Αυστρία: Το 6,4% των μελών του Λαϊκού Κόμματος έχουν ναζιστικό παρελθόν

Αυστρία: Το 6,4% των μελών του Λαϊκού Κόμματος έχουν ναζιστικό παρελθόν

Δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας την οποία είχε αναθέσει σε ερευνητικό ινστιτούτο το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ως προς τον αριθμό των πολιτικών του των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίοι ενδεχόμενα έχουν ναζιστικό παρελθόν.

Στην έρευνα διαπιστώνεται πως ο αριθμός των αξιωματούχων του Λαϊκού Κόμματος που υπήρξαν μέλη του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος NSDAP (δηλαδή του ναζιστικού κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ), ποσοστιαία βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τον αριθμό των μελών αυτού του κόμματος στο σύνολο του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας, το πόρισμα της οποίας καταγράφεται σε 200 σελίδες, εξετάστηκε κατά πόσο άτομα τα οποία πριν από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945 υπήρξαν μέλη του NSDAP, βρέθηκαν μεταπολεμικά στην Δεύτερη Αυστριακή Δημοκρατία σε υπεύθυνες θέσεις για λογαριασμό του Λαϊκού Κόμματος.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας ασχολήθηκαν με πολιτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι είχαν σημαίνουσα θέση μετά από το 1945, εξετάζοντας συνολικά 560 πρόσωπα, τα οποία στη βάση της βιογραφίας τους θα μπορούσαν να είχαν διατελέσει μέλη του ναζιστικού κόμματος.

Μεταξύ αυτών των, προερχόμενων από το Λαϊκό Κόμμα, 560 προσώπων, το παρελθόν των οποίων εξετάστηκε, ήταν μέλη των αυστριακών κυβερνήσεων, βουλευτές, πρόεδροι τοπικών κοινοβουλίων των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων ή κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Για τους 63 από αυτούς υπήρξε μία πιο ενδελεχής έρευνα ως προς τη συμμετοχή τους στο ίδιο το ναζιστικό κόμμα NSDAP, σε "παρακλάδια" ή παραστρατιωτικές του οργανώσεις πριν από τον Μάρτιο του 1938 όταν συντελέστηκε η προσάρτηση της Αυστρίας στο γερμανοναζιστικό Τρίτο Ράιχ.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, από τα 560 πρόσωπα που εξετάστηκαν, τα 36 (ποσοστό 6,4%) είχαν υπάρξει μέλη του NSDAP, ενώ 17 πρόσωπα κρίθηκαν ως αμφίβολες περιπτώσεις και, όπως αναφέρεται σχετικά από τους υπεύθυνους της έρευνας, αυτό το ποσοστό των αξιωματούχων του Λαϊκού Κόμματος με ναζιστικό παρελθόν, αντιστοιχεί στον μέσο όρο του αριθμού των μελών του NSDAP, που σε ποσοστό ήταν 7,5 % στο σύνολο του τότε αυστριακού πληθυσμού.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ