Απροστάτευτος ο πλανήτης από νέες επιδημίες
Γενικός Διευθυντής ΠΟΥ

Απροστάτευτος ο πλανήτης από νέες επιδημίες

Τον κώδωνα του κινδύνου πως ο πλανήτης είναι απροστάτευτος απέναντι σε ενδεχόμενες νέες επιδημίες ιών και δεν είναι προετοιμασμένος για τη αντιμετώπισή τους έκρουσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος υπογράμμισε πως η τρέχουσα πανδημία ανέδειξε τα κενά που έχουν τα συστήματα υγείας των χωρών στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Και επισήμανε, πως ενώ 70 χώρες έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τα κενά τους, ωστόσο αυτά πρέπει να καλυφθούν άμεσα, γεγονός που για να συμβεί θα πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη χρηματοδότηση.

«Ο κόσμος πήρε το μάθημά του», είπε ο δρ Τέντρος χαρακτηριστικά, και συνέχισε λέγοντας πως «οι χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες για την επόμενη επιδημία, γιατί παραμένουμε όλοι ευάλωτοι».

Νέες ασθένειες

Η επικεφαλής του τμήματος ζωονόσων δρ Μαρία Βαν Κερκόφ, πρόσθεσε από την πλευρά της, ότι ο Οργανισμός έχει προειδοποιήσει πως το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξει επιδημία από κάποιον νέο ιό, αλλά πότε θα γίνει αυτό. Και το πρόβλημα έχει ήδη αναδειχθεί από τις προηγούμενες επιδημίες για τις οποίες δεν υπήρξε εμβόλιο, όπως επίσης και με τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως οι ιοί Ζίκα και Τσικουνγκούνια.

Και είναι απαραίτητη η δημιουργία υποδομών για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως αυτές. Χρειάζεται επιτήρηση για τη διασπορά ασθενειών στα ζώα και από αυτά στους ανθρώπους, γιατί δεν γνωρίζουμε ποιός θα είναι ο επόμενος παθογόνος μικροοργανισμός.

Μέτρα δημόσιας υγείας

Ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών δρ Μάικ Ράιαν σημείωσε πως όπως συνέβη και με τον αιμορραγικό πυρετό, όπου δεν υπάρχουν φάρμακα ή εμβόλια, έχουν εφαρμογή τα μέτρα δημόσιας υγείας, τα οποία διακόπτουν τη μετάδοση.

Εκεί είναι απαραίτητες οι υποδομές για ανεύρεση των περιστατικών, ιχνηλάτηση, απομόνωση και περιορισμό της μετάδοσης της νόσου στον πληθυσμό.

Τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι φθηνά σε αντιδιαστολή με την δημιουργία ισχυρών νοσηλευτικών υποδομών, στις οποίες επενδύει ολόκληρος ο κόσμος. Όμως βασικά μέτρα, πολύ πιο επιθετικά και ισχυρά είναι αυτά της δημόσιας υγείας και απαιτείται να λαμβάνονται άμεσα πριν οι επιδημίες λάβουν διαστάσεις.

Κοινή αξιολόγηση εμβολίων

Ο κ. Ράιαν, αναφερόμενος στην πορεία των εμβολίων υπό κλινική δοκιμή σημείωσε ότι δεν προβλέπεται ανάλογη κλινική μελέτη για εμβόλια όπως συμβαίνει ήδη για τα φάρμακα από τον ΠΟΥ με τη μελέτη SOLIDARITY. Σημείωσε όμως, ότι ο ΠΟΥ προωθεί πρωτόκολλο για τη διενέργεια των κλινικών μελετών, λαμβάνοντας υπόψιν τα ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν κατά τη διενέργειά τους. Ταυτόχρονα το πρωτόκολλο θα επιτρέπει τη συγκρισιμότητα των κλινικών μελετών μεταξύ τους, ώστε να διασφαλίζεται το μέγιστο επίπεδο ποιότητας και να μπορεί να γίνει η σύγκριση μέσω μιας τεχνικής πλατφόρμας από το κάθε κράτος - μέλος ξεχωριστά.

Η χλωροκίνη

Τέλος, σε ότι αφορά στη χρήση χλωροκίνης, ο κ. Ράιαν υπογράμμισε ότι δεν συνιστάται από τον Οργανισμό ούτε για θεραπεία ούτε για πρόληψη της covid-19, παρά μόνο στο πλαίσιο τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης ή υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση.

Πρόσθεσε ότι είναι μια εξαιρετική θεραπεία για την ελονοσία και αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο λύκος και αναμένονται τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης του Οργανισμού, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για την χρήση της στην ασθένεια του νέου κορονοϊού.