Αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων μελετά ο Π. Καμμένος

Αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων μελετά ο Π. Καμμένος

Την ανάγκη να αποτελεί «κοινή και εθνική θέση» η μη μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επισήμανε ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου με θέμα «Η Ελλάδα στο Eπίκεντρο Γεωπολιτικών και Μεταναστευτικών Εξελίξεων - Η ασφάλεια στη Ν.Α. Ευρώπη», που συνδιοργανώνουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε.«Εμείς κάνουμε τα πάντα προκειμένου να αυξήσουμε τα έσοδα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο μελετά ως τρόπους εξεύρεσης εσόδων, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή, μέσα από μακροχρόνια ενοικίαση της.

Η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων ανέρχεται σε 37 δισ. ευρώ και έχει ορισθεί το 5% επί της αντικειμενικής αξίας ως ετήσιο ενοίκιο όλων των ιδιοκτησιών των τεσσάρων ταμείων τους.Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε σε δύο προτάσεις για την αξιοποίηση της έκτασης στις Φλέβες:

Η πρώτη πρόταση είναι από το Άμπου Ντάμπι για ενοίκιο 100 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα πηγαίνουν στον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού και τη δημιουργία ενός resort 22.000 θέσεων, μέσα από μία επένδυση ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη πρόταση έρχεται από το Ισραήλ για δημιουργία ενός "Silicon Island", δηλαδή ενός πρότυπου κέντρου έρευνας και τεχνολογίας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες η συμφωνία με τους θεσμούς και να ξεκινήσει η συζήτηση για την επιμήκυνση του χρέους.

Περαιτέρω, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγών σε όλες τις συνιστώσες της εθνικής ασφάλειας και όχι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο οποίο θα συμμετέχουν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας , ο αρχηγός της ΕΥΠ, ο αρχηγός της υπό σύσταση Υπηρεσίας Πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Ασφάλειας «και παράλληλα, να προΐσταται ο πρωθυπουργός με έναν σύμβουλο ασφαλείας, (κατά το πρότυπο των ΗΠΑ), που θα είναι ο κεντρικός συντονιστής και έναν αναπληρωτή σύμβουλο ασφαλείας ο οποίος δεν θα αλλάζει ανάλογα με την εκάστοτε κυβέρνηση.»

Ο κ. Καμμένος κατέστησε σαφές, ότι η ενίσχυση της αμυντικής; βιομηχανίας είναι ενταγμένη στην πολιτική του υπουργείου, ενώ πλέον «τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που στο παρελθόν αποτελούσαν το μέσο για να πληρώνονται μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα, τώρα μετατρέπονται σε ένα εργαλείο ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων».

Επίσης, επανέλαβε πως σε ό,τι αφορά στις κρίσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι πολιτικές παρεμβάσεις «τέλειωσαν».

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε ότι τείνει να γίνει «υπαρξιακή για την Ε.Ε..»Το κλείσιμο των συνόρων ορισμένων κρατών-μελών της, υπονομεύει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης «αλλά και την ίδια την πεμπτουσία της Ένωσης, την αλληλεγγύη ως βάση και την ανοικτή κοινωνία ως επιλογή». Μετά τη συμφωνία για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο («ανεξαρτήτως εάν δεν λειτούργησε όπως εκτιμούσαμε, ή όπως προέβλεπε η πολιτική απόφαση») και εκείνη της Ε.Ε.-Τουρκίας, «η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που δείχνουν τα τηλεοπτικά δίκτυα κάθε μέρα»: Από τους 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονταν καθημερινά, την τελευταία εβδομάδα, τα άτομα που περνούν απ' το Αιγαίο καθημερινά, κυμαίνονται στα 50-80.Επαναλαμβάνοντας ότι 7.000 κρεβάτια είναι άδεια στα υφιστάμενα κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, ο κ. Καμμένος σχολίασε λέγοντας πως «κάποιοι δεν επιθυμούν αυτοί οι πρόσφυγες και μετανάστες να ενταχθούν μέσα στο σύστημα το οποίο δημιουργήσαμε με πολύ μεγάλο κόπο, αλλά να παραμένουν εκεί, προκειμένου να δίνουν μία εικόνα της χώρας πολύ διαφορετική από την πραγματικότητα, η οποία όμως επηρεάζει και το θέμα του τουρισμού».

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά πρόσφυγες, ο κ. Καμμένος έθεσε εκ νέου θέμα ταυτοποίησής τους με τη χρήση βιομετρικών στοιχείων. Για άλλη μία φορά δε, ευχαρίστησε δημοσίως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για το ότι με αίσθημα ευθύνης, επαγγελματισμό και υψηλή κατάρτιση, έφεραν εις πέρας την αποστολή τους στηρίζοντας τη χώρα στην προσπάθεια της να είναι συνεπής απέναντι στις διεθνείς υποχρεώσεις της.

Εξάλλου, ο κ. Καμμένος επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας των διεθνών οργανισμών (ΝΑΤΟ-ΕΕ) με τρίτες χώρες όπως η Ρωσία, για την ανταλλαγή πληροφοριών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην πολιτική της χώρας μας για συνεργασία με το Ισραήλ και τις moderate χώρες του αραβικού κόσμου, μέσω της οποίας η Ελλάδα «ως χώρα-κλειδί του περιφερειακού συστήματος ασφαλείας, συνεισφέρει ενεργά στην ανάπτυξη της συνεργασίας τους με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε οικονομικό και αμυντικό επίπεδο».

Τέλος, ο κ. Καμμένος απέδωσε μεταξύ άλλων την αβεβαιότητα που επικρατεί στο περιβάλλον ασφαλείας, στην έλλειψη κοινής διεθνούς ηθικής και χαρακτήρισε «πολιτικό» το ζήτημα της δόμησης ενός αποτελεσματικού και αξιόπιστου συστήματος λήψης αποφάσεων σε ανώτατο επίπεδο στα θέματα άμυνας και ασφάλειας, τόσο στην περίπτωση της χώρας μας, όσο και σε διεθνείς οντότητες, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Οι εργασίες του συνεδρίου επικεντρώνονται στις βραχυπρόσθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Παρουσιάζονται όλες οι παράμετροι που διαμορφώνουν την εθνική στρατηγική διαχείρισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος και θα αναζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους η Ελλάδα θα καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια δύσκολη κατάσταση, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και εξασφαλίζοντας παράλληλα, τα εθνικά της συμφέροντα και την εσωτερική της ασφάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ