην Β. Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Θεσσαλονίκη η αύξηση άγγιξε το 28% και τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 2.000. Επίσης έκανε λόγο για συστηματική αύξηση σε νησιωτικές περιοχές. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, τόνισε η κα Παπαευαγγέλου, αλλά πρόσθεσε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές.
«Αυτή τη στιγμή στην επικράτεια νοσηλεύονται σε απλές κλίνες 5.200 ασθενείς», επισήμανε και έκανε λόγο για αυξητική τάση που παρατηρείται στην Μακεδονία στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Η καθηγήτρια είπε επίσης, ότι η σταθεροποίηση θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης της πίεσης του ΕΣΥ.