Οι αναμονές για κλίνη ΜΕΘ εντός της πανδημίας «είναι μηδέν», ανέφερε ο Β. Κικίλιας κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ενώ πριν την πανδημία του κορονοϊού, «οι αναμονές ήταν 30 με 35». Επίσης ο υπουργός άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπορούν να εμβολιάζουν για κορονοϊό και φαρμακοποιοί αλλά και ιδιώτες γιατροί και ανακοίνωσε ότι από αύριο θα προστεθούν στα κέντρα εμβολιασμού νέες δομές.
Ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε επίσης την επιτροπή για τις 9.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας, εκ των οποίων 4.000 νοσηλευτές που οι συμβάσεις τους, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, θα γίνουν αορίστου χρόνου, και 1.423 μόνιμοι γιατροί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 4.200.000 τεστ.
«Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει στο δυτικό κόσμο κάποιο άλλο διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού που να έφερε καλύτερα αποτελέσματα. Ούτε το πείραμα δημιουργίας ανοσίας του πληθυσμού, δηλαδή χωρίς lockdown, ούτε το πείραμα του απόλυτου lockdown, για περιορισμένο διάστημα, πέτυχαν. Όλοι γνωρίζουμε πια ότι το μοναδικό αποτελεσματικό μέτρο είναι η καραντίνα και όλα τα κράτη αναζητούν διαρκώς τη χρυσή τομή, την ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια υγεία και τη λειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
«Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να μην υπονομεύει την όλη προσπάθεια. Δεν είμαστε υπερασπιστές του εαυτού μας εδώ. Είμαστε εδώ για να καταδείξουμε ότι, με σεβασμό στη Βουλή των Ελλήνων, δεν μένει τίποτα αναπάντητο», είπε ο υπουργός Υγείας που αναφέρθηκε σε όλα όσα έγιναν για το προσωπικό, τις κλίνες ΜΕΘ, τα μέσα ατομικής προστασίας, το μητρώο Covid.
«Το μητρώο φτιάχτηκε εν μέσω Covid και είναι αυτό που μας ζήτησαν οι επιστήμονες να φτιάξουμε και το φτιάξαμε, τέλη Μαρτίου του 2020. Τηρείται από την ΗΔΙΚΑ αλλά ανήκει στο υπουργείο Υγείας και έχουν δικαίωμα επεξεργασίας ο ΕΟΔΥ και οι φορείς ιχνηλάτησης, όπως η Πολιτική Προστασία και φυσικά και όλοι οι άλλο φορείς, όπως νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα, θεράποντες, πανεπιστημιακά εργαστήρια», είπε ο Βασίλης Κικίλιας και προσέθεσε: «Θέλω να καταλάβετε ότι όλοι αυτοί οι φορείς καταχωρούν σε αυτό το μητρώο. Το μητρώο δεν είναι το μοναδικό εργαλείο. Ο ΕΟΔΥ είχε δικαίωμα να συλλέγει στοιχεία θετικών ή υπόπτων κρουσμάτων, από κάθε ιατρικό φορέα, από κάθε διαγνωστικό εργαστήριο, από κάθε νοσοκομείο, προκειμένου να ιχνηλατεί και να παρακολουθεί την κατάσταση. Το είχε αυτό το δικαίωμα από τη σύστασή του, το έχει καθ' όλη της διάρκειας λειτουργίας του μητρώου και λόγω της ανάγκης για επιδημιολογική επιτήρηση».
«To Μητρώο είναι χρήσιμο, είναι σημαντική κατάκτηση, μας έχει βοηθήσει πολύ, είναι αξιόπιστο και έχει αποδειχθεί σε πολλές επιμέρους φάσεις της διαδικασίας, αλλά αποτελεί έναν και μόνον έναν παράγοντα, από το πλήθος των επιστημονικών παραγόντων και εργαλείων, που χρησιμοποιούν οι ειδικοί στη λήψη των αποφάσεων», υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας και προσέθεσε: «Αλίμονο αν οι επιστήμονες και το υπουργείο περιόριζαν τα κριτήρια σε ένα και μόνο παράγοντα. Ποια είναι αυτά τα πρόσθετα εργαλεία; Τα νοσοκομεία και οι στατιστικές εισαγωγών, απλής νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΑΦ και ΜΕΘ και δυστυχώς θανάτων. Είναι ακόμα η επιδημιολογική επιτήρηση που ο ΕΟΔΥ διενεργεί με τα τεστ που διεξάγει ο ίδιος. Τα τεστ των φορέων μας (νοσοκομείων κλπ) και της Πολιτικής Προστασίας. Κάθε μία από αυτές τις ομάδες -που εσείς βλέπετε συνολικά στην ημερήσια έκθεση- εμείς την αναλύουμε διεξοδικά, κάνουμε αναγωγές σε τοπικό και εθνικό επίπεδο με συγκρισιμότητα με άλλες περιόδους».
«Δεν υπάρχουν δύο συστήματα καταγραφής. Ένα υπάρχει και καταλήγει στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ και η δυνατότητα του ΕΟΔΥ να τηρεί στοιχεία στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης και της ιχνηλάτησης, την οποία κάνει τελικά η Πολιτική Προστασία- και νομίζω ότι είμαστε από τις λίγες χώρες που η Ελλάδα δεν έχει σταματήσει να ιχνηλατεί», είπε επίσης ο Βασίλης Κικίλιας και ανέγνωσε τις δηλώσεις των επιστημόνων που χαρακτηρίζουν απαράδεκτο να λέγεται ότι υπάρχουν διπλά στοιχεία και διπλά βιβλία.
Αναφορικά με την πορεία έλευσης των εμβολίων, ο υπουργός Υγείας είπε πως Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο "έρχονται υπερπολλαπλάσια εμβόλια", σύμφωνα με τις παραδόσεις που λένε οι εταιρείες ότι θα κάνουν. Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι οι προμήθειες των εμβολίων, όπως έχει δηλώσει και η πρόεδρος της ΕΕ, θα φτάσουν έως τις αρχές καλοκαιριού το 70% των αναγκών του γενικού πληθυσμού. Όμως, όπως και να είναι η ροή, "το δικό μας πρόγραμμα είναι έτσι ώστε να προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες. Όπως θα έρχονται τα εμβόλια, έτσι θα ανοίγουν και άλλα εμβολιαστικά κέντρα και γραμμές". Αν χρειαστεί θα υπάρξει και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εμβολιάζονται στα σπίτια τους όσοι είναι κατάκοιτοι.
Κλείνοντας την ενημέρωση, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "Ελευθερία", σημειώνοντας ότι θα δώσει τη δυνατότητα να εμβολιαστούν μέχρι και 2 εκατομμύρια πολίτες το μήνα.