«Στίγμα για τον δημόσιο βίο» της χώρας χαρακτήρισε τις 10 κάλπες που στήθηκαν στη Βουλή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Novartis, o πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και έγκριτος νομικός Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «αθλιότητα» των προστατευομένων μαρτύρων.
Ειδικότερα, μιλώντας στο Action 24, ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε σε «θεσμικές αθλιότητες» και «πολιτικές γελοιότητες και φαυλότητες» σχολιάζοντας τα όσα λαμβάνουν χώρα γύρω από την υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας και τις καταθέσεις του μάρτυρα Φρουζή, τονίζοντας παράλληλα ότι δικαιοσύνη «δεν είναι η Τουλουπάκη, ο Παπαγγελόπουλος, η Θάνου ή ο Αθανασίου».
«Όλο αυτό το σκηνικό, παραπέμπει σε θεσμικές αθλιότητες και σε πολιτικές γελοιότητες. Και φαυλότητες. Είναι κατάντημα για τον δημόσιο βίο της χώρας. Επιτρέψτε μου μία γενικότερη παρατήρηση. Τούτος ο έρμος ο τόπος, την ώρα που συντελούνται κοσμογονικές εξελίξεις, ασχολείται ψάχνονταν να βρει ψύλλους στα άχυρα. Το ''89 που άλλαζε ο κόσμος, ασχολιόμασταν με το σκάνδαλο Κοσκωτά. Το 2000 και μετά, που στα Βαλκάνια γινόντουσαν οι πόλεμοι και στο Ιράκ επίσης, εμείς ασχολούμασταν με τη νέα μεγάλη ιδέα του έθνους, που ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Σήμερα, που γύρω μας συντελούνται φοβερής σημασίας γεωπολιτικές ανακατατάξεις, εμείς ασχολούμαστε με το θέμα της Novartis και δεν μπορούμε να το λύσουμε», ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, «είναι αθλιότητα η ιστορία των προστατευομένων μαρτύρων. Όλοι τους ξέρουν, όλοι τους χρησιμοποιούν, αλλά θεσμικά τους οχυρώνουμε ώστε να τους εμφανίσουμε ως αξιόπιστους μάρτυρες. Είναι αθλιότητα και θεσμική. Όλες αυτές οι φλυαρίες και οι φιλολογίες που έχουν διατυπωθεί, είναι που με αναγκάζουν να μιλήσω για γελοιότητες».
«Δεύτερον, είναι αθλιότητα στο σκηνικό που στήθηκε στη Βουλή», συνέχισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, «υπάρχουν ορισμένες φωτογραφίες οι οποίες μένουν. Η φωτογραφία της Βουλής, με τις 10 κάλπες, την κυβέρνηση να καγχάζει, και την κυβερνητική πλειοψηφία να χειροκροτεί, είναι αθλιότητα. Θα μείνει στίγμα στον δημόσιο βίο της χώρας».
«Τρίτον, αυτά που συντελούνται τώρα. Η Novartis ελέγχεται διεθνώς. Γιατί ελέγχεται; Για αθέμιτες πρακτικές με τις οποίες μεγιστοποίησε τον τζίρο της. Εάν στην Ελλάδα έχουμε τέτοιες αθέμιτες πρακτικές, είναι εύκολο να διατυπωθεί. Εγώ δεν είδα το ελληνικό Δημόσιο να κάνει καμία αγωγή εναντίον των εταιρειών που βαρύνονται για ενεργητικές δωροδοκίες», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, o πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού είπε ότι «Δικαιοσύνη δεν είναι ούτε ο κ. Παπαγγελόπουλος, ούτε η κυρία Τουλουπάκη, ούτε η κυρία Δημητρίου, ούτε η κυρία Θάνου, ούτε ο κ. Αθανασίου» και τόνισε πως «η Δικαιοσύνη περνάει μία από τις δυσκολότερες περιόδους».