Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχει κλέψει το ιταλικό δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ωστόσο καθόλου ήσσονος σημασίας δεν είναι οι προεδρικές εκλογές της Αυστρίας. Η έκβαση του επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 4 Δεκεμβρίου αποτελεί μεταξύ άλλων μία ακόμα εξέλιξη που θα καθορίσει το κατά πόσο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα κινηθεί προς τα... ακροδεξιά.
Η σημασία των αυστριακών εκλογών ξεκινάει από την ίδια την Αυστρία, καθώς όποιος και να είναι ο νικητής, η χώρα αφήνει πίσω της 70 χρόνια δικομματισμού (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αυστρίας, Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα) στο προεδρικό αξίωμα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφότου το Brexit έδειξε ότι "όλα γίνονται" και όταν κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα η Marine Le Pen να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, είναι φανερό πως το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μοιάζει τουλάχιστον σκοτεινό.
Ο νικητής της αναμέτρησης στις 4 Δεκεμβρίου θα έχει υπό την εποπτεία του την έβδομη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ανατολική Ευρώπη, όπου οι τράπεζες και βιομηχανίες "ευδοκιμούν" σε περιοχές που αντιστοιχούν σε πάλαι ποτέ εδάφη που ανήκαν στους Αψβούργους της Αυστρίας.
Μετά την άκαρπη προσπάθεια ανάδειξης προέδρου το Μάιο, όπου οι εκλογές ακυρώθηκαν μετά από προσφυγή του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (Freedom Party), οι Αυστριακοί καλούνται εκ νέου στις κάλπες. Οι δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για μάχη “στήθος με στήθος”, καθώς η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι οριακή.
Οι δύο υποψήφιοι
Photo by Reuters/Heinz-Peter Bader
Ο 72χρονος Alexander Van der Bellen ήταν αρχηγός του Κόμματος των Πρασίνων επί χρόνια, ωστόσο τώρα κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Είναι ένας μετριοπαθής πολιτικός με βασικό χαρακτηριστικό τη στάση του υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Πιστεύω ότι δεν προωθούνται τα αυστριακά συμφέροντα όταν κάποιοι φαντασιώνονται την έξοδο από την ΕΕ, την διαρκή αποδυνάμωση της ΕΕ και την οικοδόμηση των παλιών τειχών. Είμαι της άποψης ότι πρόκειται για ένα καταστροφικό λάθος από οικονομικοπολιτική σκοπιά. Και λυπάμαι, αλλά ένα κόμμα στην Αυστρία, το Κόμμα των Ελευθέρων, ζητά εδώ και έναν χρόνο ακριβώς αυτό”, αναφέρει.
Πολλοί ψηφοφόροι δηλώνουν πως η στήριξη στον Van der Bellen δεν αντιστοιχεί τόσο σε συμφωνία με τις θέσεις του όσο επιδίωξη να μην κερδίσει τις εκλογές ο εθνικιστής αντίπαλός του.
Photo by Reuters/Heinz-Peter Bader
Ο 45χρονος Nobert Hofer είναι υποψήφιος με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1956 από πρώην Ναζί. Ο Hofer αποτελεί κατά πολλούς “το πιο συμπαθητικό πρόσωπο” του κόμματος. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει είναι θερμός υποστηρικτής της Margaret Thatcher και είναι ο άνθρωπος που προτείνει νομοσχέδια για τον αποκλεισμό των προσφύγων με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του.
Η ατζέντα των εκλογών: Προσφυγικό - Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο ακροδεξιός Ν. Hofer έχει εστιάσει στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη και έχει προτείνει τον αποκλεισμό των οικονομικών μεταναστών. Επικρίνει την πολιτική της Angela Merkel στο προσφυγικό και αναφέρει πως “το ισλάμ δεν είναι μέρος των αξιών μας”.
"Οι θέσεις εργασίας στη Αυστρία θα πρέπει να είναι πρώτα για τους Αυστριακούς, όχι για τους ξένους της ΕΕ και σίγουρα όχι για την πληθώρα των οικονομικών μεταναστών”, σημείωσε ο Hofer.
Η οικονομική πολιτική του Κόμματος της Ελευθερίας θυμίζει αυτή του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
Η Αυστρία έχει υποδεχθεί περισσότερους από 120.000 πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία από πέρυσι, αναλαμβάνοντας μεγάλο μέρος των νέων αφίξεων μαζί με τη Γερμανία και τη Σουηδία.
Ο Van der Bellen αντίθετα έκανε λόγο για πιο γρήγορη ενσωμάτωση των προσφύγων που έχουν λάβει έγκριση για άσυλο.
Photo by Reuters/Heinz-Peter Bader
Τι σημαίνει μια ενδεχόμενη νίκη Hofer για την Ευρώπη;
Ισχυρό αντίκτυπο θα έχει και στην ίδια την κυβέρνηση της Αυστρίας, καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα μειώσει το προσδόκιμο της πολιτικής ζωής της. Η ήττα του Van der Bellen θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, δηλαδή πριν την κανονική λήξη της θητείας της κυβέρνησης το 2018 – όπου σημειώνεται ότι η Αυστρία αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ.
Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ακροδεξιός ηγέτης Hofer έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι η ψήφος υπέρ του δεν σημαίνει ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Αυστρίας από την ΕΕ, ή "Oexit". Σε συνέντευξή του όμως στο BBC εξήγησε ότι δύο πράγματα ενδέχεται να τον κάνουν να αλλάξει γνώμη:
Το ένα είναι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Παρόλο που η Άγκυρα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, φαίνεται απίθανό να ενταχθεί σύντομα στην Ένωση.
"Αν η απάντηση στο Brexit είναι μια πιο συγκεντρωτική ΕΕ, όπου τα εθνικά κοινοβούλια χάνουν εξουσίες και η Ένωση κυβερνάται σαν κράτος. Σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαστώ να διεξάγω δημοψήφισμα στην Αυστρία, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγεί σε συνταγματική αλλαγή", εξήγησε ο Hofer.
Διαβάστε ακόμα:
- Ο πρώην πρόεδρος της Αυστρίας Heinz Fischer στηρίζει Van der Bellen