Αυστριακό χωριό ίσως ήταν το «εκκολαπτήριο» του κορονοϊού
Politico

Αυστριακό χωριό ίσως ήταν το «εκκολαπτήριο» του κορονοϊού

Ένα χωριό του αυστριακού Τιρόλο ήταν πιθανόν το «εκκολαπτήριο» που σκόρπισε τον κορονοϊό στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Στο Τιρόλο καταγράφονται 474 κρούσματα από τα συνολικά 1.646 στη χώρα (πέντε θάνατοι). Η περιοχή με τις 279 κοινότητες, που είναι διάσημη για τα χιονοδρομικά της κέντρα, μπαίνει σε καραντίνα, με τους κατοίκους να μην επιτρέπεται να φύγουν εκτός και αν υπάρχει επείγουσα ανάγκη. Επίσης, η περιοχή δεν θα είναι προσβάσιμη σε όσους θέλουν να εισέλθουν σε αυτήν.

«Η απομόνωση του Τιρόλο είναι απόλυτα απαραίτητη. Διότι θέλουμε να εμποδίσουμε τον ιό να εξαπλωθεί από το Τιρόλο και θέλουμε επίσης να προστατευθούμε περισσότερο», εξήγησε ο περιφερειάρχης του Τιρόλο, που γειτονεύει με την Ιταλία και με τη Γερμανία.

Το χωριό Ισγκλ το επονομαζόμενο «η Ιμπιζα των Αλπεων», είναι δημοφιλής προορισμός των σκιέρ. Σήμερα πλέον οι αρχές θεωρούν ότι από εκεί ξεκίνησε στο τέλος του Φεβρουαρίου η διασπορά της επιδημίας Covid-19 στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο πρώτος συναγερμός σήμανε την 1η Μαρτίου, όταν οι ισλανδικές αρχές διαπίστωσαν ότι 15 επιβάτες πτήσης από το Μόναχο είχαν προσβληθεί από τον ιό. Οι 14 είχαν διαμείνει προηγουμένως στο αυστριακό χωριό. Η Βιένη δεν έλαβε τότε το μήνυμα του Ρέικιαβικ.

Οι Νορβηγικές υγειονομικές αρχές έχουν επίσης ιχνηλατήσει πολλές εκατοντάδες κρούσματα συνδεόμενα ευθέως με το εν λόγω μέρος. Την Τρίτη, η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι η μόλυνση του 40% των άνω των 1.400 κρουσμάτων στην χώρα σημειώθηκε στην Αυστρία. Από αυτή την εστία έφυγαν επίσης άνθρωποι που είχαν μολυνθεί προς τη Σουηδία, τη Γερμανία, ακόμη και τον Καναδά. Όλοι οι σταθμοί σκι της Αυστρίας επέσπευσαν το τέλος της χειμερινής σεζόν.

Στη Βιέννη, διατυπώνονται επικρίσεις για βραδεία αντίδραση της κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Κουρτς και η αιφνίδια στροφή του προς την δριμεία αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα αποδίδεται στην καθυστερημένη συνειδητοποίηση της κατάστασης στο Τιρόλο.