Στα μέσα Απριλίου εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, ότι θα είναι ώριμες οι συνθήκες για να ληφθούν οι αποφάσεις για τον εμβολιασμό, πιθανότατα από τον Μάιο, συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων υψηλού συγχρωτισμού, και ειδικά όσων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τουριστικά επαγγέλματα. Μια κίνηση που, σε συνδυασμό με το πράσινο πιστοποιητικό της Κομισιόν για την επιστροφή της κινητικότητας και κανονικότητας στην Ευρώπη, θα δώσει σημαντική υγειονομική και οικονομική ώθηση στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας.
Το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών ήδη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, αφού από σήμερα Παρασκευή τίθεται σε εφαρμογή το πλάνο για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ θετική ήταν και η απόφαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς «το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι όσοι είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».
Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη τόνισε χθες Πέμπτη ότι «μόνο μέσα στον Απρίλιο πρόκειται να γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί, περισσότεροι δηλαδή από όσους έχουν γίνει μέχρι σήμερα (1,35 εκατ.)». Σ’ αυτόν τον αριθμό θα πρέπει να προστεθούν και τα περίπου 400.000 μονοδοσικά εμβόλια της Johnson & Johnson, που επίσης αναμένονται στη χώρα μας μέσα στον Απρίλιο.
Όλα αυτά συνηγορούν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών ανεβάζει ταχύτητα και ότι δημιουργείται πρόσφορο έδαφος ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις στα μέσα Απριλίου για την υλοποίηση, κατά πάσα πιθανότητα από τον Μάιο, των «στοχευμένων» εμβολιασμών σε επαγγελματικές ομάδες υψηλών καθημερινών επαφών, κάτι που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερο boost σε όσα επαγγέλματα σχετίζονται με τον τουρισμό.
Όπως δήλωσε την Τετάρτη στον ΣΚΑΙ ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης «μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουμε ορατότητα για το τι μπορούμε να κάνουμε και με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες».
Η ερμηνεία της δήλωσης Κοντογεώργη έχει να κάνει κυρίως με τον αριθμό των διαθέσιμων εμβολίων που θα έχει η χώρα μας στα μέσα Απριλίου. Εφόσον η διαθεσιμότητα είναι ικανοποιητική και με δεδομένο ότι θα έχουν εμβολιαστεί οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα να προτεραιοποιηθούν οι επαγγελματικές ομάδες υψηλού συγχρωτισμού.
Ο αριθμός των εργαζομένων σε τέτοια επαγγέλματα αγγίζει το 1 εκατ. και περιλαμβάνει εκπαιδευτικούς, απασχολούμενους στον τουρισμό (ξενοδοχεία κ.α.), εστίαση, υπηρεσίες, μεταφορές, αποθήκευση κ.α. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αναμένεται να είναι μειωμένος αφού ένα ποσοστό θα έχει ήδη εμβολιαστεί επειδή ανήκε είτε στις ομάδες άνω των 60, είτε στις ομάδες ευπαθών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προεργασία έχει ήδη ξεκινήσει, αφού ο Καθηγητής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης έχει ήδη αποστείλει στο Μαξίμου, όπως ο ίδιος είχε προαναγγείλει , σχετική μελέτη με αναλυτικά στοιχεία, που καταδεικνύουν τα υγειονομικά οφέλη αλλά και τα μεγάλα κέρδη για την οικονομία και τον τουρισμό.
Η μελέτη του κ. Σαρηγιάννη πραγματοποιήθηκε μετά από ερώτημα του Liberal και αφορά το κατά πόσο οι στοχευμένοι εμβολιασμοί επαγγελματικών ομάδων υψηλού συγχρωτισμού, θα συνεργήσουν στη μείωση κρουσμάτων αλλά και στην πίεση του ΕΣΥ.
Στη συνέχεια ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ είχε δηλώσει ότι «εμποροϋπάλληλοι, τουρισμός, καταλύματα, εκπαιδευτικοί είναι τέτοιες κατηγορίες, που μπορούν να εμβολιαστούν ενδεχομένως από τον Μάιο, εφόσον θελήσουν, ώστε να ανοίξουν μετά οι συγκεκριμένες δραστηριότητες» επισημαίνοντας πως «ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμπλοκή σε αυτό το σενάριο είναι γύρω στο 1 εκατομμύριο και έχουμε υπολογίσει μια μείωση κατά 70.000 των κρουσμάτων κορονοϊού».
Αυτοί οι εργαζόμενοι υπολογίζονται σε περίπου 800.000-1 εκατ.. Είναι κυρίως όσοι έχουν να κάνουν με επαγγέλματα διανομών (courier, delivery κλπ.), μεταφορών (οδηγοί, πιλότοι κ.α.), εκπαίδευσης (το σύνολο των εκπαιδευτικών), εστίασης, κοινωνικής μέριμνας, υπηρεσιών και, φυσικά, τουρισμού (ξενοδοχεία κ.α.). Υψηλού συγχρωτισμού επαγγέλματα θεωρούνται όσα ξεπερνούν τις 25 ενεργές επαφές την ημέρα, ποσοστό διπλάσιο από τον μέσο όρο, συνεπώς αυξάνεται δραματικά και ο κίνδυνος διασποράς.