Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σύμφωνα με τα δεδομένα από τέσσερις κλινικές έρευνες, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet. Εγείρονται ωστόσο ερωτήματα σε σχέση με την επίδρασή του τους ηλικιωμένους.
Ειδικότερα, το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύχθηκε από τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι το πρώτο που έφτασε στο τελευταίο στάδιο δοκιμών.
Τα αποτελέσματα από τη φάση 3 του εμβολίου Oxford - AstraZeneca δημοσιεύθηκαν στο Lancet σήμερα, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου.
Η μελέτη επιβεβαίωσε τα πρώτα αποτελέσματα της δοκιμής του εμβολίου που κοινοποιήθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες, και τα οποία έδειξαν μέση αποτελεσματικότητα 70% απέναντι στον νέο κορονοϊό.
Αφορούσαν όμως και τα δύο δοσολογικά σχήματα που χρησιμοποιήθηκαν, με τις δύο πλήρεις δόσεις να δείχνουν αποτελεσματικότητα 62% και το σχήμα της μισής -μετά- πλήρους δόσης 90% αποτελεσματικότητα.
Η τόσο υψηλή αποτελεσματικότητα της δεύτερης δοσολογίας δεν έχει εξηγηθεί προς το παρόν, ενώ σημειώνεται ότι το γκρουπ των εθελοντών που την έλαβε δεν περιλάμβανε άτομο ηλικίας άνω των 55 ετών.
Σε αυτό το πλαίσιο απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές για να τεκμηριωθούν τα απροσδόκητα ευρήματα και μια διερεύνηση της αποτελεσματικότητας σε ηλικιωμένους ενήλικες, έγραψαν η Μαρία Ντελόρια Νόλλ και η Τζιζόμπα Γονόντι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins σε σημείωμα που συνοδεύει τη μελέτη.
«Παρά τις εκκρεμείς ερωτήσεις και προκλήσεις κατά τη χορήγηση αυτών των εμβολίων, είναι δύσκολο να μην είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτά τα ευρήματα και την ύπαρξη τριών ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων Covid-19», σημειώνουν πάντως οι αξιολογητές.
Υπενθυμίζεται μετά τις αμφιβολίες που ανέκυψαν έπειτα από την παραδοχή της AstraZeneca ότι έγινε λάθος κατά την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, κατά την οποία βρέθηκε ότι το εμβόλιο έχει μέση αποτελεσματικότητα 70%, η φαρμακευτική ανακοίνωσε πως είναι πιθανό να πραγματοποιήσει μια γύρο αξιολόγησης.
«Είναι δεδομένο πως το εμβόλιο προσφέρει αποτελεσματικότητα, ωστόσο πρέπει να το επικυρώσουμε, οπότε πρέπει να κάνουμε μια επιπλέον μελέτη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πασκάλ Σόριοτ στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση
Σύμφωνα με τους FT, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναγνώρισε πως ένα λάθος οδήγησε αναγκαστικά σε διαφορετική δοσολογία σε ένα τμήμα των εθελοντών.
Τα αποτελέσματα έγιναν αποδεκτά ως επιτυχημένα, δείχνοντας μέση αποτελεσματικότητα 70% - ένα νούμερο που όμως επιτεύχθηκε από την «ομαδοποίηση» αποτελεσμάτων από σύνολα δύο διαφορετικών αγωγών δοσολογίας. Ενώ η μία ομάδα εθελοντών έλαβε δύο πανομοιότυπες δόσεις με χρονική απόσταση ενός μήνα, η άλλη ομάδα έλαβε μισή δόση και στη συνέχεια μία «ολόκληρη».