Σε βαρύ και ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα συνεχίζονται οι νεκροτομές των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική. Μέχρι νωρίς το βράδυ, σύμφωνα με την ενημέρωση των ιατροδικαστών είχε ολοκληρωθεί η νεκροτομή σε 75 σορούς και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο.
«Έχουμε κάνει μέχρι αυτή τη στιγμή 75 νεκροτομές και έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα υλικά για να γίνουν τόσο οι εξετάσεις του DNA αναγνώρισης όσο και οι τοξικολογικές και ό,τι απαιτεί ο νόμος, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ιατροδικαστής Ι. Μπογιώκας, ο οποίος πρόσθεσε ότι πιστεύει πως «αύριο όπως ήταν στο πρόγραμμά μας θα ολοκληρώσουμε τον κύριο όγκο».
Ο κ. Μπογιώκας διευκρίνισε ακόμα πως «αν σποραδικά βρεθεί κάτι ακόμη, κάτι το οποίο φοβόμαστε καθώς πολλά σπίτια όπως λέει η πυροσβεστική δεν έχουν ανοιχτεί ακόμη, τότε θα γίνουν οι εξετάσεις ώστε να δοθούν οι απαντήσεις στις οικογένειες το συντομότερο δυνατόν».
Ως βασική αιτία θανάτου ο κ. Μπογιώκας προσδιόρισε την απανθράκωση με αναλογία 3 προς 1, σημειώνοντας πως κάποια από τα θύματα έχουν εγκαύματα και έχουν εισπνεύσει διοξείδιο του άνθρακα. Όπως διευκρίνισε ωστόσο «τα περισσότερα, όμως είναι απανθρακωμένα».
Όσον αφορά στα παιδιά που βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα, ο κ. Μπογιώκας ανέφερε ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα. «Υπάρχουν και παιδιά αλλά τα οριστικά στοιχεία θα τα δώσουμε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας», δήλωσε.
Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, τα περισσότερα θύματα «δεν είναι αναγνωρίσιμα».
Τέλος, ο κ. Μπογιώκας ανέφερερ ότι για τον ίδιο η σημερινή ήταν η πιο δύσκολη μέρα, αν και έχει μετάσχει στο παρελθόν σε δύσκολες αναγνωρίσεις. «Σε ελάχιστες ώρες χάθηκαν τόσες ζωές. Ακούμε περιστατικά ότι έχουν χάσει τα παιδιά τους, τον άνδρα τους και τον ψάχνουν», είπε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό προκαλεί πολύ έντονη συναισθηματική φόρτιση».
Εκτιμάται ότι πάνω από 60 άνθρωποι, συγγενείς αγνοουμένων έχουν δώσει δείγματα DNA στην αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας που θα κληθεί τις επόμενες ημέρες να ταυτοποιήσει τα δείγματα που έχουν ληφθεί από τις σορούς και από όσους αγωνιούν για τους ανθρώπους τους.
Οι συγγενείς δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν τα απανθρακωμένα σώματα που εξετάζονται στα νεκροτομείο και τους παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διαδικασία λήψης δειγμάτων γενετικού υλικού. Ενδεικτικό της εξαιρετικά δύσκολης δουλειάς με την οποία έχουν επιφορτιστεί οι ιατροδικαστές είναι το γεγονός ότι, απ ότι οι ίδιοι λένε, δεν μπορούν να μείνουν ψύχραιμοι και να αποστασιοποιηθούν απ αυτή την τραγωδία ιδίως όταν έρχεται η ώρα της νεκροτομής παιδιών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ