«Aυλαία» σήμερα στις πανελλήνιες εξετάσεις με Ιστορία και Μαθηματικά γενικής Παιδείας

«Aυλαία» σήμερα στις πανελλήνιες εξετάσεις με Ιστορία και Μαθηματικά γενικής Παιδείας

Με την εξέταση στην Ιστορία και τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής -αμφότερα γενικής Παιδείας- έπεσε σήμερα, Δευτέρα, η «αυλαία» για την «πρώτη πράξη» των πανελλαδικών εξετάσεων των υποψηφίων των ΓΕΛ.

Ωστόσο, για τους υποψηφίους που θα εξεταστούν και σε ειδικά μαθήματα, η… «δεύτερη πράξη» των πανελλαδικών εξετάσεων θα ξεκινήσει την Πέμπτη, 22 Ιουνίου, με το μάθημα των Αγγλικών, και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 30 Ιουνίου, με το μάθημα των Ιταλικών.

Εξάλλου, από αύριο, Τρίτη 20 Ιουνίου, έως και τις 30 Ιουνίου, θα διεξαχθούν οι υγειονομικές εξετάσεις και οι πρακτικές δοκιμασίες, για τους υποψήφιους που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).

Ειδικότερα:

Τα θέματα στην Ιστορία για τα ημερήσια ΓΕΛ εδώ

Τα θέματα στην Ιστορία για τα εσπερινά ΓΕΛ εδώ.

Τα θέματα στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής για τα ημερήσια ΓΕΛ εδώ.

Τα θέματα στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής για τα εσπερινά ΓΕΛ εδώ.

Πόσο πέφτουν οι βάσεις και σε ποιες σχολές

Μεγαλύτερη πτώση στις περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου και των Οικονομικών Τμημάτων, διατήρηση των Ιατρικών Σχολών στο ύψος τους, αλλά με πτωτικές πιέσεις μετά τα δύσκολα θέματα σε σχέση με πέρσι στο μάθημα υψηλής βαρύτητας, τη Βιολογία Προσανατολισμού, και μικρές αυξομειώσεις στις Νομικές Σχολές είναι τα πρώτα συμπεράσματα για την πορεία των βάσεων από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις που ολοκληρώνονται σήμερα, με Μαθηματικά και Ιστορία Γενικής Παιδείας.

Πανωλεθρία σημειώθηκε στο μάθημα των Μαθηματικών, που θα συμπαρασύρει σε πτώση τις σχολές των Θετικών Επιστημών, τα Πολυτεχνεία, τις σχολές Πληροφορικής και τις Οικονομικές Σχολές. Όπως προκύπτει από τα εξεταστικά κέντρα που έχουν βαθμολογήσει τα Μαθηματικά, σε 1.500 γραπτά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη μόνο 8 βαθμολογήθηκαν με άριστα, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 50% βαθμολογήθηκε με βαθμό κάτω από 5. Εξάλλου, περίπου το 30% των εξεταζομένων κινήθηκε γύρω στο 10.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης, αναμένεται πτώση των μορίων στις περιζήτητες σχολές των Πολυτεχνείων, αλλά και στα Οικονομικά Τμήματα, σε κάποια από τα οποία η πτώση μπορεί να φτάσει και τα 1.000-1.500 μόρια, ενώ η πτωτική πορεία θα ξεκινήσει από τις σχολές όπου σημειώνονται υψηλές βαθμολογίες και θα είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι στις αποκαλούμενες μεσαίες.

Σε ό,τι αφορά τις Ιατρικές Σχολές και γενικότερα τις σχολές Υγείας, τα θέματα της Βιολογίας στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι την περασμένη Παρασκευή κρίθηκαν δυσκολότερα από τα περσινά, οπότε θα σημειωθεί πτώση σαφώς μικρότερη από αυτήν στα Πολυτεχνεία. Επίσης η Χημεία, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φαίνεται ότι δυσκόλεψε τους υποψηφίους.

Στις Νομικές και γενικότερα στα τμήματα των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά με μικρές αυξομοιώσεις.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρώτο Θέμα