Ο κύριος άξονας ανεφοδιασμού της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ανάμεσα στη Συρία και τη μεθόριο με την Τουρκία αποκόπηκε μετά την πλήρη περικύκλωση σήμερα της πόλης Μανμπίτζ (βόρεια), ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
"Η τελευταία διαδρομή που ενώνει τη Μανμπίτζ με την τουρκική μεθόριο αποκόπηκε σήμερα το πρωί από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS)", έναν συνασπισμό Αράβων και Κούρδων που υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.
Η Μανμπίτζ ήταν ένα σταυροδρόμι-κλειδί πάνω στον κύριο άξονα που επέτρεπε στο ΙΚ να μεταφέρει άνδρες, όπλα και χρήματα ανάμεσα στην Τουρκία και στο προπύργιό του, τη βόρεια συριακή πόλη Ράκα.
Η τζιχαντιστική οργάνωση ελέγχει ακόμη μια περιοχή στα σύνορα και δευτερεύοντες δρόμους που οδηγούν στην Τουρκία αλλά οι τελευταίοι είναι πιο επικίνδυνοι και πιο δύσκολοι στην πρόσβαση, σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν.
"Για να φθάσουν από τη Ράκα στα σύνορα με την Τουρκία οι τζιχαντιστές πρέπει να ακολουθούν στο εξής μια διαδρομή που είναι πιο επικίνδυνη για αυτούς λόγω της εγγύτητας των στρατευμάτων του συριακού καθεστώτος και των ρωσικών βομβαρδισμών", δήλωσε.
Τις τελευταίες ημέρες, η αραβο-κουρδική συμμαχία, η οποία υποστηρίζεται από τον συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφερε να αποκόψει τη διαδρομή που ενώνει τη Μανμπίτζ με το άλλο συνοριακό πέρασμα στην Τζαραμπλούς, βορειότερα.
Επίσης σήμερα οι FDS "απέκοψαν την τελευταία διαδρομή που ενώνει τη Μανμπίτζ με το συνοριακό πέρασμα αλ-Ράι, στη βορειοδυτική πλευρά", διευκρίνισε ο Αμπντέλ Ραχμάν.
Ο άξονας ανάμεσα στη Μανμπίτζ και τη Ράκα, ντε φάκτο πρωτεύουσα του ΙΚ στη Συρία, ανατολικότερα, έχει επίσης αποκοπεί.
Χιλιάδες κάτοικοι διέφυγαν από τη Μανμπίτζ, ενώ οι τζιχαντιστές, που φυγάδευσαν τις οικογένειές τους, παρέμειναν για να υπερασπιστούν την πόλη, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Στο μεταξύ, διεθνής αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει βοήθεια εισήλθε χθες βράδυ στην Νταράγια, κοντά στη Δαμασκό, για πρώτη φορά από την έναρξη της πολιορκίας της πόλης, το 2012, από τις συριακές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΟΗΕ.
Φορτηγά του ΟΗΕ και της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου έφεραν στην πόλη προμήθειες ενός μήνα σε τρόφιμα για 2.400 ανθρώπους καθώς και είδη ατομικής υγιεινής για όλο τον πληθυσμό των 4.000 κατοίκων, δήλωσε ο εκπρόσωπος Γενς Λέρκε.
"Ήταν περίπου ένα κατόρθωμα", δήλωσε ο Λέρκε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως "είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια" που ο οργανισμός παραδίδει βοήθεια στην Νταράγια, όπου έχουν καταγραφεί περιπτώσεις υποσιτισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ