Μέχρι και το 45% όσων προσβάλλονται από τον νέο κορονοϊό μπορεί να μην εκδηλώσει ποτέ συμπτώματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο οργανισμός τους δεν υφίσταται βλάβες από τον ιό.
Η διαπίστωση αυτή έρχεται από ανάλυση του Ινστιτούτου Scripps Research με στοιχεία που συλλέχθηκαν από δημόσιες βάσεις δεδομένων για τις ασυμπτωματικές λοιμώξεις. Η ανάλυση δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine, επισημαίνοντας την ανάγκη για εκτεταμένους ελέγχους και διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τη νόσο, την ιχνηλάτηση των επαφών, καθώς επίσης και την εξαιρετική σημασία της χρήσης μάσκας, για την προστασία του γενικού πληθυσμού από την εξάπλωση της νόσου.
Παρουσιάζοντας τη μελέτη, ο ιδρυτής, διευθυντής του Scripps Research Translational Institute και καθηγητής Μοριακής Ιατρικής στο Scripps Research Eric Topol, MD, επεσήμανε ότι «Η σιωπηλή εξάπλωση του ιού, καθιστά την πανδημία ακόμη πιο δύσκολο να ελεγχθεί. Η ανάλυσή μας υπογραμμίζει πραγματικά τη σημασία των τεστ διάγνωσης. Είναι σαφές ότι με τόσο υψηλό ασυμπτωματικό αριθμό προσβληθέντων, χρειάζεται πολύ ευρύτερο πλέγμα μέτρων, διαφορετικά ο ιός θα συνεχίσει να μας ξεφεύγει».
Σε συνεργασία με τον ειδικό της συμπεριφορικής επιστήμης Daniel Oran, ο Eric Topol συγκέντρωσε πληροφορίες από 16 μοντέλα για τα διαγνωστικά τεστ από μελέτες από όλο τον κόσμο. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω αναζητήσεων στα PubMed, bioRxiv και medRxiv και Google και αφορούσαν κατοίκους γηροκομείων, επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, κρατούμενους φυλακών και διάφορες άλλες ομάδες.
Το κοινό που διαπιστώθηκε από τα δεδομένα, ήταν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των προσβεβλημένων από τον κορονοϊό, δεν είχε συμπτώματα.
Μέχρι και 96% οι ασυμπτωματικοί
Χαρακτηριστικά, ο D. Oran παρατήρησε ότι «Σε πάνω από 3.000 κρατούμενους σε τέσσερις πολιτείες που ήταν θετικοί στον κορονοϊό, ο αριθμός ήταν αστρονομικός: 96% ήταν ασυμπτωματικοί».
Η επανεξέταση υποδηλώνει περαιτέρω ότι τα ασυμπτωματικά άτομα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και πάνω από 14 ημέρες. Τα ιικά φορτία είναι παρόμοια σε άτομα με ή χωρίς συμπτώματα, αλλά παραμένει ασαφές εάν η δυνατότητά τους να μεταδίδουν τον ιό, είναι της ίδιας έκτασης.
Για να δοθεί απάντηση σε αυτό όμως, χρειάζονται μελέτες μεγάλης κλίμακας με επαρκή αριθμό ασυμπτωματικών ατόμων.
Ο ιός «δουλεύει» υπόγεια
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η απουσία συμπτωμάτων δεν συνεπάγεται απαραίτητα και απουσία βλάβης. Αντίθετα, οι αξονικές τομογραφίες που έγιναν σε πάνω από τους μισούς ασυμπτωματικούς επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess έδειξαν ανωμαλίες στους πνεύμονες χωρίς κλινική έκφραση. Τα ευρήματα αφορούσαν το 54% των 76 ασυμπτωματικών επιβατών.
Έτσι, οι ερευνητές κατέγραψαν αυξημένη πιθανότητα η μόλυνση από τον νέο ιό να επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων, χωρίς να είναι άμεσα εμφανής. Και για το εύρημα αυτό, αλλά και για την αξιολόγησή του, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί
Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν επίσης ότι η έλλειψη μακρόχρονων δεδομένων καθιστά δύσκολη τη διάκριση μεταξύ ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών ατόμων. Ένα ασυμπτωματικό άτομο είναι κάποιος που έχει μολυνθεί με SARS-CoV-2, αλλά δεν αναπτύσσει ποτέ συμπτώματα της COVID-19, ενώ ένα προσυμπτωματικό άτομο έχει μολυνθεί, αλλά τελικά αναπτύσσει συμπτώματα.
Για τη διάκριση των δύο περιπτώσεων, χρειάζονται επαναλαμβανόμενα τεστ σε προσβεβλημένους, ώστε να με την πάροδο του χρόνου, να αποσαφηνιστεί η διάκριση μεταξύ των δύο.
"Η εκτίμηση ότι το 40 - 45% των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί, σημαίνει ότι αν κάποιος μολυνθεί, πρέπει να «στρίψει το νόμισμα» για να δει αν θα εμφανίσει συμπτώματα τελικά. Με αποτέλεσμα η χρήση μάσκας να είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία των άλλων», κατέληξε ο Oran.