Για τον κίνδυνο πρόκλησης ενός σοβαρού αεροπορικού ατυχήματος μεταξύ των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που εισέρχονται μαζικά στο FIR Αθηνών παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο, πετώντας ακόμη και πάνω από ελληνικά νησιά, και των μαχητικών αεροσκαφών επιφυλακής της Πολεμικής Αεροπορίας προειδοποίησαν σήμερα ο Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαϊτσης, σύμφωνα με το Protothema.
«Ό,τι εισέρχεται στον ελληνικό εναέριο χώρο αναχαιτίζεται» δήλωσε ο κ. Καμμένος. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτό που θέλω να σας τονίσω είναι ότι εμείς ακολουθούμε τις πάγιες αποφάσεις και τις στρατηγικές τις οποίες κρατούν οι Ένοπλες Δυνάμεις ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Ό,τι εισέρχεται στον ελληνικό εναέριο χώρο αναχαιτίζεται, όποιο πλοίο εισέρχεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων χωρίς τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο παρακολουθείται, γίνεται ανάγνωση των σχετικών σημάτων και αυτό αφορά όλα τα μέσα τα οποία παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες».
«Η έξαρση των προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας βεβαίως και μας απασχολεί» συνέχισε ο κ. Καμμένος: «έχουμε, όπως γνωρίζετε, ενημερώσει επανειλημμένως και μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τους συμμάχους αλλά και όλες τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η παρουσία των πλοίων του ΝΑΤΟ στην περιοχή δίνει πλέον τη δυνατότητα να έχουν και οι ίδιοι την εικόνα αυτών των παραβιάσεων. Όμως, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι αναφέρεστε ιδίως στις δύο τελευταίες ημέρες, θέλω να σας πω ότι παραβίαση δεν είναι μόνο η είσοδος μαχητικών αεροσκαφών μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο. Και αυτές οι παραβιάσεις των τελευταίων ωρών, οι περίπου 80 παραβιάσεις οι οποίες ανακοινώθηκαν από το ΓΕΕΘΑ, αφορούν περισσότερο ελικόπτερα τα οποία απονηώνονται από τουρκικά πλοία που βρίσκονται εντός των διεθνών χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της άσκησης «Λευκή Θύελλα» που έχει ξεκινήσει από την Τουρκία τις τελευταίες ώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποβαθμίζουμε αυτές τις παραβιάσεις. Επαναλαμβάνω πως ότι παραβιάζει ελληνικό εναέριο χώρο, αναχαιτίζεται. Μακάρι η Τουρκία να έχει αντιληφθεί ότι αυτού του είδους οι προκλήσεις δημιουργούν πρόβλημα και στους ίδιους και ότι αυτή η προκλητική συμπεριφορά δεν βοηθά στη βελτίωση των καλών σχέσεων των δύο χωρών που επιδιώκουμε όλοι. Πιστεύω ότι είναι και στο πλαίσιο των πολιτικών εξελίξεων που έχουμε στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες. Από εκεί και πέρα, η δική μας θέση είναι σταθερή και θα παραμείνει σταθερή ανεξαρτήτως των πολιτικών προθέσεων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν τη δουλειά τους, όπως πρέπει να την κάνουν, όπως προβλέπουν οι σχεδιασμοί και αυτοί οι σχεδιασμοί εφαρμόζονται. Σας διαβεβαιώνω ότι εφαρμόζονται με απόλυτη συνέπεια».
Αρχηγός ΓΕΑ: Πάντα υπαρκτή η πιθανότητα ενός ατυχήματος
Στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Καμμένος ρωτήθηκε αν κατά τη διάρκεια κάποιας εμπλοκής ανάμεσα στα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής και τα τουρκικά μαχητικά που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο μπορεί να γίνει χρήση όπλων.
«Υπάρχουν συγκεκριμένοι σχεδιασμοί οι οποίοι προβλέπονται. Εάν θέλετε ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας να σας κάνει μια ανάλυση πολύ ευχαρίστως. Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται, δεν φτάνουμε στη χρήση όπλων» απάντησε ο υπουργός Άμυνας.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος Χρήστος Βαϊτσης υπογράμμισε: «Αν μου επιτρέπετε να "μεταφράσω" αυτά που είπε ο κ. υπουργός δεν νομίζω ότι υπήρξε μορφή απειλής ότι θα χρησιμοποιήσουμε όπλα εάν μπαίνουν μέσα. Το ατύχημα έγκειται, όπως είπε προηγουμένως ο κ. υπουργός, στο ότι σε ένα τόσο μικρό εναέριο χώρο για τα δεδομένα των αεροπορικών επιχειρήσεων βρίσκονται πάρα πολλά αεροπλάνα μαζί - συνήθως αυτοί μπαίνουν με έξι έως οκτώ αεροσκάφη και άλλα δύο τα δικά μας δέκα - κάνοντας εμπλοκές και διαφόρους ελιγμούς. Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να συμβεί κάποιο αεροπορικό ατύχημα, όπως μπορεί να συμβεί όχι μόνο στις εμπλοκές στο Αιγαίο, αλλά και στην καθημερινή εκπαίδευση όλων των αεροποριών του κόσμου. Αυτό νομίζω ότι είναι πάντα ένας κίνδυνος, πολύ δε περισσότερο όταν δεν γνωρίζεις. Στην εκπαίδευση γνωρίζουμε, έχουμε συγκεκριμένους κανόνες εμπλοκής, έχουμε συγκεκριμένα επίπεδα πτήσεως για κάθε ένα σχηματισμό. Όταν όμως εμείς δεν γνωρίζουμε πώς θα κινηθούν τα τουρκικά αεροσκάφη φυσικά είναι πολύ πιο επικίνδυνο να εμπλέκεσαι μαζί τους και η πιθανότητα για τη δημιουργία ενός ατυχήματος είναι πάντα υπαρκτή».
Επικοινωνία αρχηγών ΓΕΑ και ΓΕΕΘΑ με την τουρκική πλευρά
Για το αν ενεργοποιείται η περίφημη «κόκκινη» τηλεφωνική γραμμή μεταξύ των αρχηγών γενικών επιτελείων Ελλάδος και Τουρκίας που σκοπό έχει την αποτροπή πιθαού θερμού επεισοδίου ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι «υπάρχει μια επικοινωνία, ιδίως των Αρχηγών με τους ομολόγους τους».
Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας: «υπήρξε πρόσφατα επικοινωνία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, υπήρξε και συνάντηση. Σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει ενημέρωση προς την άλλη πλευρά. Εγώ θέλω να σας πω ότι είχαμε μια τελευταία συνομιλία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ μετά την επιστολή η οποία απεστάλη από το Υπουργείο Εξωτερικών, τον ενημέρωσα και μάλιστα του επισήμανα ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν πολύ εύκολα και σε ένα ατύχημα, διότι αντιλαμβάνεστε ότι η παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου η οποία έχει ως αποτέλεσμα μια αερομαχία, με τις ταχύτητες που γίνεται, με τα μέσα που χρησιμοποιούνται, είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να οδηγήσουν και σε ένα ατύχημα στο Αιγαίο. Εμείς, βεβαίως, δεν θα σταματήσουμε να διαφυλάττουμε την εθνική κυριαρχία της χώρας ούτε θα παραιτηθούμε των δικαιωμάτων της αντιμετώπισης, όπως προβλέπεται από τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς».
«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Τουρκία οφείλει να σταματήσει αυτές τις προκλητικές συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε μια ένταση. Με πολύ μεγάλη προσοχή λοιπόν η ελληνική πλευρά, διασφαλίζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα, αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις, αλλά ζητά επίσης να σταματήσουν αμέσως αυτού του είδους τακτικές» τόνισε ο Πάνος Καμμένος.
«Δεν ωφελεί σε τίποτα να πάρω τηλέφωνο το Τούρκο υπουργό»!
Εντυπώση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι δεν ωφελεί σε τίποτα να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας.
«Με τον Τούρκο Υπουργό μιλάω ενώπιον των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, γιατί αντιλαμβάνεστε το να πάρω ένα τηλέφωνο τον Τούρκο Υπουργό και να μιλήσω τηλεφωνικά δεν ωφελεί σε τίποτα. Ενώπιον όμως των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ επανειλημμένως το έχω κάνει και θα το ξανακάνω, όπως επίσης και στα Συμβούλια Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μην ξεχνάτε ότι μετά την απόφαση του 2008 με τη συμφωνία για τη μετανάστευση, όπου τα ελληνικά σύνορα, τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ο ελληνικός εναέριος χώρος θεωρείται και ευρωπαϊκός εναέριος χώρος», είπε ο Πάνος Καμμένος.
«Δεν έχουμε λοιπόν παραβίαση μόνο των ελληνικών χωρικών υδάτων, του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά και του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου και των ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων» συνέχισε, ενώ καταλήγοντας είπε: «εδώ, λοιπόν, είναι προτιμότερο αυτού του είδους οι παρεμβάσεις να γίνονται παρουσία των συμμάχων. Δε νομίζω ότι θα ωφελούσε μια προσωπική συνομιλία την οποία εξάλλου την έχει το Υπουργείο Εξωτερικών που είναι και ο αρμόδιος χειριστής των θεμάτων αυτών».