Αυστρία: O καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Chr. Kern αποκλείει συνεργασία με την ακροδεξιά

Αυστρία: O καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Chr. Kern αποκλείει συνεργασία με την ακροδεξιά

Διαβεβαιώσεις πως ο αποκαλούμενος "Κατάλογος κριτηρίων", τον οποίο ο ίδιος έχει προτείνει ως βάση για μελλοντικές κομματικές συνεργασίες, δεν μπορεί να νοηθεί ως ένα είδος προετοιμασίας για έναν ενδεχόμενο μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό του κόμματος του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, έδωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.

Στο περιθώριο επίσκεψης του, μαζί με τον –θεωρούμενο ως ισχυρότερο πολιτικό των Σοσιαλδημοκρατών– δήμαρχο και κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ, σε κεντρικό εμπορικό δρόμο της αυστριακής πρωτεύουσας, ο καγκελάριος τόνισε πως ο "Κατάλογος κριτηρίων", ο οποίος θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, θα αποτελέσει αντικείμενο ευρείας συζήτησης μέσα στο 2017.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη βάση αυτού του καταλόγου θα εξετάζεται μελλοντικά με ποιο άλλο κόμμα θα είναι εφικτός ένας κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών, είτε σε τοπικό, είτε σε περιφερειακό, είτε σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει τώρα να δημιουργηθεί η εντύπωση πως με τον "Κατάλογο κριτηρίων" προετοιμάζεται ο δρόμος για έναν μελλοντικό συνασπισμό με το Κόμμα των Ελευθέρων.

Ο Κρίστιαν Κερν επισήμανε πως τον "Κατάλογο κριτηρίων" θεωρεί "ως πυξίδα, ως κατεύθυνση", που θα τηρείται με συνέπεια, ενώ, όπως πρόσθεσε, υπάρχει επαρκής χρόνος ως προς τις σχετικές διαβουλεύσεις και την αναμενόμενη ευρεία συζήτησή του.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος θεωρείται στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών ο σημαντικότερος αντίπαλος οποιασδήποτε συνεργασίας τους με τους Ελευθέρους, παρέπεμψε στις υπάρχουσες, ομόφωνες αποφάσεις συνεδρίων των Σοσιαλδημοκρατών τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κάποιων περιφερειακών οργανώσεών του στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, με τις οποίες απορρίπτεται ένας συνασπισμός με το Κόμμα των Ελευθέρων.

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν πρόκειται για έναν κοινωνικό αποκλεισμό του κόμματος αυτού (σ.σ. όπως ισχυρίζονται οι Ελεύθεροι που εμφανίζονται εδώ και μήνες σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα), αλλά για το γεγονός ότι "δεν υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης περιεχομένου" με το πολιτικό πρόγραμμα του Κόμματος των Ελευθέρων.

Πολιτικοί παρατηρητές στην Αυστρία κρούουν εδώ και μήνες τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή διάσπαση των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών σε περίπτωση ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο, με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Το θέμα τίθεται με έμφαση μετά την πρώτη δημόσια συζήτηση που είχαν τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, στο μέγαρο της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας στη Βιέννη ο καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κερν με τον αρχηγό των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, τον θεωρούμενο ως την σκληρότερη εκδοχή του διαβόητου πρώην αρχηγού τους, Γεργκ Χάιντερ.

Ο Κερν θα πρέπει να παραμείνει μόνον στην γραμμή του Φραντς Βρανίτσκι (σ.σ. του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου μεταξύ 1986 και 1997), δηλαδή διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση του απέναντι στους Ελευθέρους, διαφορετικά η πολιτική καριέρα του θα τελειώσει πολύ σύντομα, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα με μεγάλη σαφήνεια ο διεθνώς γνωστός Αυστριακός καθηγητής πολιτικών επιστημών,΄Αντον Πελίνκα.

Ο ίδιος, εκτιμώντας ως δεδομένη τη διάσπαση των Σοσιαλδημοκρατών σε περίπτωση συνεργασίας τους με τους Ελευθέρους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επισημαίνει πως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα "διασώθηκε" ως πρώτη πολιτική δύναμη από το 1986 και μετά, μόνον χάριν του πλήρους διαχωρισμού του απέναντι στο Κόμμα των Ελευθέρων.

Υπενθυμίζεται πως οι Σοσιαλδημοκράτες ηγούνται της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαικό Κόμμα από το 1986 και μετά, με εξαίρεση την περίοδο 2000-2006 που κυβερνούσε ο δεξιός-ακροδεξιός συνασπισμός υπό τον καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ του Λαικού Κόμματος.

Στις δηλώσεις του ο Άντον Πελίνκα προειδοποιεί σαφέστατα πως "όποιος (σ.σ. αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών) εγκαταλείψει αυτή την οριοθέτηση (του Φραντς Βρανίτσκι) απέναντι στους Ελευθέρους, θα προκαλέσει σεισμό στο εσωτερικό του κόμματος", ενώ σημειώνει ότι ο ίδιος αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εκτιμήσει εάν εντός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπάρχει πλειοψηφία υπέρ μίας συνεργασίας του με τους Ελευθέρους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ