Αυξάνονται τα δρομολόγια στα ΜΜΜ - Οι άλλες εστίες συναγερμού
Κορονοϊός

Αυξάνονται τα δρομολόγια στα ΜΜΜ - Οι άλλες εστίες συναγερμού

Τα 174 κρούσματα των τελευταίων τριών ημερών, εκ των οποίων τα 70 σε Αττική-Θεσσαλονίκη, χωρίς να σημαίνουν ακόμη συναγερμό, εντούτοις προβληματίζουν. Δημιουργείται ένα τοπίο με πάνω από 50 κρούσματα την ημέρα και ένας σταθερά διψήφιος αριθμός σε Αττική-Θεσσαλονίκη που δεν σχετίζεται με ταξιδιώτες και πύλες εισόδου της χώρας παρά καταγράφονται τάσεις επέκτασης του ιού στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό.

Εκτός από την αυξημένη επαγρύπνηση στα σύνορα και ειδικά όσον αφορά Βουλγαρία, Ρουμανία, απ' όπου παρά τα τεστ προς της άφιξης των επισκεπτών, συνεχίζονται να έρχονται κρούσματα, το πρόβλημα αρχίζει να αφορά την γενικότερη χαλάρωση των μέτρων τήρησης των αποστάσεων, χρήσης μάσκας και αποφυγής συνωστισμού.

Εστίες συναγερμού για την κυβέρνηση είναι ο συνωστισμός σε παραλιακά μπαρ αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το υπ. Μεταφορών και Υποδομών εξετάζει την αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων, καθώς και την ανάκληση αδειών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα συνωστισμού σε λεωφορεία, τρόλεϊ και μετρό. Από τη Δευτέρα μάλιστα τίθεται σε εφαρμογή το θερινό πρόγραμμα μετακινήσεων των ΜΜΜ, το οποίο προβλέπει βραδύτερους ρυθμούς στη συχνότητα των δρομολογίων.

Ταυτόχρονα από αύριο ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς παρατηρήθηκε ότι πολλά από τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα στην ιχνηλάτηση βρέθηκε να έχουν άμεση σύνδεση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τη συχνότητα που τα χρησιμοποιούσαν.

Εδώ και καιρό ισχύει ότι τα ΜΜΜ πρέπει να λειτουργούν με το 65% των επιβατών, ενώ εδώ και ημέρες έχει ανακοινωθεί ότι διαφορετικά θα επιβάλλονται πρόστιμα. Το ερώτημα είναι ποιος θα τα επιβάλλει. Ειδικά στο μετρό, λόγω ελλείψεων προσωπικού, δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχων αν τα βαγόνια είναι γεμάτα με το 6% των θέσεων ή πλήρη. Σε κάθε περίπτωση έχει επιχειρηθεί να μπουν εμβόλιμα δρομολόγια λεωφορείων και εμβόλιμοι συρμοί, ωστόσο η εφαρμογή του παραπάνω μέτρου μένει να φανεί κατά πόσο τηρείται. Ανάλογα με το τι θα εισηγηθούν τις επόμενες ημέρες οι λοιμοξιωλόγοι πιθανώς προσεχώς να ληφθούν και άλλα μέτρα.

Σημειώνεται πως τα ορφανά κρούσματα και υπό διερεύνηση ανέρχονται πλέον σε 92, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τα σημερινά κρούσματα, τα οποία όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ήταν 65.

Από αυτά τα 34 είναι εισαγόμενα, με 16 από αυτά να αφορούν εργαζόμενους σε δεξαμενόπλοιο που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από τον Πειραιά. Στην Αττική εντοπίστηκαν 11 κρούσματα και στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης 7. 

Aναλυτικά, τα σημερινά κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

- 17 κρούσματα  κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 17 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως, εκ των οποίων τα δεκαέξι (16) εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους σε δεξαμενόπλοιο που παραμένει αγκυροβολημένο έξω από Πειραιά

-  11 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής

-  7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης

-  3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας

-  3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας

-  2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας

-  2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης

-  1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας

-  1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης  

-  1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.

Σημειώνεται πως παραμένει ο συνωστισμός και σε παραλιακά μπαρ και καφέ, με την ΕΛΑΣ να εντατικοποιεί τους ελέγχους και σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι αρχές σχεδιάζουν να μπλοκάρουν τα πάρτι με το «τέχνασμα» της ηχορύπανσης, δηλαδή μέσω των καταγγελιών για πολύ δυνατή μουσική, όπως έγινε και στην περίπτωση σύλληψης 38χρονου στη Μύκονο. 

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στον σχεδιασμό της ΕΛΑΣ θα περιλαμβάνονται επίσης drones-εντοπιστές για συνωστισμό σε συγκεκριμένους χώρους, ενώ αστυνομικοί θα επιχειρούν να γίνουν υποψήφιοι πελάτες, προκειμένου να λαμβάνουν πρώτοι τις πληροφορίες για το πού θα γίνονται τα πάρτι. 

Διαβάστε ακόμα:

- Σε καραντίνα το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου «Merbabu» στον Πειραιά