Έκκληση να περιοριστούν οι μετακινήσεις και αυτά τα Χριστούγεννα να τα γιορτάσουν σε στενό οικογενειακό κύκλο, απηύθυνε προς τους πολίτες ενόψει των εορτών ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, ενώ αναφερόμενος στην «Επιχείρηση Ελευθερία» σημείωσε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο εγχείρημα χωρίς προηγούμενο.
Αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική εικόνα σήμερα, ο υπουργός Υγείας είπε «δεν είναι στατιστικά για εμάς», και συνέχισε «με πόνο ψυχής» «κάνουμε έκκληση αυτά τα Χριστούγεννα να τα γιορτάσουμε στενά οικογενειακά, με πολλή αγάπη αλλά και πολλή προσοχή». «Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας να προσέξουμε ιδιαίτερα» υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας.
Στην «Επιχείρηση Ελευθερία» αναφέρθηκε στη συνέχεια ο υπουργός, κατά την ενημέρωση για την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας, την οποία χαρακτήρισε «μια υγειονομική επιχείρηση που ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ξαναοργανωθεί σε τέτοιο βαθμό, με τέτοιο χρονοδιάγραμμα και καθολικά στον πληθυσμό της χώρας μας».
«Ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα δεν έχει ξαναεπιχειρηθεί τέτοιο εγχείρημα» τόνισε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι «και με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις το υπουργείο Υγείας, όλα τα συναρμόδια υπουργεία, οι φορείς, η διακυβέρνηση του κράτους, οι υγειονομικοί μας, στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία ετοιμάζονται, οι επιστήμονες, άνθρωποι της ψηφιακής τεχνολογίας, άνθρωποι της ασφάλειας, οι ένοπλες δυνάμεις στα logistics, το σύνολο του κράτους εργάζεται έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχει αυτή η προσπάθεια».
«Είναι προφανές ότι σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα θα υπάρχουν κάποια μικρά λάθη, κάποιες αστοχίες» καθώς πρέπει να συντονιστεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά όπως είπε ο υπουργός «με διαφάνεια, με ειλικρίνεια, καθημερινώς θα ενημερώνουμε, θα βελτιωνόμαστε και θα διορθώνουμε οτιδήποτε δεν πηγαίνει καλά».
«Θα ξαναπάρουμε σταδιακά τις ζωές μας πίσω» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, ενώ υπογράμμισε ότι θα αυξάνονται και οι ποσότητες των εμβολίων, με βάση τις επιπλέον αδειοδοτήσεις εμβολίων.
Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι «αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας κατά 62%, φτάνοντας στα 58 εκατ. ευρώ, ώστε να φτάσουμε στο 2% των παροχών για την Υγεία, όπως προβλέπεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» και πως στόχος είναι να χρηματοδοτηθεί περαιτέρω μέσω χρηματοδοτήσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης.
«Ξέρουμε πολύ καλά πώς νιώθετε, νιώθουν οι οικογένειες μας. Είμαστε όλοι σε ψυχολογική πίεση» ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας «είναι μήνες πίεσης κοινωνικής, οικονομικής, επαγγελματικής, με υγειονομικά συνθήκες δύσκολες. Μια πραγματικότητα στην οποία δοκιμάζονται όλοι».
«Εμείς, η ελληνική Πολιτεία, είμαστε εδώ, δίπλα σας» επισήμανε ο υπουργός και συμπλήρωσε «η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη αντοχή, ωριμότητα, προσαρμοστικότητα». «Είμαστε εδώ και στηρίζουμε ο ένας τον άλλο» τόνισε ο Β. Κικίλιας.
Τέλος, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε τη διεύρυνση της επιτροπής των ειδικών με έναν ακόμη επιστήμονα, τον καθηγητή Ψυχιατρικής, διευθυντή της Β' Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, Βασίλειο Παντελεήμων Μποζίκο
Ζ.Ράπτη : Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είπε η Ζωή Ράπτη, αρμόδια υφυπουργός Υγείας για Θέματα Ψυχικής Υγείας, ότι τόσο η πανδημία, όσο και τα αναπόφευκτα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, όπως το locldown «έχουν αλλάξει δραματικά τη ζωή και την καθημερινότητά μας και ανέτρεψαν οτιδήποτε θεωρούσαμε δεδομένο και ασφαλές».
«Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι ανησυχητικές» σημείωσε η υφυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «έχει καταγραφεί σε όλες τις σχετικές έρευνες και στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς ένα πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με άγχος που ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού σε κάποιες χώρες αλλά και συναισθήματα έντονου φόβου αλλά και κατάθλιψης».
«Συναισθήματα που μας δυσκολεύουν και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και ανθρώπινο» υπογράμμισε η υφυπουργός.