Ένα τμήμα σαρκοφάγου της ρωμαϊκής περιόδου με τέσσερα μικρότερα μαρμάρινα θραύσματα που ανήκουν στο ίδιο αντικείμενο, καθώς και τμήμα κίονα περίπου των ίδιων αιώνων, κατασχέθηκαν σύμφωνα με την Αστυνομία στο κτήμα και στην οικία 34χρονου ημεδαπού στον Μύτικα Πρεβέζης. Η αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων έκρινε πως παραβαίνουν τη νομοθεσία περί αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, τα θεώρησε δηλαδή γνήσια.
Η Αστυνόμος Α΄ Αθηνά Βαγγέλη, Προϊσταμένη Δημοσίων Σχέσεων της ΓΑΔ Ηπείρου είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου πως εντοπίστηκαν:
- τμήμα από την στενή πλευρά μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου με παράσταση μυθολογικού όντος, με σώμα λιονταριού και φτερά πουλιού (πιθανόν γρύπας), του οποίου δεν σώζεται η κεφαλή (σωζόμενου πλάτους 90 εκατοστών, σωζόμενου ύψους 66 εκατοστών και πάχους 20 εκατοστών), η οποία χρονολογείται κατά την ρωμαϊκή περίοδο και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.,
- τμήμα μαρμάρινου κίονα (σωζόμενου ύψους 90 εκατοστών και διαμέτρου 26 εκατοστών), το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 2ου και 5ου αιώνα μ.Χ,
- τέσσερα μαρμάρινα μικρά θραύσματα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο αποτελεί τμήμα της ανωτέρω μαρμάρινης ανάγλυφης σαρκοφάγου, τα οποία χρονολογούνται στη ρωμαϊκή περίοδο και συγκεκριμένα μεταξύ του 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ.
Στη συνέντευξη Τύπου ανέπτυξαν τις δραστηριότητες της Αστυνομίας στην Ήπειρο κατά της αρχαιοκαπηλίας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Βασιλάκος και ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Βασίλειος Μουσελίμης.
Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας Γεώργιος Ρήγινος, εκτιμά πως το πιο σημαντικό κομμάτι και τα μικρότερα που ανήκουν σε αυτό, προέρχονται από μια μαρμάρινη σαρκοφάγο ρωμαϊκών χρόνων. «Είναι εξαιρετική η ποιότητα αυτού του αρχαίου αντικειμένου, χρονολογείται στον 2ο – 3ο αιώνα μ.Χ. και ίσως είναι έργο από νεοοαττικό εργαστήριο που είναι κάτι συνηθισμένο αυτή την περίοδο» είπε.
Τα αρχαία, θα παραδοθούν στο μουσείο της Πρέβεζας, όπου θα συντηρηθούν και θα έχουν τη δυνατότητα να τα δουν οι επισκέπτες.
Αγγελική Κώττη