B. Obama και T. Erdogan συζήτησαν τηλεφωνικά για την κρίση στη Συρία

B. Obama και T. Erdogan συζήτησαν τηλεφωνικά για την κρίση στη Συρία

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Barack Obama συνομίλησε χθες βράδυ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan τηλεφωνικά σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Obama εξέφρασε την ανησυχία του για την προέλαση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία το τελευταίο διάστημα, ενώ κάλεσε να σταματήσει κάθε ενέργεια που κλιμακώνει την ένταση με την Τουρκία και με τις δυνάμεις της λεγόμενης μετριοπαθούς αντιπολίτευσης.

Ο Obama τόνισε ακόμη στον Erdogan ότι οι δυνάμεις της κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν πρέπει να προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν τις περιστάσεις στην περιοχή για να καταλάβουν περισσότερα εδάφη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Ακόμη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας να «επιδείξει αυτοσυγκράτηση» και να σταματήσει τους βομβαρδισμούς με το πυροβολικό της στη βόρεια Συρία, σε «ανταπόδοση» για την αυτοσυγκράτηση που όπως είπε πρέπει να επιδείξουν οι αντάρτες των YPG.

Ο Obama προειδοποίησε τη συριακή κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) να μην αποπειραθεί να καταλάβει κι άλλα εδάφη στη Συρία, ενώ υποσχέθηκε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην κυβέρνηση της Τουρκίας έναντι της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες βράδυ με τον Τούρκο πρόεδρο

«Ο πρόεδρος Obama τόνισε ότι οι δυνάμεις των YPG δεν πρέπει να επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν τις περιστάσεις σε αυτή την περιοχή για να καταλάβουν επιπλέον εδάφη και κάλεσε την Τουρκία να δείξει σε ανταπόδοση αυτοσυγκράτηση σταματώντας τα πλήγματα του πυροβολικού στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Obama εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για την προέλαση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία το τελευταίο διάστημα και κάλεσε να σταματήσει το ταχύτερο δυνατόν οποιαδήποτε ενέργεια κλιμακώνει την ένταση με την Τουρκία και με τις δυνάμεις της λεγόμενης μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

«Ο πρόεδρος καταδίκασε και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την τρομοκρατική επίθεση της 17ης Φεβρουαρίου στην Άγκυρα, η οποία σκότωσε και τραυμάτισε τόσο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων όσο και πολίτες, αλλά και την επίθεση της 18ης Φεβρουαρίου εναντίον μιας οχηματοπομπής του στρατού στο Ντιγιάρμπακιρ», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Ο Barack Obama επανέλαβε την αταλάντευτη δέσμευση των ΗΠΑ στην εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, συμμάχου της Ουάσιγκτον στο NATO, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να βαθύνουν τη διμερή συνεργασία στον αγώνα εναντίον όλων των μορφών τρομοκρατίας και οργανώσεων όπως το PKK και το Ισλαμικό Κράτος, προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ