Την αναγκαιότητα αλλαγών δομικού χαρακτήρα στον πρωτογενή τομέα επισημαίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξή του στη Μαρία Σιδέρη στο νέο τεύχος του «Πρακτορείου».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναδεικνύει σε συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας τη δυνατότητά της να παράγει ποιοτικά αγροτικά προϊόντα σε όλους τους τομείς. Αναγνωρίζει ότι οι επιπτώσεις στον αγροτικό χώρο από τα προωθούμενα μέτρα είναι επώδυνες, πλην όμως διαχειρίσιμες και μιλά για τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν προκειμένου να μετριαστούν αυτές οι επιπτώσεις.
Κύριε Αποστόλου, ποιο είναι το πλέγμα των πρωτοβουλιών που σχεδιάζετε να αναληφθούν στην κατεύθυνση ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα;
Αν δεν δούμε από μηδενική βάση τη συγκρότηση του αγροτικού χώρου και δεν κάνουμε τις αναγκαίες δομικές αλλαγές, είναι αλήθεια ότι θα υποχρεωθούμε να διαχειριζόμαστε τη μιζέρια. Ένα σχέδιο για τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανασυγκρότηση του μηχανισμού διαχείρισης και καταβολής των πληρωμών, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα και να εξασφαλιστεί ότι οι αγρότες θα εισπράττουν έγκαιρα τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Κατά αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν εντυπωσιακά και τα πρόστιμα και οι καταλογισμοί που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα περιλαμβάνει την ενίσχυση, μέσω κινήτρων, των συλλογικών μορφών οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, δηλαδή συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών κ.λπ. Ταυτόχρονα, όμως, και τη δημιουργία θεσμών αυστηρού ελέγχου των οργανώσεων για να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος που έχουν δημιουργήσει αρνητική εικόνα για τους συνεταιρισμούς. Επίσης, σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου προώθησης των εξαγωγών σε χώρες-στόχους και αναζήτηση νέων αγορών, διασφαλίζοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις και την επιστροφή του γεωπόνου και πάλι στο χωράφι. Με συμβουλευτικές δομές σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών από γεωπόνους, κτηνιάτρους και οικονομολόγους, ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό που διαπιστώνεται στον τομέα των γεωργικών εφαρμογών στην ελληνική περιφέρεια.
Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πρωτογενούς μας τομέα;
Συνολικά θα έλεγα ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι η δυνατότητά της να παράγει ποιοτικά αγροτικά προϊόντα σε όλους τους τομείς. Ειδικότερα, όμως, θα έλεγα ότι η κτηνοτροφία αποτελεί προτεραιότητα, ιδίως η αιγοπροβατοτροφία. Εμείς είχαμε την τιμή να φέρουμε το πρώτο παραγωγικό νομοσχέδιο στη Βουλή, αυτό για τις βοσκήσιμες γαίες. Η ζήτηση αυτή την ώρα για γιαούρτι πρόβειο και γάλα κατσικίσιο διαρκώς ανεβαίνει. Το κατσικίσιο και πρόβειο κρέας είναι περιζήτητα έξω. Και βέβαια η ποιοτική υπόσταση της φέτας, την έχει κάνει «σημαία» των γεωγραφικών ενδείξεων στην Ευρώπη.
Τι θα αλλάξει στο συνεταιριστικό κίνημα με το σχέδιο νόμου που προετοιμάζετε;
Με το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς έχουμε δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν συντελέσει στην απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος και να θέσουμε τις βάσεις για την μη επανάληψή τους. Ο δεύτερος, είναι να βοηθήσουμε τους μικρούς αγρότες να επιβιώσουν στο σημερινό περιβάλλον της ακραίας ανταγωνιστικής παγκόσμιας αγοράς, δημιουργώντας υγιείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις που θα μπορούν και να τους βοηθούν να επιτύχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής και καλύτερες τιμές για τα αγροτικά τους προϊόντα.
Έτσι, το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που επιδιώκουν από τη μια να ξεκαθαρίσουν το τοπίο όσον αφορά τη σημερινή κατάσταση των συνεταιρισμών και από την άλλη να δώσουν μια σοβαρή βάση εκκίνησης για δημιουργία υγιών συλλογικών επιχειρηματικών μονάδων.
Η αλήθεια είναι ότι ο αγροτικός κόσμος, τόσο λόγω της κρίσης όσο και των προωθούμενων μέτρων, βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Ποιες δράσεις θα αναλάβετε για την ελάφρυνση των αγροτών;
Η εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράψαμε με τους εταίρους, συμφωνία που υπερψηφίστηκε στη Βουλή από όλο το ευρωπαϊκό πολιτικό φάσμα, έχει επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο. Όμως οι επιπτώσεις, ειδικά για τη μεγάλη πλειονότητα των αγροτών, με τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, δεν είναι καταστροφικές. Είναι επώδυνες αλλά διαχειρίσιμες. Αρκεί να προχωρήσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Να «μεγαλώσουμε την πίτα».
Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξουν και πρωτοβουλίες ελάφρυνσης, για παράδειγμα με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό τομέα, με μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αξιοποίηση σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας. Ή με την «κάρτα του αγρότη», με την οποία θα μπορεί να κάνει αναλήψεις και να χρηματοδοτεί τις εργασίες της εκμετάλλευσής του σε ετήσια βάση, μέχρι του ποσού των κοινοτικών επιδοτήσεων που δικαιούται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ