Αύριο η ομιλία του Donald Trump στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Αύριο η ομιλία του Donald Trump στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump βρεθεί για πρώτη φορά στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μέσα στην εβδομάδα θα μοιραστεί τις απόψεις του με την απεσταλμένη των ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό Nikki Haley, η οποία έχει απρόσμενα ταυτιστεί με την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Η 45χρονη πρώην κυβερνήτης στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας εξελίσσεται σε ένα κεντρικά προβαλλόμενο πρόσωπο της κυβέρνησης Trump, καθώς μερικές φορές επισκιάζει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Rex Tillerson, πρώην πρόεδρο του ενεργειακού κολοσσού της Exxon Mobil Corp.

Η θετική διπλωματική πορεία της Haley για την εξυπηρέτηση της παρούσας αμερικανική πολιτικής στον ΟΗΕ καταγράφεται παρά το γεγονός ότι η ίδια δεν είχε προηγούμενη διπλωματική εμπειρία, σύμφωνα με τις απόψεις διπλωματών. “Για τις ΗΠΑ, η Nikki Haley είναι σημαντική. Είναι δύσκολο να το πεις αυτό για κάποιον στην κυβέρνηση Trump. Πρόκειται για μία κυρία την οποία μπορείς να προσεγγίσεις, ενώ είναι δυναμική πολιτικά. Την έχω δει να επικρατεί έναντι του Tillerson μερικές φορές. Είναι ξεκάθαρο ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της είναι η προεδρία”, δήλωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η ίδια απορρίπτει τις εικασίες που έχουν εκφραστεί σχετικά με το ενδεχόμενο ν' αντικαταστήσει τον Tillerson. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, έχει αρκετές φορές διαφοροποιηθεί δημόσια από τις απόψεις που έχει εκφράσει ο πρόεδρος Trump, στην διάρκεια της οκτάμηνης θητείας του στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Χθες η Haley δήλωσε στο CNN ότι ο Tillerson “δεν μετακινείται, ενώ εγώ θα συνεχίσω να συνεργάζομαι καλά μαζί του.”

Ο πρόεδρος Trump αναμένεται να μιλήσει αύριο στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η ομιλία του αυτή, χαρακτηρίζεται ως η πιο διεθνώς προβεβλημένη ευκαιρία που θα έχει προκειμένου να εξηγήσει την σημερινή εξωτερική πολιτική που ασκούν οι ΗΠΑ, υπό την υλοποίηση της προεκλογικής ατζέντας με τον γενικό τίτλο: “Πρώτα η Αμερική.”

Η Haley έφτασε στον ΟΗΕ τον Ιανουάριο υποσχόμενη “να καταγράψει” τους συμμάχους που δεν έχουν την υποστήριξη της Ουάσινγκτον. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Trump από την πλευρά τους, τονίζουν ότι ο πρόεδρος είναι ικανοποιημένος με την απόδοσή της, ενώ την θεωρεί σκληρή και ταυτόχρονα έξυπνη. Ο ίδιος συνομιλεί τακτικά μαζί της, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμεριικανικής κυβέρνησης.

Δύο φορές μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων η Haley κατόρθωσε να πείσει το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ψηφίσει ομόφωνα τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας. Από την άλλη μεριά, η ωμή διπλωματικά γλώσσα της εντός του διεθνούς οργανισμού έχει προκαλέσει μεικτές αντιδράσεις μεταξύ των διπλωματών. Την ίδια στιγμή η ίδια είναι ιδιαίτερα προσεχτική να μην κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας από τον Trump. “Προσωπικά πιστεύω ότι επιτίθεται σε αυτούς που πρέπει, αγκαλιάζει τους ανθρώπους που πρέπει, ενώ καταλήγει να ενισχύει τις ΗΠΑ στο τέλος,” δήλωσε η Haley την Παρασκευή, στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου.

Ο ειδικός σε θέματα του ΟΗΕ, Ρότσαρντ Γκόουαν υποστηρίζει ωστόσο, ότι η επιτυχία της Haley μπορεί να κάνει τον Trump νευρικό, ενώ εκτιμά ότι θα είναι “άσχημο για την ίδια” εάν της ζητηθεί ν' αντικαταστήσει τον Tillerson. “Θα χάσει την ανεξαρτησία που απολαμβάνει στη Νέα Υόρκη, ενώ θα συνδεθεί περισσότερα με την ατζέντα του προέδρου. Από την άλλη μεριά, θα είναι μία πρόταση, την οποία μπορεί δύσκολα ν' αρνηθεί. Είναι ειρωνικό ότι ο Trump μπορεί να βλάψει την Χάλεϊ μέσω της προαγωγής της,” τόνισε ο ίδιος.

Η Haley από την πλευρά της, αποδίδει στον Trump τις επιτυχίες των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ενίσχυση των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, η ίδια, σχολίασε θετικά την “ισχυρή σχέση” φιλίας μεταξύ του προέδρου Trump και του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ, για το αποτέλεσμα αυτό.

Όταν ο Trump υποβάθμισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (11η Σεπτεμβρίου) η οποία αποδυναμώθηκε από την Κίνα και την Ρωσία ως “ένα ακόμη μικρό βήμα, χωρίς να είναι κάτι σημαντικό,” η Haley έσπευσε να τον υπερασπιστεί κι απέρριψε κάθε εκτίμηση ότι η ίδια δεν είχε την ίδια άποψη με τον πρόεδρο, για το ζήτημα αυτό. “Εάν χρειαστεί να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, αυτό θα φαίνεται μικρό σε σύγκριση με αυτό που θα κάνουμε,” τόνισε ταυτόχρονα, η ίδια.

Η Haley έκανε αισθητή την παρουσία της στον ΟΗΕ, καταπολεμώντας αυτό που η ίδια περιγράφει ως “προκατάληψη κατά του Ισραήλ στον ΟΗΕ,” μέσω της άσκησης πιέσεων για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επί της εξαγγελίας του Trump για την μείωση της εισφοράς των ΗΠΑ, προς τον διεθνή οργανισμό. Στο πλαίσιο της ίδιας τακτικής, η Haley κατηγόρησε το Ιράν για ανάμειξη στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, ενώ προκάλεσε την Ρωσία για την Ουκρανία, αλλά και την έμπρακτη υποστήριξη της Μόσχας, στον Bashar al-Assad.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Trump μιλώντας ανώνυμα, δήλωσε ότι στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ που συγκροτήθηκε μέσα στον Σεπτέμβριο για το Ιράν, ο πρόεδρος Trump ζήτησε την γνώμη της Haley αναφορικά με το ποια στρατηγική ν' ακολουθήσει. “Έδωσε την γνώμη της, ενώ του άρεσε η άποψή της. Η ίδια, δεν φοβήθηκε να εκφραστεί,” δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Από την άλλη μεριά, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ιράν, μιλώντας ανώνυμα παρατήρησε: “Αυτή η κυρία, για κάποιο λόγο είναι πολύ θυμωμένη με το Ιράν.”

Στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Haley είχε έρθει σε σύγκρουση με τον Trump υποστηρίζοντας έναν από τους συνυποψηφίους του, πριν αναδειχτεί ο ίδιος σε προεδρικό υποψήφιο.

ΟΗΕ: Η χρηματοδότηση των ΗΠΑ είναι «ζωτική» για την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες

Η Μόσχα πιθανότατα δεν πρόκειται να υπογράψει τη διακήρυξη για τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ την οποία εισηγείται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Νομίζω ότι πιθανότατα δεν θα το κάνουμε», απάντησε ο Νεμπένζια ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα προστεθεί στον κατάλογο των κρατών που έχουν ήδη υπογράψει το έγγραφο.

Η μεταρρύθμιση του ΟΗΕ θα πρέπει να αποφασιστεί και να προχωρήσει διαμέσου διαπραγματεύσεων όλων των χωρών μελών του διεθνούς οργανισμού και όχι διά της υιοθέτησης μιας διακήρυξης ενός από τα κράτη μέλη της, εξήγησε ο Νεμπένζια.

«Μια μεταρρύθμιση εφαρμόζεται όχι μέσω της υιοθέτησης μιας διακήρυξης, αλλά διαμέσου μιας διαδικασίας διακυβερνητικής διαπραγμάτευσης όλων των χωρών μελών», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ