«Έχουν ήδη δρομολογηθεί όλες οι μελέτες αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων και ξεκινούν άμεσα οι εργασίες με εξασφαλισμένα κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου θα έχουν δημοσιευτεί στο ΦΕΚ όλες οι αποφάσεις για τις αναδασωτέες εκτάσεις, σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, ενώ έχει εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ποσό των 586.000 ευρώ για άμεση και χωρίς καθυστερήσεις προσλήψεις εποχικού προσωπικού».
Τις διαβεβαιώσεις αυτές έδωσε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Αραβώσης, στα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, που συνεδρίασε με θέμα «περιβαλλοντικές διαστάσεις των σχεδίων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών».
Ενημερώνοντας σχετικά με τις ενέργειες, τις πρωτοβουλίες και τους στόχους του υπουργείου, ο κ. Αραβώσης έδωσε έμφαση στην πρόληψη των πυρκαγιών, μέσα από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών μεθόδων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «το 95% των ελληνικών δασικών πυρκαγιών οφείλονται σε ανθρωπογενή αίτια, ενώ μόνο το 5% ξεσπά από φυσικά αίτια». Σύμφωνα δε, με τα στοιχεία που παρουσίασε, το σύνολο των καμένων εκτάσεων από τις φετινές ελληνικές πυρκαγιές ανέρχεται σε 1.136.527,00 στρέμματα.
«Έχουμε αυξήσει και εντατικοποιήσει τους ελέγχους και επιτηρήσεις των καμένων εκτάσεων, με εμφανή την παρουσία αστυνομικών και δασικών. Γίνεται αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας δασικής νομοθεσίας με την επιβολή αρμοδίως, ποινικών και αστικών κυρώσεων στις περιπτώσεις διαπιστώσεως παραβατικών ενεργειών», υπογράμμισε ο κ. Αραβώσης.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Αραβώσης:
- Έχουν ήδη καταρτιστεί οι μελέτες αποτύπωσης των πληγεισών εκτάσεων από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, οι οποίες επεξεργάζονται τα στοιχεία για την έκδοση των αποφάσεων κήρυξης των εκτάσεων ως αναδασωτέων και έως τις 30-10-2021 οι αποφάσεις αυτές, για όλες τις πληγείσες περιοχές, θα έχουν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης».
- Με ταχύτατες ενέργειες, εξασφαλίστηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πιστώσεις συνολικές 585.600 ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την άμεση και χωρίς καμία καθυστέρηση πρόσληψη εποχιακού προσωπικού (28 δασολόγοι, 18 δασοπόνοι και 6 διοικητικοί), με τη διαδικασία κάλυψης έκτακτων και επειγουσών ενεργειών.
Σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Εύβοια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος τόνισε ότι, «ήδη συντάσσονται 18 μελέτες αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων που θα είναι έτοιμες μέχρι τέλη Οκτωβρίου, ενώ έχουν εξασφαλιστεί συνολικές πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 19.900.000 ευρώ, για εργασίες οι οποίες θα γίνουν κατά προτεραιότητα. Αναφερόμενος στην Αττική, ο κ. Αραβώσης τόνισε ότι «στην περιοχή του δήμου Αχαρνών έχουν υλοποιηθεί οι παρόδιοι καθαρισμοί στις περιοχές Βαρυμπόμπη και Τατόι, σε ποσοστό 90% και στους δήμους Διονύσου και Ωρωπού έχουν υλοποιηθεί οι παρόδιοι καθαρισμοί σε ποσοστό 40% και 50%, αντίστοιχα».
Τέλος, ο κ. Αραβώσης υπογράμμισε ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν απεμπολεί κανένα από τα δικαιώματα του.
«Θεσμοθετήσαμε την έννοια του «Αναδόχου αποκατάστασης και αναδάσωσης». Με τον χορηγικό αυτό θεσμό, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, θα μπορούν να χρηματοδοτούν έργα αποκατάστασης και αναδάσωσης σε περιοχές που έχουν υποστεί πλήγμα από φυσικές καταστροφές. Με τη διαδικασία αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο δεν απεμπολεί οποιοδήποτε δικαίωμά του επί των εκτάσεων αυτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι δασικές πυρκαγιές είναι προφανώς το μεγάλο ζήτημα της εποχής λόγω της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε. Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να ληφθούν μέτρα προστασίας των δασικών εκτάσεων μέσω της πρόληψης και μετά να αποτραπεί η περαιτέρω υποβάθμισή τους και να επανέλθει πλήρως το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον», κατέληξε ο κ. Αραβώσης.