Ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης που διακινούσε παράνομα ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα, και έντεκα συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση, απολογούνται σήμερα ενώπιον της ανακρίτριας Διαφθοράς, αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες.
Ολοκληρώθηκε χθες ο πρώτος κύκλος απολογιών 13 κατηγορουμένων στην υπόθεση με την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα για την προφυλάκιση δύο νοσηλευτριών στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ενός συνταξιούχου πλέον συναδέλφου τους στο ίδιο ίδρυμα, καθώς και μίας φαρμακοποιού.
Σύμφωνα με το skai.gr πρόκειται για δυο νοσηλεύτριες του Λαϊκού Νοσοκομείου, έναν πρώην νοσηλευτή του ίδιου νοσοκομείου και έναν ιδιώτη φαρμακοποιό.
Στη δεύτερη ομάδα, τα μέλη της οποίας καλούνται σήμερα να λογοδοτήσουν για όσα καταλογίζονται στην οργάνωση, πλην του 70χρονου Αιγύπτιου που κατά τη δικογραφία είχε τον πλήρη συντονισμό της δράσης, είναι και οι δύο κατηγορούμενοι γιατροί δημόσιων νοσοκομείων. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δύο, πλην των ψευδών ιατρικών πιστοποιήσεων μέσω βιβλιάριων ασφαλισμένων, φαίνεται να προσπαθούσαν να πείσουν και άλλους συναδέλφους τους να μετέχουν στις δραστηριότητες του κυκλώματος.
Στο μεταξύ όπως αποκαλύπτεται διευρυμένη σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και στο εξωτερικό ήταν η δράση του κυκλώματος παράνομης διακίνησης φαρμάκων. Η αποκάλυψη της υπόθεσης έγινε όταν οι γερμανικές αρχές εντόπισαν φάρμακα με ελληνική σήμανση αλλά δίχως ταινία γνησιότητας.
Όπως προκύπτει από το διαβιβαστικό της ελληνικής αστυνομίας, το οποίο επικαλείται ο «Ελεύθερος Τύπος» σημαντική ήταν η συμβολή των γερμανικών αρχών στην εξάρθρωση της δράσης του κυκλώματος, το οποίο λειτουργούσε σε τέσσερα επίπεδα με καθορισμένες αρμοδιότητες και ρόλους και διακινούσε ακριβά φάρμακα για καρκινοπαθείς στο εξωτερικό.
Σε έρευνα σε φαρμακαποθήκη στη Γερμανία οι αρμόδιες αρχές εντόπισαν φάρμακα με ελληνική σήμανση αλλά δίχως ταινία γνησιότητας. Διαπιστώθηκε ότι είχαν εισαχθεί σημαντικές ποσότητες φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης και υψηλού κόστους από φαρμακείο που ανήκει σε έναν από τους κατηγορουμένους, ιδιοκτησίας ενός εκ των κατηγορουμένων.
Το συνολικό ποσό των αγορών από την έρευνα που έγινε και τα τιμολόγια που εντοπίστηκαν σε ότι αφορά το συγκεκριμένο φαρμακείο, ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τις αρχές, τα μέλη του κυκλώματος εξέδιδαν τιμολόγια για να προσδίδουν νομιμοφάνεια στην μεταξύ τους συναλλαγή και να μπορούν να διακινήσουν τα παράνομα σκευάσματα σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με την αστυνομία, όταν ο «Αιγύπτιος», φερόμενος ως αρχηγός, ο οποίος δεν κατοικούσε μόνιμα στη χώρα μας, απουσίαζε, τον ρόλο του αναλάμβανε γυναίκα συγκατηγορούμενη του.
Ο δεύτερος πυρήνας εμφανίζεται να είχε αρμοδιότητα στην αποθήκευση και την εξαγωγή των φαρμάκων από την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Ο τρίτος πυρήνας φέρεται να είχε αναλάβει την προμήθεια της οργάνωσης με τα υπεξαιρεθέντα φαρμακευτικά σκευάσματα από το Λαϊκό Νοσοκομείο.
Η δράση του τέταρτου πυρήνα αφορά κυρίως τη προμήθεια του πρώτου πυρήνα με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αποσπούσαν παράνομα από τα δημόσια νοσοκομεία, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα φαρμακεία ιδιωτών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας, «ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα του γιατρού ή του νοσηλευτή και δρώντας υπό το πρίσμα αυτής και δη στο πλαίσιο άσκησης δημόσιας υπηρεσίας, κατά περίπτωση, εξέδιδαν ψευδείς συνταγές με τα εν λόγω φάρμακα ή ιδιοποιούνταν παράνομα για αυτά που περιήλθαν στην κατοχή τους».
Φωτογραφία: Intimenews